Aktualno

Nadevani melancani

Skozi desetletja reklamiranja mesa, mlečnih izdelkov in jajc, kar nam vsiljujejo tisti, ki imajo od tega korist, je postala zelenjava žal zelo zapostavljena. A čedalje več ljudi se iz tega ali onega razloga (zdravje ali etika) spet vrača na zdravo prehranjevanje, med katero sodijo tudi jajčevci (melancani).

Jajčevec je v prvi vrsti dober izvor kalija. Hranilne snovi, katere ima melancan, se nahajajo pod lupino, zato je dobro, če je med pripravo ne odstranjujemo. Z le 17 kcl/ 100g in 92% vode veljajo jajčevci kot idealna zelenjava za diabetike. Kot pospeševalci izločanja seča delujejo odvajalno, zavirajo pa tudi vnetja in nižajo holesterol, pospešujejo presnovo, delovanje ledvic in žolča.

Skrivnost jajčevcev je v njhovi pripravi. Če jih le posolite in spečete, vam ne bodo ravno najbolj okusni in minilo bo 300 let, da jih boste poskusili znova. A tako je z večino hrane. Tudi meso je neokusno, če ni začinjeno, tudi soja, pa tudi tofu ni prav okusen, če ni prav pripravljen. Ampak, kako pripraviti melancan, da bo dober? Tako preprosto je, samo čim manj kompliciranja …

Uporabite ga recimo namesto testa pri pizzi. Naredite torej pizzo z melancanom. Ne samo, da bo okusna, bo tudi bistveno manj kalorična, po okusu pa razlike ne boste niti čutili, razen tega, da bo vse skupaj malo bolj mehko, sočno, slastno. Morda pa vam postane še bolj všeč, kot navadna pizza …

Recept …

Vzemite melancan, mu odstranite pecelj, operite pod tekočo vodo in narežite na približno 2 cm debele rezine. Naj ne bodo pretanke, saj v nasprotnem melancana sploh ne boste čutili. Rezine položite na pekač. Nanje začnite polagati vse, kar sicer dajete na pizzo. Pelate, sol, pizza začimbe, paradižnik, čebulo, papriko, po želji lahko tudi dimljen tofu, sojin drobljenec, hren, sušen paradižnik, … Skratka, po želji. Na koncu dodajte nariban veganski sir (tako se izognete škodljivim živalskim maščobam), lahko pa dodate tudi olivo.

Postavite v pečico in pecite ca 20 minut pri 200˙C. Po želji lahko tik pred zaužitjem dobroto potresete s poprom, kajenskim poprom, chilijem, če ste seveda ljubitelj pekoče hrane. Potem pa vam ostane še samo, da pohrustate odlično večerjico … Dober tek!

Imate tudi vi zanimiv recept? Pošljite nam ga info@cajtng.net. Ne pozabite na slike …

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE