IntervjujiVegan

MIRAN VONČINA: “Na ulici ali socialnem omrežju težijo neznancu, doma pa vsejedcu, celo mesarju ali lovcu, ne rečejo nič!”

Miran Vončina je 44-letnik, ki prihaja iz Idrije, trenutno pa živi v Domžalah. Po poklicu inženir grafične tehnike, zaposlen pa kot operater v tiskarni. Delo grafika mu je tako všeč, da mu ne predstavlja le vir zaslužka, temveč ga jemlje kot hobi. V prostem času rad zaide v hribe, se podruži s psom, na TV si rad ogleda kakšen športni dogodek, ukvarja pa se tudi s kalisteniko. Zase pravi, da je resnicoljuben, da rad razmišlja s svojo glavo, zaradi česar občasno pride s kom v konflikt, sicer pa, da je zelo umirjena in nekonfliktna oseba. Tudi Miran je velik ljubitelj živali in na splošno narave. Trenutno je samski. Vegetarijanec je preko 20 let, do veganstva pa mu manjka nekaj ‘klikov’.

 • Gremo po vrsti. Najprej, da se še kaj naučimo, kaj je kalistenika, koliko časa se ukvarjaš z njo?

Definicija kalistenike je trening z lastno težo. Gre za vaje, kjer namesto uteži uporabljaš svoje telo. S tem sem se začel ukvarjati pred kakšnim letom. Ne pretiravam ravno, bolj na ‘easy’. Pozimi pa sploh nisem nič delal, ker sem imel neke težave s poškodbami.

 • Vegetarijanec, kateremu do veganstva manjka nekaj ‘klikov’. Kaj to pomeni?

Vegetarijanec sem preko 20 let, meso sem torej črtal že zdavnaj. Zdaj že sigurno več kot 5 let nisem kupil mleka, v zadnjem času pa tudi jajc ne kupujem več. Do veganstva mi torej ne manjka veliko, je pa po drugi strani res tudi, da se ne trudim oz nimam neke želje po veganstvu.

 • Zakaj si opustil meso? Ti ni bil všeč okus ali zaradi etike, morda zdravja?

Izključno iz moralno etičnih razlogov.

“Mesarji so isto čisto navadni morilci! // V določenem trenutku pokažejo posnetek iz klavnice, kako se mesarji pri ubijanju živali zabavajo, smejijo, norčujejo in pri tem je videti, kot da neznansko uživajo.”
 • Se jajcem in mleku nočeš odreči ali ne moreš? Ali meniš celo, da so zdravi za človeka?

Nikakor ne mislim, da so zdravi. Ampak istočasno pa mislim, da tudi niso nezdravi. Glede ‘nočeš’ ali ‘ne moreš’ bi se pa prav težko opredelil.

 • V nekem zapisu si dejal, da te moti dvoličnost veganov. Radi ponudimo možnost razlage vsakomur. Torej – v kakšnem smislu?

Ja, moti me dvoličnost veganov. Recimo, marsikdo ima za partnerja vsejedca. Ampak to ni najbolj moteče. Poznam kar nekaj vegank, ki so celo v razmerju z lovci ali mesarji. Pa tudi to ni panike. Ni pa mi jasno, kako lahko hodiš po cesti, ali pa to delaš na socialnih omrežjih, in težiš popolnim neznancem z »go vegan«, medtem pa doma svojemu partnerju tega ne smeš ali ne zmoreš reči.

 • Praviš tudi, da opažaš agresivnost pri veganih …

Moram povedati, da v svoji več kot 20-letni ‘karieri’ vegetarijanstva nikoli nisem začutil ali opazil toliko agresivnosti in sovražnosti od vsejedcev ali mesojedcev, kot jo opažam že kar nekaj časa s strani mojih ‘bratov’ veganov. Ker imam dva brata, ki sta vegana, sem moral napisati bratov v navednicah, ker onadva nista agresivna.

 • Kako so agresivni vegani, na kakšen način?

No, večinoma gre za izkušnje z vegani na socialnih omrežjih. Se pravi, v komunikaciji. Ali bolje povedano – v nezmožnosti komuniciranja, ker si zelo hitro zablokiran, odstranjen iz raznih forumov, če jim kaj rečeš …

 • Zate osebno, kot praviš, ni in nikakor ne more biti enačaja med mesom, jajci in mlekom …

Drži. Vegani celo trdijo, da so jajca in mleko slabši, bolj kruti, krvavi. Ampak, resnica je taka, da za to, da dobite mleko ali jajca, ne rabite nikogar ubiti, za razliko od mesa. Vse to, kar se dogaja s telički in piščančki, je v bistvu posledica pohlepa po zaslužku, imenovanega turbokapitalizem! Trdim pa, da bi – industrijska – jajca in mleko morala biti sporna tudi za vegetarijance.

“Oni (lovci, op. a.) so toliko varovalci narave, kot so kmetje ljubitelji živali. Se pravi, da če na koncu ne bodo imeli nobene koristi od živali, tudi skrbeli ne bodo za njo, niti je ne bodo hranili.”
 • Še kakšno nedoslednost oz dvoličnost očitaš veganom?

Ja, naslednja nedoslednost je recimo ta, da zelenjava – po trditvah veganov – ne sme biti pognojena s hlevskim gnojem. A kako je bila pa preorana, se pa nihče ne vpraša? Pa tudi, če že samo sami preštihate vrt, je velika možnost, da boste kakšno živalico prepolovili ali kakorkoli poškodovali.

 • Tudi domače živali ne bi smeli držati, a ne?

Še ena nedoslednost so domače živali, tako je. Pravi vegan ne bi smel doma imeti nobene živali. Ampak res nobene! To, da lahko kakor posvojijo iz zavetišč, ne smejo pa jih kupovati, je navaden izgovor oziroma potuha. Zato, ker to je v neskladju z vegansko filozofijo. Zato, ker, če bi vsi postali vegani – za kar se vegani seveda zavzemajo oz. je to njihovo glavno vodilo, – potem že čez 20 let na tem planetu ne bi bilo niti enega psa ali mačke več.

 • Zakaj ne bi bilo nobenega psa ali mačke več? Meniš, da se tega ne da regulirati? Ni bolje, da jih je ravno prav, kot da se jih pobija, meče v kante, reke?

Tukaj je takoj potrebno opozoriti, da ne gre za neko moje osebno mnenje, ampak filozofijo samega veganstva, ki se ga seveda nisem izmislil jaz. Pač, nekoč so bile vse živali divje in so živele v svojem naravnem okolju in bile so svobodne. Če ne drugega, je človek živalim, ki jih je ‘udomačil’, vzel vsaj svobodo. Ampak, v resnici je žal šlo še za precej več stvari (od samega lastninenja do zlorab, izkoriščanja…). Mislim, da je popolnoma logično, da če bi bili vsi ljudje od vsega začetka vegani, da ne bi danes imeli nobenih domačih živali.

“Resnica je taka, da za to, da dobite mleko ali jajca, ne rabite nikogar ubiti, za razliko od mesa. Vse to, kar se dogaja s telički in piščančki, je v bistvu posledica pohlepa po zaslužku, imenovanega turbokapitalizem!”
 • Glede na to, da razmišljaš s svojo glavo. Kakšno pa je tvoje mnenje o lovcih? So varovalci narave ali navadni morilci?

Lovci so seveda čisto navadni morilci! Varovalci narave? Oni so toliko varovalci narave, kot so kmetje ljubitelji živali. Se pravi, da če na koncu ne bodo imeli nobene koristi od živali, tudi skrbeli ne bodo za njo, niti je ne bodo hranili.

 • Kaj pa mesarji? So morilci ali ljudje, ki le opravljajo svoj poklic?

Mesarji so isto čisto navadni morilci! Za to mojo trditev obstaja tudi povsem dokumentiran dokaz. Obstajata namreč vsaj dva dokumentarca na temo mesarstva, ki sem si jih jaz pogledal. V določenem trenutku pokažejo posnetek iz klavnice, kako se mesarji pri ubijanju živali zabavajo, smejijo, norčujejo in pri tem je videti, kot da neznansko uživajo.  Potem pa ta isti mesar v kamero izreče stavek: “To je v bistvu edini poklic, kjer lahko povsem legalno pobijam.” Se pravi, da on bi pobijal tudi ljudi, ampak jih ne, ker je nelegalno.

 • Praviš, da te je veliko veganov zablokiralo na socialnih omrežjih, bolj ali manj le zato, ker si jim nasprotoval – s svojo teorijo, s svojo resnico …

Veliko ljudi, ali pa kar večina, misli, da s tem, če nekoga zablokirajo, nekaj skrijejo ali kakorkoli od nečesa bežijo, da so s tem kaj rešili. Ampak niso. Zame osebno je blokiranje po eni izraz strahopetništva, po drugi strani pa, ko nimaš več argumentov, ko veš, da nimaš prav, je najlažje stisnit ‘block’.

 • Ti, predvidevam, ne rešuješ ‘težav’ na tak način …

Jaz nisem pristaš takih metod in pravim, da je resnica kot zrno, seme. Če ga date na nek prostor, kjer nima pogojev za rast (na neko temno in suho mesto), potem ne bo nikoli vzklilo. Ampak takoj, ko ga boste pa dali na neko mesto, kjer bodo samo minimalni pogoji, bo pa takoj vzklilo in iz njega bo lahko zrasla zelo lepa rastlina. Tako da, glede na to, da je resnica mimogrede ena redkih stvari na tem svetu, ki je celo večna, se ne bojim, da na koncu ne bi zmagala.

 • Omenila sva, da ti manjka do veganstva še nekaj ‘klikov’. Želiš kljub vsemu postati vegan??

Slišal sem, da obstajajo neki veganski izzivi. Če si en mesec vegan, dobiš nek certifikat, ki si ga lahko potem nabiješ na steno. Mene pa ne zanima noben certifikat, ravno tako me ne zanima nobeno nabijanje statusov na socialnih omrežjih. Niti nočem napisov na avtu ali kjerkoli. Zame je to predvsem zelo osebna in pa, kot pravim, življenska odločitev. Pri meni je bila odločitev za vegetarijanstvo »life decision«. Se pravi, če hočeš, da je nekaj za vse življenje, moraš v to verjet. Pa ne samo verjet, ampak trdno verjet. Za tako odločitev rabiš pa čisto vse ‘klike’. Jaz pa v svojih možganih trenutno ne morem postaviti enačaja med mesom in mlekom oz. med mesom in jajci … kaj šele, da bi bil mnenja, tako kot večina veganov trdi, da so jajca in mleko slabši od mesa.

 • Pričakuješ buren odziv na tvoje besede?

Od tega intervjuja pričakujem – ali burne odzive ali pa sploh nobenih … Ampak predvsem pa bi si želel agrumentirane razprave.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE