AktualnoKolumneRajko Orisha

KOLUMNA | 95% ljudi, ki spijo, spi z razlogom. ‘Kruha’ in ‘iger’ imajo namreč več kot dovolj!

Že Stari Rimljani so svojim sužnjem, da ti ne bi prepoznali svoje stranske vloge v njihovem sistemu, da bi jih zavajale in ohranjale v pasivnosti, dajali ‘kruha in iger*’, ker pa živimo isti sistem, torej sistem, kjer nam vladajo isti gospodarji, se ta parola oz. način upravljanja s sužnji skozi vsa ta stoletja ni prav nič spremenil.

Piše: Rajko Orisha

Vladarji svoje sužnje, ki mislijo, da to niso (suženj, ki ne ve, da je suženj, pa je najboljši suženj), še vedno držijo pod kontrolo na isti način – njihove možgane poneumljajo z igrami (razvedrilom, razvedrilnimi oddajami), njihovo fizično telo, da imajo sužnji užitek popoln, pa zapolnjujejo s hrano.

In cona udobja postane popolna! Le komu se še da premakniti iz nje in zakaj bi sploh se? “Le neumnim teoretikom zarote se ljubi ukvarjati z drugimi, ‘nepomembnimi’ stvarmi,” si mislijo. A te ‘nepomembne’ stvari so v resnici zelo pomembne, če ne celo odločilne – za njihova in naša (vseh nas) življenja.

Medtem ko se ‘ovce’ redijo (pripravljajo za ‘zakol’) v obilju ‘cone udobja’ (in lagodno ‘spijo’ dalje), ker ‘itak ne morejo ničesar spremeniti’ (s takim obnašanjem seveda ne, ko pa si zleknjen v ‘coni udobja’ in te nič drugega ne zanima), vodje sveta nadaljujejo s svojim zlobnim planom, Agendo 2030, ki vodi v smrt večino populacije in v večno oz. dosmrtno suženjstvo preostanek.

In to ne le njih, temveč tudi njihove otroke. Mimogrede, tu se skriva tudi odgovor na vprašanje – kako vemo, da starši v resnici ne marajo svojih otrok? Ker se jim ne ljubi premakniti iz ‘cone udobja’ – zaradi svojega ugodja bodo, kot je videti, žrtvovali celo lastne otroke.

Je uvrstitev Slovenije v osmino finala evropskega prvenstva v nogometu načrt ali naključje? Je izjava predsednice države, da so pred nami temni oblaki, ravno zdaj, ob tem zgodovinskem uspehu nogometašev, načrt ali naključje?

Pa poglejmo, kaj je v tem – modernem, ‘new-age’ času, ‘kruh’ in kaj ‘igre’. Medtem ko je bil nekoč ‘kruh’ dobesedno kruh, ‘igre’ pa boj gladiatorjev, je v teh časih to dvoje postalo bolj sofisticirano, bolj fensi. Bolj prijazno, manj kruto …, da ljudje ne bi prepoznali, da jim je dan ‘kruh’ in da so jim dane ‘igre’.

‘Igre’ dandanes predstavlja šport, kjer ljudje  – na videz prijateljsko, zato se tudi rokujejo, objemajo, vse kakor v duhu športa – tekmujejo, kdo je boljši, ‘kruh’ pa so razširili na vso možno hrano (celo dostavijo jo na dom, samo da se ne ‘zbudite’, da vam ni treba iz ‘cone udobja’), tej pa so dodali tudi širok izbor pijač. Da bo um sužnjev še bolj zanesljivo zamegljen, temu dodajo še druge droge, npr. tiste v obliki alkohola, kjer kraljuje pivo, ter cigarete, travo in podobne opiate. In komu vse to dandanes ni dostopno? In kdo bi se ob vseh teh ‘čipsih’ sploh premaknil in zakaj?

Veliki večini je vse to dostopno (zato nam tudi dajejo take plače, kot jih imamo, to je edini razlog), zato se velika večina natanko tega in takega življenja tudi poslužuje in spi apatično življenje – vsak v svoji ‘coni udobja’. Malo se bodo premaknili (obrnili na drugi bok) le, ko bo konec evropskega prvenstva v nogometu, a vladarji so seveda že pripravili vse, da se njihovi ‘suženjčki’ ne zbudijo, da ne prepoznajo svoje vloge sužnja v ‘matriksu’.

Je izjava predsednice države (da so pred nami temni oblaki, najhujši po 2. svetovni vojni) ravno zdaj, začasa največjega uspeha slovenskega nogometa, načrt ali naključje? Je s tem, med vrsticami, napovedala 3. svetovno vojno?

“Suženj? Ma, kakšen suženj, to lahko pomisli le kakšen neumen teoretik zarote ali ‘delomrznež’ …”

Poleg nogometa, ki, kot je omenjeno, predstavlja ‘igre’, so tu seveda še številne druge ‘igre’. Poleg številnih nadaljevank, ki ljudem tudi meglijo um, so tu za njih še razni resničnostni šovi, razna druga neumna meddržavna tekmovanja (Ema, Evrovizija ipd.), za moški del družbe pa so v matriksu že pripravili olimpijske igre (26.7. – 11.8.2024). Si lahko človek ob vročem poletju želi še kaj drugega? “Suženj? Ma, kakšen suženj, to lahko pomisli le kakšen neumen teoretik zarote ali ‘delomrznež’ …”

Da pa nas zaprašujejo s saharskim peskom (kot nas poneumljajo), da nam skozi vremenske ujme uničujejo pridelke (in nas pripravljajo na pomanjkanje in lakoto), da predsednica države odkrito pove, da so pred nami najtežji časi po 2. svetovni vojni, to sužnjev ne zanima.

In to je le nekaj stvari, ki jih ne vidijo. Kako tudi bi in zakaj bi, kaj jim pa manjka? “Prav nič, če le ne bi teoretiki zarote ves čas strašili z nekim zapraševanjem, pomanjkanjem in vojnami. Pobit bi jih bilo treba, da bi bil mir pred njimi …” si mislijo. A ni daleč dan, ko se bodo prisiljeni zbuditi tudi oni (3. svetovna vojna ne le, da je pred vrati, celo odvija se že), kot so se ‘neumni’ teoretiki zarot že pred leti. A takrat bo prepozno. Ne le za njih, morda celo za vse.

Bog, usmili se nas … In odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.


  • Izraz “kruha in iger” je bil v praksi uporabljen v Starem Rimu, ki je obstajal v antiki, natančneje med 8. stoletjem pr. n. št. in 5. stoletjem n. št.. Rimski pesnik Juvenal je izraz ‘kruha in iger’ omenil v svojih satiričnih delih, kjer je kritiziral politično korupcijo in pasivnost ljudstva. Ideja je, da oblasti ljudem ponudijo osnovne potrebe (kruh) in razvedrilo (igre), da bi jih zavajale in ohranjale v pasivnosti. V srednjem veku se ta izraz ni več tako pogosto uporabljal, saj so se družbene razmere in prioritetne potrebe spremenile.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE