AktualnoZdravje

VPR., ODG.: Kako lahko ustavim pokanje kapilar na nogah?

Vprašanje:

Lep pozdrav, prosim za nasvet, kako lahko ustavim pokanje kapilar na nogah. Imam namreč občutek, da imam noge iz dneva v dan čedalje bolj pisane …

Odgovor:

Pozdravljeni! Moram vam že uvodoma povedati, da nisem ekspert za to področje, a bom vseeno poskusila pomagati. Vsekakor je potrebno redno skrbeti za dovoljšen vnos vlaknin v telo, kapilare namreč lahko pokajo tudi zaradi konstipacije (zaprtosti). Pomembna je tudi dedna zasnova, pa tudi kilogrami znajo vplivati na to.

Vlaknine se nahajajo v rastlinski prehrani, v polnovrednih žitaricah (med kar NE spada bel kruh, žemljice, sirovke, francoske, ..) ter seveda v sadju in zelenjavi. POMEMBNO: meso, ribe, mleko (in mlečni izdelki) in jajca (plus izdelki iz jajc) nimajo popolnoma nič vlaknin, kar pomeni, da delajo vašemu telesu več škode, kot koristi.

Sadje in zelenjava sta koristna med drugim tudi pri ‘pokanju’ žil, medtem ko so siri (v ozadju) tudi tu škodljivi, ravno tako kot vse ostalo živalskega izvora.

Splošno priporočilo bi torej bilo, da uživajte celovito rastlinsko prehrano, brez sladkorjev in predelane hrane. Ali drugače – jejte veliko sadja in zelenjave (kar se da, jejte surovo, kar se ne je surovo, pa pokuhajte), čim več zelenih rastlin, stročnic, žitaric, oreščkov in semen. Bodite pozorni tudi na vnos omega 3, kar najbolje pridobite, če kateri od jedi (recimo solati) dodate 1 jušno žlico (zmletih) lanenih semen.

Pazite torej na pravilno prehrano, kar bo privedlo do pravilnega (lažjega) odvajanja, pa tudi do pravilne teže, s čimer znamo odpraviti največ morebitnih vzrokov za nastanek težav. Srečno!

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano (info@cajtng.net – za svetovalko). Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE