VPR., ODG.: Kako lahko ustavim pokanje kapilar na nogah?

Vprašanje:

Lep pozdrav, prosim za nasvet, kako lahko ustavim pokanje kapilar na nogah. Imam namreč občutek, da imam noge iz dneva v dan čedalje bolj pisane …

Odgovor:

Pozdravljeni! Moram vam že uvodoma povedati, da nisem ekspert za to področje, a bom vseeno poskusila pomagati. Vsekakor je potrebno redno skrbeti za dovoljšen vnos vlaknin v telo, kapilare namreč lahko pokajo tudi zaradi konstipacije (zaprtosti). Pomembna je tudi dedna zasnova, pa tudi kilogrami znajo vplivati na to.

Vlaknine se nahajajo v rastlinski prehrani. V polnovrednih žitaricah (med kar NE spada bel kruh, žemljice, sirovke, francoske, ..), ter seveda v sadju in zelenjavi. Pomembno, meso, mleko in mlečni izdelki, jajca nimajo popolnoma nič vlaknin, kar pomeni, da delajo vašemu telesu več škode, kot koristi.

Splošno priporočilo bi torej bilo, da uživajte celovito rastlinsko prehrano, brez sladkorjev in predelane hrane. Ali drugače – jejte veliko sadja in zelenjave (kar se da, jejte surovo, kar se ne je surovo, pa pokuhajte), čim več zelenih rastlin, stročnic, žitaric, oreščkov in semen. Bodite pozorni tudi na vnos omega 3, kar najbolje pridobite, če kateri od jedi (recimo solati) dodate 1 jušno žlico (zmletih) lanenih semen.

Pazite torej na pravilno prehrano, kar bo privedlo do pravilnega (lažjega) odvajanja, pa tudi do pravilne teže, s čimer znamo odpraviti največ morebitnih vzrokov za nastanek težav. Srečno!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE