Zdravje

VPR., ODG.: Kako je z železom v krvi pri aktivnih športnikih?

Vprašanje:

Pred kratkim sem slučajno naletel na vašo stran in zelo všeč so mi bili vaši nasveti. Malo sem pobrskal po strani, a nisem zasledil ničesar na podobno temo, zato vam pišem. Ali mi lahko vaša svetovalka pove, kako lahko en vegan ali vegetarijanec nadomešča železo v hrani? Se opravičujem, če ste o tem že pisali, a res še nisem zasledil. Če pa ste že pisali, lepo prosim le za povezavo. Pred kratkim sem postal vegetarijanec, aktivno se ukvarjam s športom, v bistvu z amaterskim bodibildingom. Veliko se posvečam temu, zato me zelo zanima, kako je z železom pri teh stvareh. Hvala in še veliko zanimivih vprašanj in dobrih odgovorov!

Odgovor:

S pomanjkanjem železa se lahko sreča prav vsak človek, ne glede na vrsto oz način prehranjevanja, morda pride do pomanjkanja železa še najbolj pri omnivorih. Železo pri veganih ni problematično, ker ga vsebujejo številne rastline. Največ ga je v stročnicah (leča, fižol, soja, čičerika), vsebujejo ga integralne žitarice, veliko pa ga je tudi v zelenolistnatih rastlinah. Vitamin C bo ob obroku ali takoj po njem pripomogel k boljši absorbciji železa, medtem ko kofein to zavira. Če torej kot športnik jeste veliko stročnic in integralnih žitaric, potem železo nikakor ne sme biti tisto, kar bi vas moralo skrbeti. Je pa razlika med železom, katerega pridobite iz mesa ali med železom iz rastlin. Slednje je seveda veliko boljše, ker nas železo iz mesa pelje v oksidativni stres, hkrati pa pospešuje staranje, povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, pa tudi raka. Malo več o tem si lahko preberete tudi na naslednji povezavi. Srečno!

(Foto: vir)

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja (vprašanje za Cajtng.net svetovalko) v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE