KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #011: O pravilnem razmerju pri vnosu hranil

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #011: Skrbeti moramo za pravilna razmerja pri vnosu hranil

RESNICA: Ta zabloda je posledica redukcionistične prehranske znanosti in prehranske industrije. Ni treba skrbeti za količino in »koristnejšo« obliko beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov. Potrebe, da na deklaracijah predpakirane hrane preverimo, ali vsebuje škodljive ali nekoristne sestavine, ni treba posplošiti.

Ni treba ločeno uživati beljakovinske hrane (tablice, napitki, meso) ali maščobnih kislin. Kdo in kako bo meril, koliko nasičenih ali nenasičenih maščobnih kislin smo zaužili in v kakšnem razmerju so omega 3 in omega 6 ali 9 maščobne kisline? Namesto pozornosti, ki jo namenjamo enemu hranilu, se raje osredotočimo na celotno hrano.

Namesto da štejemo, koliko smo zaužili beljakovin, koliko ogljikovih hidratov, koliko maščob in koliko prehranskih vlaknin, izberimo raje polnovredna živila. Polnovredna živila vsebujejo ravno prav beljakovin, ravno prav OH-jev in ravno prav maščob ter vlaknin. Polnovredna živila so uravnotežena, zato ne rabimo preračunavati, koliko česa lahko vnesemo, saj vsako polnovredno živilo (za razliko od predelanih živil ter živalskih živil => od tod tudi ta kaos) vsebuje ravno prav vsega.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE