ZanimivostiZdravje

Se (že) tuširate z mrzlo vodo?

Tekst (spodaj) je prenešen iz ene skupine, z zapisom pa želimo opozoriti na čudovite koristi, ki nam jih prinaša voda, konkretneje hladna voda … Kako zanimivo, tudi to korist nam sedanji mediji prikrivajo, pa tudi zdravniki vam je ne omenjajo. Se motimo? Se vi že tuširate z mrzlo vodo? Kako dolgo že? In če še ne – zakaj še ne? Opazite kakšne spremembe pri počutju? Vam sede? Zakaj vse to sprašujem? Ker se vse, kar je zares lepo in koristno človeku, nahaja v naravi in je brezplačno! Le poiskati moramo – to … Če vas zanima pravo zdravje, ste na pravi strani!

IZKUŠNJA Z MRZLO VODO 1.

Že kot otrok sem imel kronične težave z grlom. Vnetja ali angine, tudi gnojne, so postale redne vsako zimo, včasih pa tudi poleti. Najmanj 2x letno sem bil na desetdnevni terapiji amoksiklava, v svoji dolgoletni ‘karieri’ kroničnega bolnika pa sem spoznal tudi številne druge antibiotike. Nekoč sem prebolel tudi težko obliko pljučnice in nič ni kazalo, da bo kdaj kaj boljše. V zrelih letih sem se pač sprijaznil s tem, da se skoraj vsak prehlad konča z angino in ležanjem doma najmanj en teden.

“Po nekaj letih rednega tovrstnega početja, angine nisem imel več nikoli. Sem ter tja se mi še zgodi, da se prehladim in mi kak dan curlja iz nosa, ampak se to nikoli več ne razvije v angino …”

Nekega dne mi je osebna zdravnica rekla, da je to ‘oslabljen imunski sistem’ in da ko pade odpornost, se to pač zgodi … in da mi svetuje življenjski slog, ki bi pač omejil dejavnike tveganja za prehlade … Pa tudi manj vsakdanjega stresa. V poskusu rešitve tega problema sem preizkusil vse, kar mi je prišlo pod roko, večina ‘rešitev’ pa je bilo seveda iz lekarne. Absurdne količine vitamina C, vsi možni suplementi za dvig imunskega sistema (Zink, ameriški slamnik, pegasti badelj, itd …), potem špricanje slane vode v nos, izpiranje nosa z morsko vodo, poskusil sem tudi ‘prenajedanje’ s česnom kot kakor naravnim antibiotikom … Nič ni pomagalo!

No, potem pa sem enkrat spoznal kopanje v ledeni vodi. Šlo je bolj kot ne za – naključje … Moje prvo kopanje je potekalo na Hrvaškem, natančneje v reki Mrežnici v Gorskem Kotarju. Bila je res nora izkušnja. Voda je imela le 4° (vzel sem s seboj vodni termometer ter slikal za spomin), zunaj pa je bilo to jutro kar -12°! Na tej točki bom povedal samo to, da je bil to del duhovnega rituala, katerega sem se udeležil in da sem bil v skupini že zelo izkušenih ljudi, ki so mi dali natančna navodila ter skrbeli zame (kot začetnika), za mojo varnost. Priporočam vsem, da ne začnite tako radikalno, sploh pa, če niste v varnih rokah najmanj enega izkušenega vodnika!

Prvi potop je bil seveda totalni šok, moj vodja pa je insistiral, da se cel potopim pod vodo. Njegova duhovna razlaga je bila, da samo plavanje ni dovolj, ker da se je vse slabo sedaj pred čiščenjem umaknilo v glavo in da je nujno potrebno – za kompletno ‘čiščenje’ oz duhovno izkušnjo – potopiti tudi glavo. Od takrat, pa vsakič naprej, sem imel vedno toliko poguma in izkušenj, da sem potope (npr. tudi v Blejsko jezero) vedno začel s skokom na glavo.

Razložili so mi tako fizično kot duhovno plat mrzle vode. Nekaj časa sem potem izvajal ‘ritual polivanja z mrzlo vodo’ kar v domači banji, in sicer vsak dan, tudi večkrat dnevno. Namesto da bi pil kavo ali jemal kak stimulans, sem šel v banjo, natočil v vedro 3x po 10 litrov vode in se čim bolj počasi polival po telesu. Zelo pomembno je, da se potem ne tuširamo s toplo vodo, ampak samo hitro celovito posušimo in na toplem počakamo, da se telo samo ogreje.

Po nekaj letih rednega tovrstnega početja, angine nisem imel več nikoli. Sem ter tja se mi še zgodi, da se prehladim in mi kak dan curlja iz nosa, ampak se to nikoli več ne razvije v angino. Moj osebni zdravnik, torej imunski sistem, je zdaj tako močan, da angin ni več. Tudi drugih težav je manj ali nič. Mrzla voda resetira imunski sistem in pojača cirkulacijo, da prekrvavi tudi najbolj oddaljene – še (že) skoraj zaspale dele telesa. Žal pa taka pričevanja, kot so moja, ne dosežejo lekarn in prodajalcev antibiotikov.

Ne želim biti predolg za prvič, o duhovnem aspektu te tehnike bom še kdaj kaj napisal. Za enkrat samo to, da nisem še slišal za primer da je kdo začel z mrzlo vodo ter po nekaj letnem vztrajanju nehal. Jaz že nekaj let nisem odvil tople vode na pipi, razen, ko umivam posodo! Naj dolgo živijo naravne metode zdravljenja oz preventive. Naša borba je ozaveščanje javnosti o škodljivosti pretirane rabe zdravil in ponujanje naravnih alternativ, seveda brezplačno. Vse, kar je zares lepo in koristno človeku, se nahaja v naravi in je brezplačno!

 

IZKUŠNJA 2:

“Odkar sem na mrzlem tuširanju, se mi zdi, da grem tudi na morju lažje v vodo. Ponavadi sem pol ure hodil v vodo, vsakih 5 minut en ‘centimeter’, zdaj gre tudi to lažje oz grem kar relativno zlahka notri …”

S tuširanjem z mrzlo vodo sem začel pred ca 4+ leti, niti sam ne vem točno, kdaj. Seveda je šlo na silo, s prisiljevanjem, nikoli nisem užival, a ker sem bral o pozitivnih učinkih, sem se prisilil. Zdaj je veliko lažje, v bistvu to naredim povsem rutinsko, brez da bi sploh namenjal kakšno pozornost temu, da bo mrzlo.

Ponavadi sem se najprej pošprical z mrzlo vodo po nogah, da so noge prve doživele šok, nato pa hladen tuš usmeril v obraz … Ko je voda polzela po telesu, je bila tako že malo toplejša, pa se je dalo lažje ‘preživet’ …, ker ta čas se je telo že malo privadilo na hladnejšo vodo in mi je bilo lažje nadaljevati s tuširanjem z mrzlo po celem telesu.

Nikoli nisem prakticiral vroče-mrzlo, ker se mi je zdelo preveč ‘kaskadersko’ (‘morilsko’), zdaj, ko sem to prebral pri Sebastjan Testen, pa sem poskusil in v bistvu sploh ni stresno. Poskusil sem, ker mi seveda ‘pije vodo’ ta teorija (oz je logična!), da se pri topli vodi pore odprejo, zato sem tudi šel v to in tako nameravam nadaljevati tudi v prihodnje. Do sedaj sem prakticiral izključno mrzlo. Evo, tudi zato je skupina, tudi tako napredujemo, delamo spremembe …

Aha, še tole, odkar sem na mrzlem tuširanju, se mi zdi, da grem tudi na morju lažje v vodo. Ponavadi sem pol ure hodil v vodo, vsakih 5 minut en ‘centimeter’, zdaj gre tudi to lažje oz grem kar relativno zlahka notri. Pozitivni učinki verjetno so, a toliko enih stvari delam na sebi, da več ne vem, od česa so kateri učinki …

 

IZKUŠNJA 3:

Mrzla voda me je pritegnila, ko sem začel raziskovati zmožnosti svojega telesa in uma. Videl sem kaj zmorejo drugi in zato sem globoko v sebi vedel, da sem tudi sam tega sposoben.

Mrzel jutranji tuš mi je bil rutina dolga leta, redno sem hodil tudi v Idrijco in še vedno organiziram ali sem povabljen na kakšno delavnico ledenega izziva. Poleg vsega naštetega v zapisu (IS, cirkulacija,..) je meni osebno še skoraj bolj pomembno to, da te mrzla voda vsakič znova pripravi na mentalni izziv in da moraš res stopiti vase ter v sedanji trenutek, kjer dihanje odigra glavno vlogo. Na ta način si nekako narediš dan, ker potem se tekom dneva z vsemi izzivi lažje soočaš. V glavnem mrzel tuš je skoraj v vsakem primeru odlično orodje, vendar ne smemo zanemariti toliko ostalih, ki so nam vedno na razpolago.

Danes pri tuširanju kombiniram oboje, toplo in mrzlo vodo, tako imam oba svetova in hkrati poslušam svoje telo. Recimo, da s časom postajam manj ekstremen do svojega telesa in vse bolj prisoten v sedanjem trenutku ter da se ne identificiram s svojimi mislimi. Menim, da to prinaša največji mir in svobodo, …

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE