Aktualno

Zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice?

Verjetno se v vsakem hladilniku skriva vsaj en kozarec kislih kumaric, a le redki vedo, kako zdrave so. Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, ko jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko proteinov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate pa so z železom, kalijem, natrijem in fosforjem. Tudi vitaminov jim ne manjka, med pestro paleto pa izstopajo C, A, B6, B12, fiboflavin, niacin in tiamin.

Kisle kumarice so zelo koristne v naslednjih primerih:

1. So močni antioksidanti
Kisle kumarice zelo učinkovito vežejo nase proste radikale, to so snovi, ki škodujejo našemu telesu in so glavni povzročitelji nastanka raka.

2. So izvrsten probiotik
Vložene kisle kumarice uravnavajo prebavo in predvsem pospešujejo nastanek dobrih bakterij v črevesju. Če pojeste eno kumarico pred obrokom, boste pojedli za skoraj 30 % manj, vsebnost hranljivih snovi pa se bo povečala za 50 %. Pomembno je le, da kumarico pojeste samo, brez dodatkov, in potem vsaj 20 minut nič ne jeste in ne pijete.

3. Varujejo jetra
Kisle kumarice zelo učinkovito filtrirajo strupe iz telesa, kar poleg urejene prebave, vpliva na delovanje jeter. Z rednim uživanjem kumar si lahko trajno pozdravite jetra.

4. Preprečujejo rane na želodcu
Čir na želodcu je rana na steni želodca, ki večinoma nastane zaradi premočne želodčne kisline. S kumaricami nevtralizirate želodčne sokove, kar pomirja in zdravi želodec. Kumarice je priporočljivo jesti tudi po tem, ko ste se dan prej na kakšni zabavi ali zmenku pregrešili.

5. Pomagajo pri sladkorni
Raziskave so pokazale in potrdile, da kisle kumarice stabilizirajo nivo hemoglobina v krvi. Hemoglobin je pomemben pri prenosu kisika do celic in hkrati pomaga pri razgradnji viška sladkorja.

Ko boste naslednjič odprli hladilnik, se spomnite teh petih dobrih lastnosti kislih kumaric.

CLOSE
CLOSE