Aktualno

VPR., ODG.: Znižanje pritiska pri 65-letniku, ki je pred pol leta postal vegan

Vprašanje:

Oče je pred pol leta postal vegan, za tem, ko sem mu pokazala dokaze, dokumentarce in se z njim o vsem tudi osebno pogovorila. Kljub vsemu se ljudje očitno spreminjajo, ne glede na leta, moj oče ima namreč 65 let. K vprašanju: Oče ima visok pritisk (jemlje Enalapril), kot tudi preveč kilogramov. Želela bi vedeti, kako mu lahko pomagam s prehrano, da uravna pritisk, po možnosti pa tudi shujša na zdrav, za toliko starega človeka primeren način. Vsak nasvet bo dobrodošel, hvala!

Odgovor:

Spoštovani, najprej hvala za potrpežljivost in opravičilo za pozen odgovor. Bravo za očeta! Ima pa res srečo, da ima tako skrbno hči. Celovita rastlinska prehrana (stročnice, integralne žitarice, sadje, zelenjava, oreščki in semena) so se pokazali za zelo učinkoviti pri zniževanju pritiska, znano pa je tudi, da ljudje, ki jedo tako vrsto hrane, sploh nimajo težav s hipertenzijo. Dandanes je visok pritisk v največji meri stvar lastne izbire. Vaš oče naj poleg rastlinske prehrane pazi na nivo zasičenih maščob, to pomeni, da ne uživa preveč namazov od oreščkov (zmerno lahko), naj ne uživa tropskih olj, kot sta kokosovo in palmino, pa tudi naj ne vnaša preveč soli. Obvezno naj v prehrano vnese mleta lanena semena in čaj hibiskusa. Več si lahko ogledate na povezavi Nutritionfacts.org/topics/blood-pressure/. S tovrstno prehrano bodo postopoma, kar je tudi najbolj pravilno, skopneli tudi kilogrami. Želim mu še na mnoga leta!

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano (info@cajtng.net – za svetovalko). Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE