Aktualno

VPR., ODG.: Šumeče tablete: da ali ne?

Vprašanje:

Spoštovani, hvala za to rubriko, res mi je všeč in popolnoma zaupam vaši svetovalki. Imam povsem preprosto vprašanje – ali uživati šumeče tablete ali ne? Nekje sem zasledila, da vegani (veganka sem od 2017) ne potrebujemo popolnoma nobenega nadomestka oz dodatka k hrani, razen B12, kolegice v službi (vsejedke) pa ‘vse’ uporabljajo neke šumeče tablete in z njimi ‘posiljujejo’ tudi mene. Torej, da ali ne?

Odgovor:

Absolutno ‘ne’ za šumeče tablete. In ‘ne’ tudi za vse ‘multivitamine’ v obliki šumečih tablet. Nekateri vitamini in minerali so škodljivi v obliki nadomestkov (npr. A, E, Kalcij, beta karoten, folna kislina). Povrhu vsega šumeče tablete navadno vsebujejo tudi sladila in barvila. Torej, popolnoma nepotrebno in škodljivo. Vse to lahko dobite tudi iz hrane, ampak morate res jesti čim bolj raznovrstno hrano, tj raznovrstno sadje, zelenjavo, stročnice, oreščke in semena. Edini vitamin v obliki nadomestka oz dodatka, ki je veganom potreben, je vitamin B12.

Držite se torej tega, kar ste slišali in veste, je pa seveda zelo prav, da vprašate. Če se vam bo kdo posmehoval, ker morate kot veganka dodajati B12, mu z lahkoto odgovorite, da B12 primanjkuje tudi vsejedcem, sploh v zrelejših letih, le da oni tega ne vedo, ker mislijo, da ga imajo dovolj (na to jih ni namreč nikoli nihče opozoril, ljudje pa poslušajo le zdravnike). Pomanjkanje B12 pa je lahko vzrok za številne bolezni, a le redki pridejo do tega spoznanja. Sploh seveda vsejedci … Vse dobro želim!

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano (info@cajtng.net – za svetovalko). Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE