Zdravje

VPR., ODG: Kje dobiti veganske beljakovine?

Vprašanje:

Spoštovani, zanima me, katere vire beljakovin priporoča vaša svetovalka, da so hkrati láhko prebavljivi oz. da ne ‘napihujejo’. Zanimajo me predvsem živila, ki imajo visoko vsebnost beljakovin. Najlepša hvala in veliko uspehov še naprej!

 Odgovor:

Hvala za vprašanje. Stročnice so najboljši vir beljakovin, še posebej soja, leča in fižol. Če vas napihujejo (ali imate po njih celo težave z vetrovi), jih poskušajte potopiti v vodo za 24 ur, ob tem pa še menjajte vodo. Pred kuhanjem oz samo pripravo (pred finalizacijo) še enkrat zamenjajte vodo.

Če vas stročnice slučajno napihujejo, vedite, da je ta napihnjenost le začasna. Organizem se namreč sčasoma privadi na čedalje večji vnos stročnic. Tisto, kar lahko jeste pogosteje in manj napihuje, vseeno pa vsebuje veliko beljakovin, sta recimo tofu in rdeča leča.

Naj omenim, da kakovostne beljakovine (ki so sicer pomembne za človeka, a tako zelo ‘napihnjene’ predvsem zaradi želje mesne industrije po zaslužku) seveda vsebujejo tudi žitarice in zelenjava.

Predlagam torej, da se še naprej prehranjujete s celovito rastlinsko hrano. Uživajte stročnice, žitarice, sadje, zelenjavo, oreščke in semena, pri vsej tej hrani pa vam niti slučajno ne bo potrebno razmišljati o zadostni količini beljakovin, ker jih boste zagotovo dobili dovolj oz boste priporočljiv dnevni vnos z lahkoto dosegli. Priporočljiv dnevni vnos je sicer 0,8 gramov po kilogramu zdrave telesne mase.

(Foto: vir)

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano (info@cajtng.net – za svetovalko). Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE