Revija 5DZdravjeŽivimo zdravo z Jeleno

Jelena Dimitrijević: Odvisnost od sladkorja

Ker živimo v časih, ko hrana sama po sebi ni več zdrava, zdravje ni (več) samoumevno, in se je resnično treba potruditi, če se želimo prehranjevati kakovostno in zdravo, saj je industriji cilj zaslužiti denar, ne pa poskrbeti za dobrobit človeka. Veliko je procesiranih živil, različnih dodatnih in toksičnih snovi, ki ne bi smele biti sestavni del hrane, ki jo uživamo. Med njimi je vsekakor tudi procesiran in koncentriran sladkor, ki prinaša kup težav, nas zasvoji, uničuje koristne bakterije, spodbuja bohotenje glivic, zakisa telo, hrani rakave celice, šibi delovanje imunskega sistema (le 100 g predelanega sladkorja na dan zmanjša delovanje levkocitov za 50 %), prispeva k nastanku debelosti, diabetesa, srčno-žilnih težav, zamaščenih jeter, bolezni ledvic, povzroča izgubo določenih hranilnih snovi, pospešuje staranje, zelo slabo deluje na zdravje zob, dlesni in kože, zvišuje raven stresa v telesu, negativno vpliva na kognitivne funkcije ter spremembe razpoloženja in nastanek depresije.

Piše: Jelena Dimitrijević, certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo življenje in intuitivna terapevtka

Niso vsi ogljikovi hidrati enaki

Naravni viri sladkorja, ki se v našem telesu uporablja za energijo, so ogljikovi hidrati. Ti se presnovijo v enostavne sladkorje, ki se potem vsrkajo v kri. Ta sladkor se imenuje glukoza in kri ima nalogo, da glukozo pripelje do vseh celic. Če pa zaužijemo preveč ogljikovih hidratov, jih organizem spremeni v glikogen, ki ga shranjuje v jetrih in mišicah. Marsikdo misli, da je zasvojen z ogljikovimi hidrati, v bistvu pa je zasvojen z dodanim sladkorjem in predelanimi OH. Poleg tega pa so predelani ogljikovi hidrati pogosto v kombinaciji z veliko maščob, kar povzroča posebno omamljenost in odvisnost telesa.

Niso vsi ogljikovi hidrati enaki, saj ni isto, če uživamo polnovredne (polnovredna žita, stročnice, sadje in zelenjava) ali dodan sladkor, tortice, ocvrt krompir, oluščen riž in druga predelana živila, ki tudi sodijo v skupino ogljikovih hidratov. Procesiran sladkor je povsod in se skriva pod različnimi imeni, tako da se je treba naučiti brati deklaracije in uživati čim več polnovrednih in nepredelanih živil ter pripravljati obroke doma.

Kako vemo, da smo zasvojeni s sladkorjem?

Kaj počnete, ko vas zagrabi želja po sladkem? Spijete kozarec vode, naredite nekaj počepov, greste na sprehod … ali skoraj panični obujete čevlje in tečete do prve trgovine po nekaj sladkega? Povprečen človek poje 22 čajnih žličk sladkorja na dan. Tisti, ki so z njim zasvojeni, pa verjetno tudi veliko več. Naši možgani so ustvarjeni, da nas nagradijo, ko pojemo hrano, ki vsebuje veliko kalorij. To je star mehanizem preživetja. Več ugodja, več dopamina, ki dodatno vzbuja novo ugodje. Ko se dopamin veže na receptorje v možganih, se trajno ustvari spominska sled, ki je povezana z virom ugodja.

“Marsikdo misli, da je zasvojen z ogljikovimi hidrati, v bistvu pa je zasvojen z dodanim sladkorjem in predelanimi OH.”

Zaradi tega se bomo težko ustavili, ko enkrat ugriznemo v sladico, saj smo s to sladico aktivirali ne le center za ugodje, temveč tudi za apetit. Če imamo vsak dan željo po sladkem in sladkarijah ali se tovrstnim živilom ne moremo zlahka upreti, potem imamo zagotovo težave s sladkorno odvisnostjo. Raziskave kažejo, da če vzamemo zdravila, ki blokirajo opiatne receptorje, bomo prekinili zasvojenost s sladkorjem. Zdravila pa seveda niso rešitev.

Rešitve za premagovanje odvisnosti od sladkorja

 1. Nekaj dni si zapisujte, kdaj, kaj in koliko sladkarij/sladkorja pojeste, da lahko začnete spreminjati nastale vzorce.
 2. Pospravite kuhinjske omare, predale, hladilnik, da ni takojšnjega dostopa do sladkarij.
 3. Začnite uvajati nove navade (sprehod, dihalne tehnike, novi konjički …).
 4. Namesto sladkarij začnite uživati več svežega sadja in le polnovredno hrano z veliko vlaknin (sadje, zelenjava, stročnice, polnovredna žita, nekaj semen in oreščkov) ter pijte dovolj vode.
 5. Naj vsak obrok vsebuje nekaj grenke zelenjave, saj grenko zmanjša željo po sladkem.
 6. Uživajte rastlinska živila, ki so bogata z železom, kalcijem, magnezijem, kromom in cinkom ter živila, ki spodbujajo tvorbo serotonina.
 7. Uporabljajte začimbe, kot so: koriander, cimet, muškatni orešček, klinčki in kardamom, ki zmanjšujejo hrepenenje po sladkem.
 8. Izogibajte se uporabi umetnih sladil, saj spodbujajo odvisnost od sladkorja in po nepotrebnem aktivirajo izločanje inzulina.
 9. Preverite, če imate težave s kandido in se držite strokovnih nasvetov za reševanje tovrstnih težav, testirajte svoje hormone, ugotovite in razrešite psihične vzorce, ki so povezani s kompenzacijami.
 10. Krom s cimetom, gurmar, vitamini B kompleksa, probiotiki, L-glutamin so nekatera prehranska dopolnila, ki zelo pomagajo pri reševanju odvisnosti od sladkorja.
 11. Popolna sladkorna abstinenca naj traja minimalno 3 tedne (vsaj toliko časa je namreč potrebno, da se rešimo odvisnosti).
 12. Ko se enkrat rešite odvisnosti od sladkorja, lahko občasno pojeste kakšno vegansko sladico, sladkano s suhim sadjem, zgoščenimi sadnimi sokovi, brezovim sladilom, javorjevim sirupom, kokosovim sladkorjem, melaso, ječmenovim ali riževim sladom … Vsekakor pa se še naprej izogibajte rafiniranemu in drugim umetnim sladkorjem.
Torta je res da okusna sladica, a v njej razen kakšnega morebitnega koščka sadja ni popolnoma nič zdravih hranil. Med te ne spada niti bela moka, niti sladkor, niti skuta, niti jajce, niti čokolada, …

“Kombinacija predelanih ogljikovih hidratov in maščob povzroča posebno omamljenost in odvisnost telesa. Če imamo vsak dan željo po sladkem in sladkarijah ali se tovrstnim živilom ne moremo zlahka upreti, potem imamo zagotovo težave s sladkorno odvisnostjo.”

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE