KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #007: Dobro je hkrati koristno

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #007: Dobro je hkrati koristno

Prepogosto nismo natančni pri uporabi terminov, kar je lahko vir številnih nesporazumov. Z besedo “dobro” označujemo tisto, kar nam ugaja, pri čemer se dobro počutimo, uživamo. Kot “koristno” razumemo nekaj, kar nam koristi, a ni nujno prijetno ali udobno. Naravno je, da pri naravnem načinu življenja med “dobrim” in “koristnim” ni razlike.

Vse živali, ki živijo v naravi, počnejo le tisto, kar je hkrati dobro in koristno. Le ljudje smo izjema, ker smo obkroženi s tisočerimi stvarmi, ki so dobre in hkrati nekoristne, pogosto škodljive. Ko je sin prvič zaužil neki sirup z neprijetnim okusom, je spraševal, zakaj ne naredijo sladkega in okusnega zdravila. Tolažil sem ga, da neokusen sirup vsebuje življenjsko pomembno sporočilo: nekaj, kar se nam ne zdi dobro, je lahko koristno in obratno, tisto, kar je dobro, ni vedno koristno.

Procesiranim izdelkom, ki jih najdemo na trgovskih policah, pravimo tudi ‘hrana’, a je le-to daleč od tega. Gre za zelo škodljive izdelke, saj vsebujejo polno nezdravih sladkorjev, nekakovostne moke in nezdrave soli, povrhu vsega pa vsi izdelki po vrsti vsebujejo tudi dodatno škodljive aditive,  emulgatorje, konzervanse in barvila. Gre za tipičen primer ‘dobre’ (beri: okusne), a zelo škodljive hrane. Isto velja za konzerve in vso drugo procesirano (predelano, vnaprej pripravljeno) trgovinsko hrano.

V življenju se je treba naučiti ločevati med dobrim in koristnim. Če izbiramo koristno, nas bo življenje nagradilo z občutkom prijetnosti in udobja in to bo postalo dobro.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE