Intervjuji

STRANKA ALENKE BRATUŠEK: “Zagotovo bomo uredili zdravstvo, ki ga tej vladi, navkljub dobri gospodarski klimi in nadvse ugodnim razmeram za vladanje, na žalost, ni uspelo.”

  • KONOPLJA: Kakšno je vaše mnenje o indijski konoplji? Legalizirati ali ne? Dovoliti, da vsak sadi za lastne potrebe (ne glede, če bi to bilo za zdravje ali ‘rekreacijo’)? Zakaj DA ali zakaj NE?

V Stranki Alenke Bratušek poudarjamo, da je treba z vsemi drogami, od alkohola naprej, ravnati pazljivo. Kot socialno-liberalna stranka mislimo, da je dovolitev uporabe indijske konoplje korak v pravo smer – vsak naj počne, kar želi. Vseeno pa se nam zdi besedna zveza »rekreativna raba« napačno poimenovanje za nekaj, kar je preprosto raba oziroma uživanje drog. Za rekreacijo se običajno ukvarjamo s športom, ne pa kadimo džojnte ali popivamo. Čeprav torej pozdravljamo možnost razbremenitve pregona uživalcev in minipridelovalcev konoplje, nočemo, da bi bili Slovenci »narod zapohancev«. Ob morebitni sprostiti uživanja indijske konoplje bi zato uvedli tudi konkretnejše ozaveščanje o njeni škodljivosti. Skoraj brezpogojno podpiramo uporabo konoplje v zdravstvene namene: edini pogoj je, da strokovnjaki potrdijo pozitivne učinke takšnega zdravljenja.

  • ŽIVINOREJA: Kakšno je mnenje stranke o živinoreji? Živinoreja onesnažuje zrak bolj kot ves promet na svetu skupaj, porablja se enormne količine voda, krčijo se gozdovi, ‘izgublja’ se planet … hkrati pa je meso s strani WHO označeno za rakotvorno!

V Sloveniji nimamo velikanskih kmetij, kmetje, ki se ukvarjajo z živinorejo, pa se s to dejavnostjo večkrat ukvarjajo tudi zato, ker nimajo druge izbire – zaradi težkega in za gojenje rastlin neugodnega terena. Po trditvah ministrstva za kmetijstvo je v Sloveniji dve tretjini travinja, večinoma na področjih, kjer ni možna nobena druga kmetijska proizvodnja. Druge države pa imajo dve tretjini polj in eno tretjino travinja. Če bi se odločili, da se živinoreje ne gremo več, bi se torej dejansko odločili, da na dveh tretjinah kmetijske proizvodnje proizvodnjo opustimo. Z vzdrževanjem travnikov živina prispeva tudi k ohranjanju biotske raznovrstnosti in vzdrževanju krajine, s tem pa turizmu.

  • CHEMTRAILI: Kakšno je mnenje vaše stranke o ti. chemtrailih? Nas zaprašujejo s strupi ali ne? Kdo to dela in zakaj?

Ne, mislimo, da so chemtraili izmišljotina. Ni pa dvoma, da se vsak dan zastrupljamo s porabo fosilnih goriv, tako neposredno (denimo, ko se prevažamo z avtomobili) kot posredno (ko kupujemo stvari s Kitajske in drugih držav, ki k nam pridejo z ladjami, ki za gorivo uporabljajo mazut).

  • CEPLJENJE: Ste za obvezno cepljenje in zakaj? Ali ste za prostovoljno cepljenje in zakaj?

Smo za obvezno cepljenje vseh, ki se smejo cepiti. Pomembno je, da se ohranja visoka raven precepljenosti in s tem onemogoča širjenje smrtonosnih virusov. Cepljenje je najučinkovitejši način zaščite.

  • SLOVENIJA, EU in NATO: Naj Slovenija še ostane v EU in NATO-u? Zakaj DA ali zakaj NE? Kaj so prednosti in kaj slabosti?

Slovenija naj bo del Evropske unije in Nata. Tako smo Slovenci odločili na referendumu in prepričani smo, da bi tudi danes odločili tako. Zakaj? Ker je Sloveniji mesto znotraj EU in ker smo v Nato zvezi bolj varni kot brez nje. Konec koncev je biti član Nata tudi ceneje za državljane, kot da bi morali vzpostaviti samostojno vojsko. Tako EU kot NATO sta v prvi vrsti zagotovilo za mir v tem delu sveta.

  • VOLITVE 2018: Katere so glavne tri stvari, s katerimi želite prepričati Slovence, da volijo vašo stranko? Kaj bo v štirih (ne osmih, torej v enem mandatu) letih drugače, če vam uspe sestaviti vlado ali priti v vladajočo koalicijo?

Zagotovo bomo uredili zdravstvo, ki ga tej vladi, navkljub dobri gospodarski klimi in nadvse ugodnim razmeram za vladanje, na žalost, ni uspelo. Verjamemo, da bodo volivci spoznali, da smo to sposobni narediti – vlada Alenke Bratušek je vendarle pred tem uredila stanje v bankah in gospodarstvu in državo rešila pred bankrotom. Zdravstveni sistem pa je zagotovo lažje rešljiv problem, kot je bil bančni.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE