DružbeniIntervjujiRevija 5D

Rajko Stropnik: »V Sloveniji imamo dovolj zemlje za pridelavo kvalitetne rastlinske hrane!«

Rajko Stropnik s svojo družino živi v veliki meri samooskrbno, saj doma pridelajo večino hrane, potrebne za preživetje. 75-letnik iz Raven na Koroškem je upokojen pravnik s številnimi hobiji, med katerimi je na prvem mestu ekološka pridelava zelenjave in sadja. Ukvarja se tudi z glasbo, gobarstvom, fotografijo, video- in elektrotehniko ter računalništvom. Hude zdravstvene težave, ki jih je imel pred leti, si je pozdravil s presno hrano. Od leta 2012 je vegan. Pri svojih letih se lahko pohvali z vrhunskim zdravjem, sam pravi, da predvsem po zaslugi svojega načina prehranjevanja.

  • Gospod Rajko, je dandanes možno živeti samooskrbno življenje? Se ljudje tega dovolj zavedamo?

Če nisi kmetovalec, je težko živeti popolnoma samooskrbno. Kljub temu pa smo v naši družini vsaj deloma samooskrbni – predvsem s pridelki s polja in vrta (glej slike). Mislim, da se ljudje tega v večini ne zavedajo, saj nas vsak dan bombardirajo s sporočili o ceneni hrani v supermarketih, zato ljudje ne čutijo potrebe po tem, da bi bili samooskrbni.

  • Kakšna prihodnost nas čaka, če ne bomo samooskrbi posvetili večje pozornosti?

Pameten človek, predvsem pa država, bi morala stremeti k temu, da bi čim več, če že ne vseh kmetijskih pridelkov pridelali doma, vendar zaradi nizkih cen proizvodov na trgu ljudje in oblastniki špekulirajo s temi zadevami, kolikor se da! Lahko se nam dogodi, da v primeru hujših naravnih katastrof države ne bodo več izvažale pridelkov, posledično bomo ostali brez nujnih dobrin za preživetje, kar bo povzročilo lokalno in globalno krizo, predvsem zaradi vse hujših vremenskih sprememb. Glede tega države samo sprejemajo deklaracije, zaradi interesa kapitala pa se izogibajo vsakim dodatnim stroškom, kar je lahko usodno za države in njihove prebivalce.

  • Kaj priporočate ljudem, kako naj se lotijo projekta samooskrbe?

Ljudem bi predvsem položil na srce, naj imajo v mislih tudi spremenjene razmere, ko lahko zaradi pomanjkanja živil na trgu zavladata lakota in boj za dobrine. To lahko vsaj deloma preprečimo s pridelavo hrane na svoji ali najeti zemlji, kar lahko stori prav vsaka družina, saj imamo zemlje dovolj za pridelavo kvalitetne rastlinske hrane za vse prebivalce Slovenije, ne pa tudi za pridelavo hrane živalskega izvora, saj je dokazano razmerje med vegani in vsejedci ena proti dvajset v smislu porabe naravnih resursov!

  • Kaj je prvi korak, ki ga lahko naredijo?

Prvi korak, ki ga lahko vsak stori, je ta, da pridobi potrebno znanje o pridelovanju rastlinske hrane, in če sam nima svoje zemlje, jo lahko najame. Če pa kje ni pogojev za to, pa si lahko prebivalci naše dežele na prastari način med seboj izmenjujejo pridelke in druge naravne vire.

Video:

Kako se je Rajko pozdravil? Rajko Stropnik se še dandanes prehranjuje zdravo vegansko, hude zdravstvene težave pa si je pozdravil s presno (surovo) hrano. Več o tem si lahko ogledate v Rajkovi video zgodbi na FB profilu »Zgodbe veganov« (in spodaj) ali preberete v knjigi Odločitev za ljubezen – 100 pričevanj slovenskih vegank in veganov (avtorica Sara Zupan), v katero je vključeno tudi Rajkovo pričevanje.

 

Članek je bil objavljen v 1. številki Revije 5D!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE