LokalnoTrebnje

Sprememba namembnosti v turistične namene bi bila dobra rešitev, naredijo pa nič!

Prejšnji teden, 18. marca 2010, smo pisali o objektu v Pavičinih pri Puli na Hrvaškem, ki je v lasti Občine Trebnje, a ker nihče nič ne naredi zanj, žalostno propada. Na Občino Trebnje smo še isti dan – predstavniku za stike z javnostjo Jožetu Povšiču in občinski pravnici Mariji Zaletelj – poslali vprašanja: Kaj se dogaja z objektom v Pavičini oz. ali ste že uredili spremembo namembnosti v turistične namene ter kaj ste od leta 2008, odkar je bila za to dana pobuda, v to smer naredili?

Glede na to, da bi naj umrl odvetnik na Hrvaškem, ki bi naj urejal te stvari, nas zanima, kdaj je umrl in kaj ste od tistega datuma naredili v to smer? Če je že kaj narejeno, nas zanima, kdaj se bo pristopilo k sanaciji oz. kakšni so kratkoročni in dolgoročni plani?

Prejeli smo le odgovor Jožeta Povšiča, ki se strinja, da bi bila sprememba namembnosti objekta v turistične namene, žal pa ni v odgovoru nobene informacije, zakaj tega ne storijo: »Objekt v Pavičini je v lasti Občine Trebnje in v upravljanju Osnovne šole Trebnje. Tako lastnik kot upravitelj sta dolžna za objekt skrbeti kot dobra gospodarja. Sprememba namembnosti tega objekta v turistične namene bi bila prav gotovo dobra rešitev, še posebno zaradi tega, ker je objekt v drugi državi, na Hrvaškem«.

Se pa tudi Povšič strinja, da za zamudo ni kriv le pokojni hrvaški odvetnik, ki bi naj zastopal Občino Trebnje: »Zadeva se naj bi vlekla zaradi odvetnika na Hrvaškem, za kar pa mislim, da je to slab izgovor, saj stranka v postopku lahko odvetnika kadarkoli zamenja oziroma si poišče drugega«.

“V kolikor bi se naredila sprememba namembnosti, bi se denar (morda) lahko zagotovil iz občinskega proračuna, predvsem pa bi se z dobro predstavljeno vizijo lahko resno računalo na zelo močno trebanjsko gospodarstvo, na uspešne podjetnike, ki bi znali priskočiti na pomoč. Če tu dodamo še kakšno dobrodelno prireditev ali še kakšen drug vir prihodka, se stvar začne vsaj premikati, če ne tudi kaj več.”

V nadaljevanju pa spet znane zgodbe o pomanjkanju denarja in investicijah … »Občina Trebnje je imela v zadnjih letih velike investicije v šolstvo kot so npr. Podružnična šola v Dolenji Nemški vasi, prenova telovadnice in gradnja dvigala v Osnovni šoli Trebnje, pred vrati je gradnja Podružnične šole v Dobrniču. Zato je verjetno ta objekt v Pavičini bil malo bolj na stranskem tiru, saj so za obnovo potrebna finančna sredstva iz proračuna občine. Obnovo bi bilo potrebno dati v načrte razvojnih programov in v proračunu občine zagotoviti finančna sredstva. Vprašanje pa je, kako bi za tak program in zagotovitev finančnih sredstev iz proračuna glasovali tisti, ki se deklarativno tako zavzemajo za ta objekt, saj bi morali del sredstev pobrati iz drugih programov.«

Dejstvo je, da je za obnovo objekta potreben denar, a za spremembo namembnosti ga je potrebno dosti manj. Potem pa le še par dopisov, pogodb, podpisov in seveda dobre volje, želje … V kolikor bi se naredila sprememba namembnosti, bi se denar (morda) lahko zagotovil iz občinskega proračuna, predvsem pa bi se z dobro predstavljeno vizijo lahko resno računalo na zelo močno trebanjsko gospodarstvo, na uspešne podjetnike, ki bi znali priskočiti na pomoč. Če tu dodamo še kakšno dobrodelno prireditev ali še kakšen drug vir prihodka, se stvar začne vsaj premikati, če ne tudi kaj več.

Občinska pravnica Marija Zaletelj, ki bi naj bila zadolžena za spremembo namembnosti, se na naš poziv ni odzvala. Morda pa hiti urejati papirje? Vsekakor bomo tudi njen odgovor, v kolikor ga seveda dobimo, objavili.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE