Finančni nasvetiKolumneRevija 5D

Polona Ajdič: Ljudje ne zaupajo bankam, nimajo pa znanja za investiranja in vlaganja

»Revni očka mi je svetoval, naj postanem visoko plačani zaposleni ali zdravnik, odvetnik ali računovodja. Mojega revnega očka je zelo skrbelo za stalno plačo, ugodnosti in varnost službe. Zato je tudi bil visoko plačani državni uradnik – šolski predstojnik zvezne države Havaji. Po drugi strani pa mi je moj bogati, a neizobraženi očka, ponudil zelo drugačen nasvet. Svetoval mi je: »Šolaj se, diplomiraj, ustanavljaj podjetja in postani uspešen vlagatelj.« Iz knjige Kvadrant denarnega toka avtorja Roberta Kiyosakija.

Piše: mag. Polona Ajdič

Danes so časi, ki jih svet ne pomni. Zagotovo se dogaja največja sprememba na področju denarja. Vrednost denarja, kot ga danes poznamo, je zaradi enormne količine natisnjenega denarja praktično izgubila vso vrednost. Cene surovin, gradbenega materiala, hrane idr. letijo v nebo in rasti cen še ni videti konca. Dobavni roki nekaterih materialov in surovin, avtomobilov se podaljšujejo. Le zakaj? Upam, da niste preskočili avtorskega članka z naslovom 20 stvari, ki jih je dobro pred in med krizo imeti na zalogi, sicer si ga le preberite in dobro razmislite, ali ga je vredno upoštevati.

Denar je treba razporediti

Cene vseh izdelkov ne gredo v nebo zato, ker so te stvari danes manj vredne kot lansko leto, pač pa zato, ker je vrednost valuti EUR (in vsem ostalim valutam) padla. V samo enem letu so natisnili med 30 in 40 % vsega denarja, ki je v obtoku. Skozi svoj finančni kotiček vam podajam opozorila in informacije, da je danes še kako potrebno denar razporediti. Slovenci imajo ogromne količine denarja na bankah ali doma (“pod povštrom” ali “v nogavici”). Skozi pogovore s strankami naletim na informacije tako mladih kot starih, da vso plačo ali pokojnino dvignejo in jo imajo doma, ker ne zaupajo bankam. Spet drugi vidijo edino varno opcijo v nepremičninah.

Ste kdaj v teh mesecih pomislili, da obstaja možnost sprejetja zakona, ki bi praktično čez noč lahko ukinil gotovino? Tudi sama pred korono nisem, danes se mi zdi možno čisto vse. To se je v zgodovini namreč že dogajalo, nam najbližje v Nemčiji. Tako nam je poročala 80-letna Nemka, ki je takšno situacijo občutila nekako v 50-ih letih.

Kaj pa nepremičnine? Najbrž ste opazili, da se po svetu dogajajo zelo nenadne vremenske situacije, ki po nekaterih državah že uničujejo domove, gospodarska poslopja, vikende in drugo nepremično premoženje.

Naše finančno znanje in poznavanje tveganj, ki vplivajo tudi na vrednost naših vložkov, je ocenjeno na slabo 2 (zadostno). Krivi smo si seveda sami, ker smo podlegli sistemu in njegovi »kruha in iger«.

Kaj lahko naredimo zase, da ohranimo vrednost denarja, ki ga zaslužimo?

Ali morda je boljše direktno vprašanje – Ali že ima vsak družinski član vsaj 1 unčo (31.1035 g) zlata? Odlična izbira je seveda tudi srebro. Vrednosti obeh plemenitih kovin sta bili skozi čas t. i. FIAT denarja izjemno manipulirani. Ker smo danes tudi v silno negotovih časih, kjer se lahko pričakuje izjemna rast obeh kovin, vendar ne nujno v istem obdobju, si, v kolikor le lahko, privoščite obe. Sama sodelujem z odličnim podjetjem za plemenite kovine, tako da vam lahko svetujem pri vaši odločitvi. Obvezno pa se odločajte za fizično zlato in ne t. i. »papirnate certifikate«.

Kvantni finančni sistem

Ker morajo biti sredstva vedno razpršena, o tem vas lahko že za 140,00 EUR nauči 1. stopnja OneAcademy, pri čemer za to vrednost dobite uporabno kriptovaluto, vam predlagam, da se začnete zanimati in izobraževati na področju digitalnih oz. kriptovalut. To je naša prihodnost in investirati je treba v zadeve, ki bodo del prihodnosti. Digitalizaciji ne bomo ubežali, ampak ta nam ne sme vzeti svobode. Kvantni finančni sistem, ki se pripravlja v ozadju in je del GESARE/NESARE, je na strani človeka. Del tega novega sistema je kar nekaj kriptovalut, ki se jih splača imeti na digitalni denarnici zdaj, ko imajo nizko vrednost. Ne odlašajte! Na to temo organiziram tudi online webinarje za res ugodno ceno. Bralcem revije 5D pa podarjam še 50 % popust, s kodo za popust »Revija 5D«.

Del finančne pismenosti je tudi to, da poleg osnovnega poklica, ki ga opravljamo, znamo še kaj, kar bi izkoristili, če oz. ko pride čas za to. Večina ljudi te rezervne opcije nima in zato jih je negotovih časov izjemno strah.

Mrežni marketing

Kaj torej lahko naredimo, ko nas sistem stiska in stiska in v obstoječi službi ne vidimo več izhoda, rezervne opcije pa morda še nimamo? Ali ko nam grozijo z lockdowni, cepljenji, nenehnimi testi idr.? Mrežni marketing je lahko odlična izbira, saj ga lahko delate tudi od doma. Sploh, če prodajate online produkt. Naj vas ne bo strah stopiti iz cone udobja in začeti nekaj novega.

Na razpolago sem vam za dodatne informacije na tel. 041 935 065 ali na e-mailu: polona.ajdic@cajtng.net.

“Tudi pot, dolga tisoč kilometrov, se začne s prvim korakom.” (Taoistična modrost)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE