Finančni nasvetiKolumne

Polona Ajdič: Kam investirati v letu 2022?

Še vedno smo v obdobju, ki ga zaznamujejo kovid ukrepi. Ne samo pri nas, pač pa tudi po svetu. Najnovejše vesti poročajo o zaprtju cest, kar se je začelo v Kanadi in počasi prehaja na celoten svet. Razburljivi časi, ki jih le redkokatera generacija doživi.

Piše: Polona Ajdič

Tisti, ki spremljate tako mene kot tudi druge »alternativne« vire, že veste, da je za vsem skupaj bistveno več kot samo zdravstvena kriza. Taka globalna zaustavitev poslovanja in življenja nasploh ima bistveno večji vpliv na celoten ekosistem, kot si na hitro lahko zamišljamo. Sama sem recimo opozarjala na prekinitev dobavnih verig že, ko se ni še nikjer nič poznalo. Čez kakšnega pol leta pa je le tu in tam kdo potarnal, da se česa ne dobi, ali pa o zvišanju cen kontejnerskih prevozov. Danes na to opozarjajo MSM mediji, kar pomeni, da smo že globoko v tej krizi.

Ravno te dni beremo, kako v Kanadi zaradi zaprtja cest in drugih ukrepov, nenazadnje pa tudi zaradi bolniško odsotnih zaposlenih, kar je posledica različnih vzrokov, zmanjšujejo proizvodne kapacitete, in da to lahko pričakujejo tudi v ZDA. Podobna scena je v Avstraliji in tudi po Evropi. Proizvodnjo zmanjšujejo tudi že marsikje v Sloveniji. Vesela bom informacij s terena, če mi jih posredujete na e-naslov polona.ajdic@cajtng.net.

Vse to dogajanje v resnici še kako vpliva na naše morebitne investicije v razne projekte, delnice, sklade, naložbena zavarovanja itd.

Kot kaže, se v ozadju dogaja to, kar se že dolga leta napoveduje, seveda ne na očeh javnosti in slišanega preko TV ekranov, in sicer sprememba finančnega sistema, ki je že v polnem teku. Ne dogaja se na lokalnem področju, recimo samo v ZDA in z njihovim dolarjem, ampak po vsem svetu, saj ni problem samo ameriški dolar, temveč vse valute iz t. i. FIAT bančništva. SWIFT bančni sistem zaključuje svojo pot, prihaja popolnoma nov sistem. Od vsakega posameznika je odvisno, ali bo čakal ali bo šel na pot raziskovanja in tudi sprejel kakšne odločitve.

Ni odveč poudariti, da je investiranje odvisno tudi od tipa investitorja, saj so nekateri zelo špekulativno naravnani, drugi zmerno, tretji pa konzervativno in jim je pomembno samo ohraniti vrednost svojega denarja.

Zelo pomembna pa je razpršenost! Imate samo delnice enega farmacevtskega podjetja? Menite, da ta industrija ne bo prizadeta? Odgovorite si sami, verjetno pa ste že opazili, da cene delnic nihajo in so precej nestabilne, kar nakazuje na neko »dogajanje v ozadju«.

Logična posledica nestabilnih tržišč, industrije in drugega gospodarstva bo imela kmalu zelo jasen vpliv na zmanipulirane finančne trge. Vrednosti skladov, delnic, naložbenih zavarovanj NE odražajo dejanskega stanja.

Ob globalni spremembi finančnega sistema se bo prevrednotilo tudi nekaj več kot 20 valut, ki jih je stari sistem (del katerega smo še) razvrednotil. Morebiti pa bi bilo smiselno nekaj evrov prenesti v kakšno od teh valut?!

Na vas je, komu boste zaupali, verjeli, in ali boste nenazadnje vložili tudi kaj časa v raziskovanje.

Torej, kam varno investirati ali prerazporediti prihranke?

  • Nepremičnine, vendar pazite, ker so cene prenapihnjene.
  • Zlato, srebro z good delivery standardom – možnosti imate različne, vendar obvezno fizično obliko. Predlog za vse, ki mesečno varčujete na varčevalnih računih bank: kaj če bi raje mesečno varčevali v plemenitih kovinah? Slednje imajo ogromno prednosti in v prvi vrsti ohranjajo vrednost denarja, medtem ko na bančnem računu vrednost denarja jemlje inflacija. Obstajajo tudi variante, kako priti do čim večje količine plemenite kovine z mesečnim varčevanjem. Samo pozanimati se je treba.
  • Kriptovalute, ki so del novega QFS sistema (o njem si preberite več v posebnem članku v tej številki).
  • Valute, ki se prevrednotijo.

Za informacije s področja razpršitve, investiranja v plemenite kovine in omenjene kriptovalute sem dosegljiva na zdaj že znani tel. št. 041 935 065.

Želim vam obilo optimizma in dobrih finančnih odločitev.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE