Aktualno

Označevanje države porekla mesa na menijih

Na portalu Predlagam vladi.si je objavljen predlog vladi, da bi po vzoru Švice, ki to uspešno prakticira že dolga leta, uvedli pravilo, da mora biti na menijih v menzah in restavracijah ob vsaki mesni jedi navedena tudi država porekla mesa.

Piše: Rumenokljunec

Predlog ima nekaj komentarjev, v katerih ljudje med drugim menijo, da bi bilo dobro državo porekla navesti tudi za druga živila, predlagatelj pa na to odgovarja, da bi bilo to prehudo (kot pravi, bi bil to birokratski overkill), da je to najbolj pomembno za meso, saj da živila živalskega izvora izmed vseh sestavin predstavljajo daleč največje tveganje povzročitve okužb.

Zanimivo je torej, da predlagatelj ni pomislil na to, da bi bilo pa morda bolj pametno opustiti meso, saj za to obstaja kar nekaj razlogov – zdravstveni vidik (katerega se očitno zaveda tudi sam), okoljski vidik (na katerega se večina še vedno požvižga) in nenazadnje etični vidik (velja enkao, karnivorji pravijo, da ni važno, če je svinja ali pesek, samo da je mesek).

Ljudje očitno še vedno in kljub vsemu ne želijo menjati svojih prehranjevalnih navad, katere so jih privzgojili starši, kljub temu, da za opustitev mesa in živalskih izločkov obstaja kar nekaj zelo konstruktivnih razlogov. Ljudje očitno raje iščejo ‘dobro v škodljivem’, kot da bi poiskali ‘dobro med zdravim’ ali v najslabšem primeru – ‘slabo (čeprav je prav pripravljena hrana vsa zelo dobra) med zdravim’.

NA SLIKI: Vas zanima, od kod je slanina? Kaj pa jajca? In kako je prišel do vašega krožnika sir?? Morda je pa celo res, kar pravi eden izmed komentarjev: “Odličen predlog (za označevanje mesa, op.a.). Označevanje, da bodo enkrat ljudje vedeli, da v 95% restavracij jejo podobno, kot je v kebabih. Torej sama nekvaliteta.”

 

Rumenokljunec izraža svoje stališče, ki ni nujno enako z mnenjem uredništva. Rumenokljunca lahko spremljate tudi na Fb strani Rumenokljunec!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE