Revija 5D

Obrestno obrestni račun – najmočnejša sila v vesolju

Dvajset let z vso ljubeznijo in razumom delujem na področju osebnih financ. A v ozadju je bilo preveč manipulacije, da bi bilo možno zares v pozitivnem duhu kreirati tisto, kar smo srčno želeli. Nismo vedeli. Igra »lutk na vrvici« je bila prikrita, njihove igre pa zlagana kriminalka. Denarno obilje in podpora ljubečim projektom je bila ideja, ki jo je bilo zelo težko udejanjiti. Ali je bil projekt dobro zastavljen in brez denarne podpore, ali pa je bilo denarja ogromno, a premalo moči, da bi se projekt zares speljal.

Piše: Zdenka Čemažar

Bodite pozorni, pravi Monica Dodi, ustanoviteljica start-up fonda, ki nas je pred leti obiskala v Tehnološkem parku v Ljubljani. Dobra investicija je redkost, kajti start-up projekti z idejo imajo zelo malo možnosti za uspeh. Le kakšne 3 % jih zares uspe. Zato smo se usmerjali na močne državne finančne projekte. Da bi prihranili za pokojnino.

Vendar, a res? Preračuni so pokazali, da je bila inflacija močnejša kot pa obresti, pripisane v varčevalnem projektu drugega pokojninskega stebra, npr. modro varčevanje. Zakaj so od odhodu v pokoj ljudem pobrali od vseh prihrankov skoraj polovico, če so jih želeli dvigniti? Zakaj nihče ni podprl boljšega znanja v smislu finančne pismenosti?

Obrnili smo se na tretji steber, samostojno obliko varčevanj, kjer institucije ne posegajo. Dvajset let nazaj so poskusno pripotovali v Slovenijo tuji vzajemni skladi, ki naj bi postali konkurenca mini skladom Kmečke družbe.

Spremljali smo razcvet Templetonovih vzajemnih skladov, skladov Paribas banke. A kaj, ko nikoli ni prišlo do pravnomočne oblike trženja svetovnih, najstarejših vzajemnih skladov. Je morda kdo vedel več od nas? So želeli vse dobre stvari zopet prenesti v bančni sistem, kjer je stranka številka? Kjer ni znanja, so le formalni podpisi in poln šop pogodb. Kjer ni razumevanja.

Ko človek vzame kredit, izgubi svobodo

A ljudje potrebujemo znanje iz področja osebnih financ, ne zavajanje. Resnica kaplja na dan, mi pa dobivamo odgovore kaj, zakaj in kako to. Vseh 198 držav, politikov, je podpisovalo vsako leto enake obrazce. Ne v korist ljudi, pač pa v korist lastnih žepov. Tako nacionalne kot tudi privatne banke imajo leta in leta v rokah trilijone naših sredstev, torej prihrankov. Ni težko trejdati – obračati tečaje valut in delnic z velikimi kupi. Ni težko posojati denar brez kritja. Vse to si privoščijo banke in politika, ki jih vodi.

Zanimivo, leta 1944 je v Evropi vladala lakota. V ZDA pa je bilo polno denarja … Nekdo je lagal, manipuliral in prikrival. Centralna banka v Švici je razpolagala z ogromno količino denarja. Ni ji bilo težko prilagoditi vrednosti tečaja in v past ujeti kreditojemalce po vsej Evropi. To je bila taktika. Namenska. Ko človek vzame kredit, izgubi svobodo, pravi moj prijatelj, zelo uspešen med podjetniki. Ubral je boljšo pot, imel morda boljšo intuicijo.

Sama dodajam: ko človek podpiše kredit v CHF, postane z veliko verjetnostjo ujetnik. A to spoznanje je prišlo do mene petnajst let prepozno. Če bi poznali celotno ozadje, ki ga spoznavamo zadnje mesece, bi reagirali drugače. Tudi politično. Politiki vsako leto podpisujejo dokumente. Vse je obrnjeno na glavo. So najrevnejše države res države, kot sta Afganistan, Alžirija? Zakaj se v filmčkih o resnici in finančnih tokovih pojavljata Slovenija, Somalija?

Kaj se je podpisovalo pri nas? Odgovor bi bil, sodeč po trenutnih podkupninah, zelo preprost. Podkupnine …

Če bi vedeli …

(P)ostali bi samooskrbni in samozadostni v naši prelepi Sloveniji. A se bojim, da bi tudi vse takšne poskuse svetovna matrica manipulacije, laži in kontrole zrušila. Nikakršnih sprememb ni mogoče pričakovati čez noč, zato sta potrebna razpršitev in delo na finančni vibraciji še naprej. In zavedanje, o katerem pišem že sedem let: naj energija denarja ustvarja ljubeče, v korist malega človeka. Da zaustavi lakoto, nepravičnost. Da denar potuje dobrim dejanjem naproti. Naj »zaliva« dobro, naj krepi ljubeče. Naj ustvarja. Kreira. In v teh časih je matematična preračunljivost tista, ki lahko pomaga. Na katero se edino lahko opremo.

Kaj je narobe s trgovino, ki le v eni poslovalnici prodaja najboljšo čokolado na svetu? In kaj je narobe s svetom, da denar ni enakomerno porazdeljen? Da se to zgodi, je potreben premik. Premik v glavi. Od nas je odvisno. Denar beži k tistim, ki hitro kujejo ideje. K tistim, ki podpirajo dobre ideje.

Kako si lahko v teh prelomnih časih pomagamo?

Pomagamo si lahko tudi z znanjem matematike. Ni je prav veliko tiste, ki je bila uporabna za nas v vsakdanjem življenju. Pravijo pa, da je obrestno obrestni račun najmočnejša sila v vesolju. No, da bo to zares držalo, potrebujemo nov finančni sistem, ki bo zasnovan na dobronamernih, stabilnih in poštenih temeljih. Prehajamo iz stare matrice.

V tem hipu bi bilo smiselno iz nje potegniti čim več denarja, ga prenesti v nov svet in z njim podpreti povezovanje, dobronamernost, kreacijo naravnega, zdravega in človeku ter družbi koristnega. Ogromno prispevamo, ko krepimo sebe, še več, ko podamo roko sosedu, nekomu, ki mu bo naša pomoč odrešitev. V tem hipu se nabira v Sloveniji močna povezana ekipa. Znotraj nje bomo organizirali storitvene povezave. Vsak nekaj zna, vsak ima nekaj, kar lahko koristi drugemu.

Vrnimo se k temi denarja. Kakšna kultura je bila vzpostavljena pri nas in po svetu? Pohlep je prednjačil, podkupnine so tekle. A to je bila naša družba. Vsi mi smo del nje, vsi smo soodgovorni. Dovolili smo. Nismo se podprli s sočutjem. Če se le spomnim CHF kredita in komentarjev nevpletenih ljudi. Privoščljivost, pametovanje, brezizhodnost. Kje pa je boj? Boj za pravico in sočutje? Lahko smo uporabili metode matematike. Razpršenost, da bo varno! Donosnost v »normalnih« okvirih. Likvidnost. In postopni nakupi. Tale zadnja metoda je v 80 % primerov razorožila tudi zle namene kabalistov, ki so manipulirali z nami in nam pobirali prihranke skozi škandale, ki so si jih izmislili.

Usmeriti se moramo v dobre projekte …

Skozi banke, ki so čez noč propadle, tečaje, ki so jih čez noč korigirali … In kam bomo v prihodnje usmerili svoje prihranke? Zagotovo je nujno podpreti pridelavo domače hrane. Ob uživanju slednje bomo zacveteli. Razstrupiti je potrebno naše telo. Poskrbeti za več prostega časa. Za sočutnost in povezanost v družbi. Za vse to potrebujemo čas, voljo in denar.

Usmeriti se moramo v dobre projekte, kjer se bomo povezali z domačimi idejnimi ljudmi. In jim pomagali ustvariti projekt. Temu naj bi bil denar namenjen. Da podpira dobro. Naslednjič preberite: kaj se lahko naučimo iz preteklih napak, ki jih nismo mogli predvideti v korupcijskem finančnem svetu?


VIDEO: Intervju z Monico Dodi, soustanoviteljico ženskega sklada tveganega kapitala

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE