GlobalnoNovice

Na Madžarskem bodo izdelki z žuželkami jasno označeni in prepoznavni

Madžarsko ministrstvo za kmetijstvo spreminja svojo uredbo o označevanju živil, da bi zagotovilo, da so izdelki, ki vsebujejo beljakovine žuželk, jasno prepoznavni na policah trgovin in ločeni, da bi potrošnikom zagotovili točne informacije, je v izjavi v sredo napovedal madžarski minister za kmetijstvo István Nagy.

Minister je poudaril, da so tradicionalne prehranjevalne navade lahko ogrožene, saj Bruselj dovoljuje prodajo vedno več vrst žuželk kot hrano. Odločitev Evropske komisije pomeni, da zdaj v Evropski uniji obstajajo štiri vrste žuželk, ki se lahko komercialno prodajajo kot hrana in živilske sestavine.

Madžarska je edina članica, ki odločitve EU ni podprla, saj se v EU ni bati pomanjkanja hrane ali beljakovin.

Minister je še izpostavil, da ministrstvo za kmetijstvo spreminja uredbo o označevanju živil, da bi imeli potrošniki zanesljive in točne informacije. To omogoča jasno razlikovanje in ločevanje izdelkov, ki vsebujejo beljakovine žuželk, na trgovskih policah. Zaostrovanje določa, da morajo biti sestavine jasno navedene na embalaži. Ti izdelki morajo biti nato razstavljeni ločeno na ločenih policah v trgovinah.

Tudi ankete zelo jasno kažejo, da Madžari ne želijo jesti žuželk.

Po raziskavi Nacionalne agencije za varnost prehranjevalne verige (Nébih) bi manj kot 5 % potrošnikov želelo jesti hrano iz žuželk, več kot 70 % pa jih tej možnosti ostro nasprotuje.

“Zahvaljujoč pridnosti in vztrajnosti madžarskih kmetov ima Madžarska obilo kakovostnih surovin, sveže, zdrave in kakovostne hrane, zato nam ni treba jesti smeti”, pravi István Nagy. “Pomembno je, da ohranjamo našo gastronomsko tradicijo in ne dovolimo spreminjanja prehranjevalnih navad”, je dodal minister.

Tisti, ki se imenujejo “slovenska vlada”, bi se lahko toliko naučili od svojih madžarskih kolegov … seveda, če bi jim bilo to v interesu…

 

(Vir novice) | Naslovna fotografija: pixabay.com | Sledite nam lahko na Telegramu Revija 5D

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE