ZanimivostiZdravje

Veste, kaj vse zaužijete, ko jeste sladoled?

Dragi starši, babice, dedki, tete, strici …, večina vas kupuje izdelke za svoje najmlajše, ne da bi prej prebrali, kaj je pravzaprav v teh lično zapakiranih dobrotah. Tokrat je na meniju dobro znani in razširjeni sladoled Kapri. Kadarkoli boste v trgovini segli v zamrzovalnik, se spomnite tega teksta.

Ne bom porabil veliko časa za opis samih sestavin, vsekakor pa jih bom naštel vse, za nekatere pa vam bom povedal tudi podatke iz preverjenih študij. V komentarju vam bom pustil preprost, predvsem zdrav recept za podoben sladoled za vaše malčke.

Vaš ‘najljubši’ sladoled torej vsebuje:

 • JAGODNA KAŠA Z RAFINIRANIM SLADKORJEM
 • SLADKOR (rafiniran – bela smrt)
 • GOVEJA ŽELATINA
 • ROŽIČEV GUMI
 • GUAR GUMI
 • CELULOZNA GUMA
 • MLEČNE BELJAKOVINE (kazein)
 • E 162 BARVE
 • KAKAV PRELIV Z DODANIM SLADKORJEM
 • SOJIN LECITIN (GSO)
 • PGPR (E476, GSO)
 • AROME (več vrst)
 • GLUKOZNI SIRUP
 • MLEKO V PRAHU
 • MASLO
 • KARAGENAN

Si lahko predstavljate, da vse zgoraj našteto vsebuje en, na videz – navaden sladoled? Verjetno ne.

Mar proizvajalci ne skrbijo za naše zdravje?

Ste vedeli, kaj vse vsebuje vaš priljubljeni sladoled? Zadnji čas, da nehate zastrupljati sebe in svoje otroke oz vnučke.

Ali res mislite, da živilska industrija skrbi za vaše zdravje? Ne, niti najmanj ne razmišljajo o njem, oni razmišljajo izključno o svojem dobičku. Razmišljajo samo o tem, katere kemične spojine uporabiti, da človek, (u)porabnik razvije odvisnost in čim pogosteje kupuje njihovo kramo!

Nehajte že enkrat zastrupljati svoje otroke. Opravičujem se, da vas tako nagovarjam, ampak s takšnimi besedami vam enostavno moram odpreti oči, vsaj ko gre za otroke.

Pa poglejmo, kaj vsebuje(jo) sladoled(i) …

Kot lahko vidite, imate v sladoledu tri vrste gumijev, ne glede na to, ali so pridobljeni iz rastlin, ti gumiji so preprosto gumiji. Vsi so bili pridobljeni z ekstrakcijo določenega dela rastline pod vplivom visokih temperatur in z uporabo različnih kislin. Tako se pridobiva tudi beli sladkor. Vse, kar je izločeno iz rastline, torej ni celo, ni za naše telo. Guar gumi povzroča pline, napenjanje, motnje črevesne flore.

Celulozni gumi sproži vnetne procese v telesu, lahko vodi do anafilaktičnega šoka in raka na debelem črevesju. Gumi iz semen rožiča se uporablja predvsem kot vezivo ali lepilo v kozmetiki …

Nadalje imamo PGPR. Gre za aditiv s številko E476. Rekel bom le, da se pridobiva s predelavo GSO rastlin, o belem sladkorju in maslu pa ne bom pisal, si tega ne zaslužita in dovolj je bilo povedanega. Temu ne rečejo zaman bela smrt.

Govejo želatino je treba najti v govedu in ne v želodcu vaših otrok. Za kazein imate graf v moji prejšnji objavi. Dokazano povzroča sladkorno bolezen tipa 1 pri otrocih in razne vrste raka. O tem imate veliko napisanega in dokazanega.

Lepe barve še ne pomenijo zdravega izdelka. In še nekaj: vsi sladoledi iz trgovin so škodljivi, ne le ‘priljubljeni’ Kapri.

Karagenan ali številka aditiva E407 se pridobiva pri visokih temperaturah, seveda z uporabo škodljivih kemikalij (tudi železo spremeni strukturo, ko ga segrevaš, kaj šele rastlina). Povzroča sladkorno bolezen, moti prebavo, spremeni bakterijsko floro v črevesju in na koncu povzroči raka končnega dela črevesja.

Kaj pa zdravniki?

Če upoštevamo, da je vse to v enem sladoledu, plus priboljški, ki jih dajete otrokom (jaffica, plazma, pezzica), plus mrtva, kuhana hrana, ne morete pričakovati močnega imunskega sistema pri otroku, ampak stalne obiske pri zdravnikih, ki pa vam tega ne bodo povedali, ampak vas bodo poslali v lekarno po antibiotike, probiotike itd.

Navsezadnje, ko se pojavi bolezen pri otroku, ne lažite samim sebi, ne recite – ne vem, kaj je to, morda ali genetika? Ne, vi ste neposredno krivi!

Kakšen je epilog?

Ni se težko vprašati, potrebno je začeti razmišljati s svojo glavo ter vzeti stvari v svoje roke. Če teh smeti ne bi kupovali, jih industrija sploh ne bi proizvajala. Torej je odvisno od vas.

In če se kdo že hiti tolažit, da ne je sladoleda Kapri, ampak katerega drugega, imam odgovor tudi za to: enako je pri vseh drugih sladoledih! In žal še pri marsičem drugim.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE