AktualnoNoviceZanimivosti

Miran Rudan: “Je komu sploh mar, da iz dneva v dan posluša laži?”

Le kaj je želel slovenski pevec Miran Rudan sporočiti poslušalcem in širšim množicam z verzi pesmi Amen, kjer se sprašuje – je komu sploh mar, da iz dneva v dan posluša laži? Govori o istih lažeh (lažeh režimskih medijev), o katerih govorimo in pišemo mi??

Miran Rudan je v letošnjem letu izdal ‘singl’ Amen, za katerega je posnel tudi dokumentarec, ki pa je luč sveta ugledal 20. marca 2024. Film povezuje Miranovo 40-letno glasbeno življenje v zgodbo, prikazuje pa vse ključne trenutke njegovega življenja in kariere, od začetkov v skupinah, kot so Moulin Rouge, Rendez Vous in Pop Design, pa vse do solistične poti ter nastopov na festivalih.

V filmu so prikazani vsi prelomni trenutki njegovega življenja, tudi tisti, ki bi jih Rudan, kot pove sam, morda raje pozabil. Glede filma namreč pove, da so v njem prikazali vse, tudi tisto, kar je boleče. “Iskreno spregovorimo o vsakem delčku poti, ker je vsak pomemben del mozaika moje glasbene kariere”, še pove Rudan.

Film je nastal pod režiserskim vodstvom Bojana Kodelje in ob glasbeni podlagi ‘Šank Rockerja’ Bora Zuljana, dokumentarec pa naj bi bil kmalu dostopen tudi za širšo javnost.

Kaj pomeni amen, do konca česa smo prišli?

Če se boste tudi vi poglobili v besedilo pesmi, boste v njem zagotovo tudi vi začutili Miranovo bolečino … Miran je s tokratnim besedilom definitivno želel povedati – nekaj več … Le-to tokrat očitno ni napisano za zabavanje množic, temveč za prebujanje množic. Le kaj nam priljubljeni glasbenik sporoča z vprašanji – je komu sploh mar, da iz dneva v dan poslušamo laži? Je komu sploh mar, da tujci smo si? Je komu sploh mar za lepe stvari? Kaj nam sporoča Rudan z verzom, da zdaj poznamo besedo amen?

Mar to pomeni, da smo prišli do konca? Ve Rudan kaj, česar drugi ne vemo? Do konca česa? Nekega obdobja, neke epohe? Morda tega oz takega sveta? Želi Rudan tudi povedati, da smo se ljudje med seboj preveč oddaljili? Da smo hkrati tudi pozabili na prave vrednote … in na medčloveške odnose?

Verjamete Rudanu, kot še govori v pesmi, da sreče ni na spletu? Ste tudi vi kdaj prišli do tega spoznanja ali vsaj pomisleka? Tisti, ki smo živeli pred prihodom spleta, vemo, o čem govori … in se tudi strinjamo z njim. Saj ne, da splet ne prinaša nobenih koristi, a kolikor je prinesel ljudem koristi, toliko je ljudem odvzel osebnega življenja, tj osebnega druženja. Ali če hočete – ljubezni …

Ne pravi Miran zaman – lahko dobiš ljubezen v paketu, lahko ga imaš, a odpreti ga ne znaš … Sreče ni na spletu, saj tam prave ljubezni sploh ne prepoznaš. “Prepričani so, da ljubezen je to, nisem ne prvi ne zadnji na svetu, ki mu je hudo”, še prepeva Rudan … Veste, o čem govori? Pa vam, je tudi vam hudo za nekdanjimi časi? Za časi brez interneta? Kaj pa če pridejo spet?

O Miranu Rudanu …

Miran Rudan se je rodil v Zagrebu, kjer sta tedaj starša živela začasno. Bil je sin edinec mame Slavice Rudan (rojene 26.2.1932), ki je otroštvo preživel v Krškem, kjer je obiskoval osnovno šolo Jurija Dalmatina, srednjo šolo pa je končal v Brežicah. Z glasbo se je začel ukvarjati že v osnovni šoli, kjer je pel v zboru. Leta 1984 je zmagal na avdiciji in tako postal član skupine Moulin Rouge.

Leta 1985 je postal član skupine Rendez Vous, v kateri je nadomestil prejšnjega pevca Wolfa. Z njimi je posnel tri albume. Leta 1989 pa je postal član skupine Pop Design. Nekaj let je ustvarjal solo, po tem pa se je spet pridružil skupini Pop Design, ki jo je čez nekaj let ponovno zapustil. Največji uspeh je doživel s pesmijo Laure ni več priredbo pesmi Laura non c’è italijanskega pevca Neka. Leta 1990 je sodeloval pri zmagovalni skladbi Evrovizijskega festivala v Zagrebu, kjer je skupaj s skupino Pepel in kri spremljal italijanskega pevca Tota Cutugna. (vir: Wikipedia)

Miran Rudan – Amen
(besedilo pesmi)

Je komu sploh mar
za lepe stvari?
Je komu sploh mar,
da iz dneva v dan posluša laži?

Se komu kdaj zdi,
da tujci smo si?
Se komu kdaj zdi,
da verjame stvarem, ki videl jih ni?

Ti in jaz čutiva ta mraz,
res hudo, ne briga jih za to.

Lahko dobiš ljubezen v paketu,
lahko ga imaš, a odpreti ga ne znaš.
Verjemi mi, sreče ni na spletu,
ljubezni prave sploh ne prepoznaš.

Besedo amen dobro zdaj poznaš.

Boli me, priznam,
in me skrbi …
Lepe stvari so postale umetne,
kot da jih več ni.

Prepričani so,
da ljubezen je to,
nisem ne prvi ne zadnji na svetu,
ki mu je hudo.

Ti in jaz čutiva ta mraz,
res hudo, ne briga jih za to …

Lahko dobiš ljubezen v paketu,
lahko ga imaš, a odpreti ga ne znaš.
Verjemi mi, sreče ni na spletu,
ljubezni prave sploh ne prepoznaš.

Besedo amen dobro zdaj poznaš.


VIDEO: Miran Rudan inDesign – Amen

 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE