Claudia AndromedasKolumne

KOLUMNA | Claudia Andromedas: Duhovni narcizem

Piše: Claudia Andromedas

Veliko se piše o narcisih. Obstaja več vrst narcisov. Odkriti, zelo očitni… ter prikriti, težko prepoznavni. Običajno so zaznamovani z močnimi travmami. Nemalokrat so te travme povzročile nepravilno delovanje sive možganske skorje. Narcisi nimajo enakih možganov kot normalni ljudje. Mnoge študije to dokazujejo.

Med narcisi so tudi taki, ki so bio – roboti, torej olupki brez Duše in Duha. Pričakovati od takega bitja ljubezen, empatijo in razumevanje je nesmiselno in iluzorno. Če ni žarnice, ki bi svetila, ne more biti svetlobe. Pri takih ljudeh ni kaj prižgati ali prebuditi.

Med “delavci luči” je danes veliko narcisov. Mnogi uporabljajo – zlorabljajo duhovnost kot medij, skozi katerega dobivajo moč, energijo, ljubezen, pozornost, naklonjenost, pohvale, občudovanje, priznanja… Torej hrano za svoj napihnjen ego, ki je kot balon, saj se ob najmanjšem piku takoj razpoči. Vsi smo več ali manj na lastni koži doživeli trenutno transformacijo narcisa… tako zelo duhovne, ljubeče, razumevajoče in pozitivne osebe, ki je krepko popraskala, ko smo ji malce stopili na prste…

Duhovni narcizem je prepoznaven. Variira lahko v intervalu od toksične pozitivnosti, ko “duhovnež” za vsako ceno in povsod brani svojo zelo polarizirano pozitivno držo do vseh in do vsega… v tej patologiji ne sprejema argumentirane kritike, oziroma drugačnega pogleda, ki nasprotuje njegovi duhovni drži. Tak “duhovnež” vztraja pri svoji toksični drži: “Samo visoke vibracije, samo pozitivna čustva! Vse je dobro. Vse služi višjemu namenu. Vse je samo lekcija, učna snov!”

Na drugi strani so religiozno obarvani “duhovneži”, ki pravijo: “Bo že kaznovan, se bo že cvrl v peklu, ga bo že šiba Božja udarila tam, kjer ga najbolj boli”…

Taki govorijo o demonih, o angelih, o sodbi, o nagradi za našo pozitivnost tukaj in zdaj.

Kaj je značilno za duhovne narcise?

Delajo se dobri, zelo dobri. Na vso moč želijo ustvariti vtis empatične osebe, ki vsem pomaga, ki zmeraj dela samo dobra dela. Trudijo se, želijo biti prepoznavni in cenjeni kot dobri ljudje. Na drugi strani te pretirane dobrote, je močan, zelo napihnjen ego: “Jaz vem, ti ne veš. Jaz sem zbujen, ti spiš. Jaz čutim, vidim… ti si slep. Jaz sem pristen, avtentičen… ti si lažen, zamaskiran. Jaz sem čist… tvoja duša je umazana. Jaz sem dober, ti si slab. Jaz sem Božji otrok… ti si demon.”

Zmeraj delujejo s superiornostjo. Poudarjajo vse kar so oni… in kar drugi niso. Pod krinko ljubezni vabijo na svoj teritorij, ker bolestno rabijo avditorij, ki hrani njihov labilni ego.

Zelo dobro manipulirajo. Na tem področju imajo 5 doktoratov. Mnogi guruji in duhovni učitelji zlorabljajo naivne, nevedne žrtve, ki hitro podležejo “čutenju” dobrih vibracij, ki jih narcis zna ustvarjati, saj je spreten manipulator vsake situacije. Zna ugajati, zna “fabricirati” pozitivo, ki pa v trenutku postane vulgarna negativa, če stopiš na prste njegovega ega!

Vsa tako pozitivna drža je samo teater nekoga, ki zna vplivati, manipulirati, ter širiti psevdo duhovnost, za katero se skriva lačen ego, tako potreben pozornosti, pohvale, priznanj, ki so kronično manjkale v otroštvu…

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE