KolumneRajko Orisha

Miha Šalehar: “Alkoholik je nedorasel egocentrik”

Opažam, da me v zadnjem času spremljajo Mihati. Morda so to neke vrste nadangeli. Nadangeli Mihaeli … Eden zadnjih je Miha Šalehar. Pred njim je bil to Miha Zimšek, avtor Globoke države v Sloveniji. Potem sem te dni in tedne v stiku še s tiskarjem, ki je tudi Miha. Še en Miha, ki ga spremljam zadnje tedne in mesece, je v bistvu Mihael, piše pa se Bellis. Potem je Miha tudi zobar, pri katerem sem bil v minulem obdobju. Še pred tem sem bil na tečaju za Atlantis Masterja pri še enem Mihaelu … Pa še nekaj Mihatov je, a da ne dolgovezim …

Piše: Rajko Orisha

Miho Šaleharja nisem nikoli spremljal … Zakaj? Prvo kot prvo zato, ker mi je bil antipatičen. Ampak, to je moj problem. Drugo kot drugo, ker nisem poslušal resnih radiov (kamor Val 202 po moje spada). In tretje kot tretje – njegov besedni zaklad je bil takrat – ko mi je bil pomemben le alkohol – prebogat za moje (takratno) dojemanje. Za mojo takratno doraslost.

Zadnja leta ga dojemam, in se celo dodatno poglobim v določene zadeve, razumem njegova (in njemu podobnih) sporočila, namige, razmišljanja, besede. Z veseljem sem si ogledal tudi njegov podcast, razlog pa je – vsaj meni – zelo jasen … Model je nehal pit’ alkohol, jaz pa sem eden tistih, ki ima zelo podobno pot, zelo podobno zgodbo, kot je Mihatova (namenoma pišem Mihatova, ne Mihova, ker mu ni ime Mih in s ‘svojo’ slovnico namenoma nasprotujem uradnim, režimskim slovničarjem). Z Miho oz Mihatom imava torej zelo podobno alkoholno zgodbo in ko sem poslušal njegov podcast, se mi je zdelo, kot bi poslušal sebe. Parkrat sem se celo na glas zasmejal, tako zelo sem se našel (videl) v njem.

Alkohol, svet s tabo je (bil) lepši …

Tudi mene je alkohol privabil v svoj objem (ali pa ‘zasvojil za nedoločen čas’) pri 14-tih, z njim pa sem se spoznal veliiiiko prej. Miha je, kar se tega tiče, zame v bistvu – amater. Jaz sem namreč že pri petih, šestih in sedmih letih sedel za šankom in pil mentol liker. Saj ne, da se hvalim s tem, pač le povem, tako, kot je to povedal Mihi. In saj ne, da je bilo to vsak dan, ampak 1x tedensko ali 1x mesečno, ko je imel fotr ‘slabo vest’ in je ‘moral’ otroka peljat ven, pa nas je peljal. In kam nas je peljal? V gostilno, na ‘mentolček’.

V osnovni šoli niti nisem pil (niti kadil), v bistvu so mi bili sošolci oz vrstniki, ki so pili alkohol (le par jih je bilo), čudaki. Kot bi hoteli biti drugačni, kot bi hoteli izstopati, se dokazovati nekomu, da so več vredni, da so odrasli, ker pijejo. Meni so bili, kot sem že rekel, čudaki. Zakaj bi (se) komurkoli (in karkoli) dokazoval, se delal drugačnega, kot sem? Nikoli nisem maral ljudi, ki so se pretvarjali, ‘glumili’ nekaj, kar niso. Si nadevali maske, da izpadejo face?? Zakaj bi se torej jaz delal odraslega, če nisem (bil) … Hkrati pa so bili, gledano s stališča uživanja alkohola, zame navadni amaterji. Kaj pa je (s)piti pivo, kar so pili oni, to (lahko) (s)pije vsak …

Šele v srednji šoli sem začel – spet ali pa resneje – piti … Torej nekje pri 14-tih, tako kot Miha … In ga več kot 30 let cepal ‘na polno’! Na polno pomeni dobesedno na polno. Do konca, sicer ni imelo smisla začenjat … Nikoli si namreč nisem postavljal meja, pri ničemer, tudi pri alkoholu je nisem imel. In tovrstno alkoholiziranje oz pijančevanje je trajalo nekje do leta 2019, torej nekje do mojega 46-tega leta. Zdaj jih imam 51.

Zakaj sem pil? Iz dolgčasa. Čas je tekel drugače po zaužitem alkoholu. Noro hitro in noro lepo … Tudi sonce je svetilo drugače. Vse je bilo lepše. Za dekleta, za razliko od Mihe, nisem potreboval alkohola, sem bil dovolj zgovoren, pogumen, zanimiv (za tiste, za katere sem bil zanimiv) tudi brez alkohola … Zakaj sem nehal piti? No, da ne zaidem pregloboko v moje pivsko (pijansko) življenje (ker nimam namena pisati knjige ali se ‘izpovedati’), se bom tu ustavil, zaključil ‘zgodbo’ o sebi …

Ne, ker bi mi bilo nerodno, temveč zgolj zato, ker nisem jaz pomemben. Svojo zgodbo sem potegnil zraven kot vzporednico k Mihatovi knjigi le zato, da mi ne bi kdo kdaj kje kaj očital …, vse skupaj pa objavljam iz istega razloga, kot je knjigo napisal Miha – želim pomagati s svojim zgledom, nasveti, izkušnjo, priznanjem, da sem bil tudi jaz – ‘eden tistih’ … Če me bo kdo upošteval, prav, če me ne bo, pa tudi prav. Torej, če je kdo v dvomih, če bi nehal piti ali ne, bi jaz rekel – da! Torej DA, nehaj.

Ne bodi tudi ti nedorasel egocentrik …

Saj ne, da je bil ’tisti svet’ slab, nasprotno, čudovit je (bil), a ko spoznaš tega, ta svet brez alkohola, svet, ko se ne vrti vse le okoli tega – kdaj se ga bomo spet ‘narukali’, ti ni več za nazaj v tistega. Sčasoma namreč spoznaš, koliko vsega si zamudil v 30+ letih pijančevanja. In koliko drugačnega sveta bi lahko doživel, se še česa drugega naučil (ne le piti). Saj smo zato na Zemlji, mar ne? Še enkrat, saj ne, da v ’tistem svetu’ nismo doživljali lepot, užitkov, a naučili se nismo popolnoma ničesar, doživeli ničesar novega, kot le to, kar smo poznali – kako je biti pijan.

In pogovarjali smo se vedno ene in iste stvari – kdo je bil bolj pijan … in kdaj bomo spet pijani … Bistvo vsega pa je, da smo ostali 15-letni otroci – v glavi, miselnosti, razmišljanju. Dobesedno otroci. Po pameti smo bili kot 15-letniki, tudi obnašali smo se tako (in bili na to celo ponosni), le postarali smo se … Poznate stare ljudi, ki se obnašajo kot otroci?? Pijejo alkohol?? No, o tem govorim … Toda pijan človek tega ne ve. Ne prepozna, da je v bistvu – po pameti – ostal v svetu 15-letnika … Občutek pijanega mu da občutek vsevednosti …

Ko si pijan, si prepričan, da vse veš in vse znaš. Seveda, sopijančki ti dajo vse prav in to te še bolj dvigne v višave, da vse veš … in da je vse tako, kot misliš, da je … Zato tudi ta naslov – da je alkoholik nedorasel egocentrik. Ko piješ alkohol, imaš filing, da se vse vrti okoli tebe. Tako luštno ti je, da četudi se v bistvu nič ne vrti okoli tebe, imaš ti občutek, da se vse vrti okoli tebe. Alkohol ti da neki občutek pomembnosti, vse je tako zelo kul … Zato se je treba, ko si trezen, spet ‘narukat’. Da boš spet pomemben. Da bo spet kul. Da boš spet – nedorasel egocentrik, kateremu se *ebe za cel svet … Ker ti (in tvoja pivska klapa) si itak glavni.

Torej, da ne pišem zdaj tu svoje knjige (in občutkov), si oglejte Mihatov podcast. In če ste v dvomih, če nehate piti ali ne – je moj predlog: DA! To je tudi glavno oz najpomembnejše sporočilo te objave … Vi pa – po želji. Držim pesti …


12 stopenj pijanosti

 1. FLETEN – razigranost, veselje, prešernost. Po glavi ti rojijo majhne, prijetne neumnosti in vragolije. Cel svet bi objel.
 2. NAČET – nadaljevanje prve stopnje. Velika nagnjenost k mesenim užitkom. Sposobnost gibanja je brezhibna.
 3. ČUSTVEN – močno izražena čustva. Izrazito poudarjena želja po ljubezni – posebno še, če nisi doma.
 4. ZADET – tako imenovana projektna stopnja: kolektivno kovanje načrtov v stilu: ˝ni problema!˝. Vse je mogoče;resnico prinese že naslednji dan.
 5. PREGRET – ˝Pravljičarska˝ stopnja: tvoji pomembni in slavni doživljaji. Sebi se zdiš zelo dober, celo boljši, najboljši.
 6. VLIT – Vmesna stopnja. V prometu si najhitrejši, v družbi pa fizično obdeluješ simpatične sosede; napad iz bližine, dolgi, pomenljivi dotiki in gledanje v oči.
 7. NADELAN – poglobljena razprava, ponavadi politična. Rešuješ svet in domovino. Moder si in pronicljiv. Doktorat z levo roko, češ: ˝Oni mene že ne bodo jebal!˝
 8. NABASAN – Ta stopnja ima več težkih variant: a) petje domačih, b) pripovedovanje kosmatih šal, c) razbijanje inventarja, auf-biks
 9. PRIBIT – želja po seksu umira. Gibanje je že načeto. Možno je petje slovenskih narodnih, pa tudi hudobne pripombe svojim bližnjim niso izjema. Pri oženjenih se pojavi t.i. Trobčev sindrom. V zraku lebdijo samo žalostni spomini. Pogled je mnogokratnik realnosti.
 10. PODEN – ravnotežje je zelo prizadeto. Izgovorjava je deloma neartikulirana: tipično je menjavanje sičnikov in šumnikov in racionalno skrajševanje besed kot: ˝a ti mene zumeš brjatu?˝. Spominska enota crkne (film se strga). Pogosto prihaja do kolcanja in iz sebe dajanja.
 11. BETON – zaključni stadij. Motorika je enaka ničli. Oseba ne miga več, zato tudi težav z ravnotežjem ni. Vsi ventili puščajo. Običajno sta nujna odvoz trupla na servis in pranje prebavil.
 12. TIGER – nastopi naslednji dan. Je zelo neprijetna stopnja. Če ga ne zaliješ pravočasno, crkne sam ob 21:00 po srednjeevropskem času

VIDEO: Podcast z Miho Šaleharjem o(b) prenehanju alkoholiziranja

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE