Zanimivosti

Krompir – nekoristna povrtnina ali dar narave?

V današnjem času je krompir na slabem glasu, češ da je nezdravo živilo, ki ne vsebuje vitaminov, kar pa enostavno ni res. Niti ena druga povrtnina namreč ni tako mnogostranska, kot je skromni krompir. Dober je tako kuhan, kot pečen oz. pražen, pa vendar redko dobiva pohvale, ki si jih zasluži. Ne boste verjeli, užiten je celo tudi surov, nekateri ga jedo (do enega na dan ali do pet na teden) za čiščenje črevesja.

Pozabljamo, da je to skromno živilo igralo pomembno vlogo v zgodovini človeštva, saj je velikokrat reševalo ljudi pred lakoto, bodisi med vojno ali na področjih s slabimi klimatskimi pogoji. V marsikaterem koncu sveta sta od krompirja odvisna obstoj prebivalstva in ekonomski razvoj.

Krompir so prvi začeli vzgajati Indijanci iz Peruja pred več kot 4.000 leti. Iz Amerike ga je ob koncu 16. stoletja v Evropo prinesel Sir Francis Drake, morski raziskovalec in vojskovodja. Naziv krompir izhaja iz bavarske besede Gruntbir, kar v prevodu pomeni “zemljina hruška”. Angleško ime potato pa izvira iz ameriško-indijanske besede “batata”.

Navajamo nekaj dejstev, ki jih morda o krompirju niste vedeli:
 • Krompir je ekološko čisto živilo. Vzgajati krompir je lahko in poceni. Za njegovo rast ne potrebujemo umetnega gnojila, niti pesticidov (čeprav jih marsikateri poljedelec vseeno uporablja).
 • Krompir je odličen dodatek zdravi prehrani, pod pogojem, da ga ne ocvremo.
 • Krompir je idealna poljska kultura v siromašnih državah. To poceni in hranljivo živilo raste celo v slabih klimatskih razmerah.
 • Krompir je prvo živilo, ki so ga uspešno vzgajali tudi v vesolju.
 • Po količini fenolnih spojih lahko krompir tekmuje z brokolijem, špinačo in brstičnim ohrovtom. Flavonoidi, ki jih vsebuje krompir, nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, pred boleznimi dihalnih poti in celo pred rakom.
 • Angleški znanstveniki so v krompirju našli posebno sestavino kukoamin, ki varuje človeka pred visokim krvnim pritiskom.
 • Leto 2008 je bilo proglašeno za leto krompirja. UN so mnenja, da bi krompir lahko postal živilo prihodnosti, ki bi pregnalo lakoto v svetu.
 • Obstaja preko 1.000 vrst krompirja. Krompir je četrta najbolj gojena kultura v svetu. To živilo danes uživajo prebivalci vsega sveta.
 • Evropejci zaužijejo dvakrat več krompirja kot Američani.
 • Med zlato mrzlico v Klondajku je krompir služil celo kot valuta. Zaradi visoke vsebnosti C vitamina je bil tako dragocen, da so ga menjali za zlato.
 • Krompirjev čips je najbolj prodajan prigrizek na svetu.
Poznate hranilne posebnosti krompirja:
 • krompir je ena najbolj hranljivih rastlin na svetu
 • ima manj kalorij od kruha, riža in testenin
 • vsebuje več kalija kot banana
 • vsebuje več uporabljivega železa kot katera druga povrtnina
 • vsebuje enostavne in zdrave ogljikove hidrate in vlaknine
 • je odličen vir vitamina B, magnezija, fosforja in niacina
 • NE vsebuje maščob in holesterola
 • nekaj krompirjev na dan pokrije potrebe po vitaminu C
Krompir ne redi!

Razni fitnes guruju so krompir proglasili za živilo, ki redi. Trdijo, da zaradi visokega glikemičnega indeksa in visoke vsebnosti škroba krompir ni primeren za hujšanje, a je resnica ravno obratna. Različne raziskave so pokazale zelo ugoden vpliv krompirja na telesno težo. Osebe, ki so dnevne zaužile 7 – 9 krompirjev, se niso redile, ampak so celo hujšale. To so raziskovalci pojasnjevali s tem, da krompir daje občutek sitosti, vsebuje pa malo kalorij (2,5 x manj kot kruh). Druga stvar je seveda čips, ki nas redi, kajti poleg škroba vsebuje tudi velike količine maščobe, ki je kriva debeljenja.

Zaradi krompirjeve nizke cene, izvrstnega okusa, hranljivosti in bogastva vitaminov in mineralov, si krompir definitivno zasluži naše spoštovanje, zato ga lahko mirne duše uvrstimo na seznam super živil, kajti krompir je v resnici – prijatelj našega zdravja.

Tudi pomfrit je zelo nezdrava hrana, celo ena od najbolj nezdravih na vsem svetu. Vsebuje namreč velike količine nezdravih maščob, ki povečujejo tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, debeljenje in visok holesterol v krvi, zaradi visoke temperature pri cvrenju pa vsebuje akrilamid, poznan karcenogen in neurotoksin. Predvidevajo, da samo v ZDA akrilamid povzroči nekaj tisoč primerov pojava raka vsako leto.

Krompirja NE uporabljamo le kot hrano, ampak tudi kot zdravilo. Obloge s kuhanim krompirjem lahko uporabljamo pri revmi, gihtu in ozeblinah. Umivanje s krompirjevim sokom zdravi akne, ekceme in madeže na obrazu, obloge s surovim krompirjem pa lahko uporabljamo pri vročini, opeklinah in glavobolih. Lupina kuhanega krompirja znižuje krvni pritisk, pri gastritisu pa pomaga, če 3 x dnevno pred obroki popijemo 1 žlico krompirjevega soka

Potrebujete recept za sok?

Krompir dobro operemo in zdrgnemo s ščetko, nato pa ga naribamo. Damo ga v laneno krpo, iz katere iztiskamo sok. Sok lahko seveda pripravimo tudi s pomočjo sokovnika, uporabljati pa je potrebno vedno – le sveže iztisnjen sok.

Ste pripravljeni na recept dneva?

CLOSE
CLOSE