Aktualno

Kdo je (naj)večji onesnaževalec zraka, Cinkarna Celje ali morda živinoreja?

Poslanec Levice Miha Kordiš je pred dnevi v parlamentu – ob obravnavi zakona o nujni sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline – recitiral besede Fridericha Engelsa iz knjige Položaj delavskega razreda v Angliji. Dodal je, da v Levici zakon podpirajo, prizadevajo pa si tudi za sprejem amandmaja, ki bi finančno odgovornost po principu “onesnaževalec plača” razporedil tudi na Cinkarno Celje.

Kordiš v svojem govoru poslance najprej seznani z dejstvom, da se že 30 let govori o onesnaženosti Celjske kotline, a da se v to smer ne zgodi nič. Opozoril je še, da obolelost za rakom narašča, ljudje dihajo zastrupljen zrak, njihovi otroci se igrajo v zastrupljeni zemlji, itd.

Kaj je uboj, kaj umor in kaj zahrtbni umor?

Nato poslanec Levice, ki danes praznuje svoj 29. rojstni dan, prebere nekaj citatov iz Engelsove knjige, med drugim tudi: “Če posameznik poškoduje drugega na telesu in sicer tako, da poškodovanec umre, imenujemo to uboj. Če je storilec vnaprej vedel, da utegne biti poškodba smrtna, imenujemo njegovo dejanje umor. Če pa DRUŽBA spravi v tak položaj, da morajo umreti prezgodnje in nenaravne smrti, je to prav tako umor, kot če bi ga storil posameznik, samo, da je to skrit, zahrbten umor”, pove Kordiš in zaključi: “Kdor bo še naprej nasprotoval sprejetju zakona, je sokriv umora”.

Bo odgovornost po principu “onesnaževalec plača” padla tudi na živinorejce?

Levica si torej, bo besedah Kordiša, prizadeva za sprejem amandmaja, ki bi finančno odgovornost po principu “onesnaževalec plača” razporedili tudi na Cinkarno Celje, glede na besede njegovega poslanskega kolege Luke Meseca, ki je dejal, da je živinoreja največji onesnaževalec na svetu (kar tudi je), pa je le še vprašanje, kdaj bo prišel na plan predlog, da bi – po principu “onasneževalec plača” – finančna odgovornost nekoč padla tudi na živinorejce. Kaj bi to pomenilo za živinorejce, lahko le ugibamo, verjetno pa bi morali strošek pokriti z višjo ceno mesa.

Lani konec leta je namreč poslanec Levice Luka Mesec v parlamentu želel obravnavati problematiko živinoreje, pri tem pa navedel dejstvo, da je živinoreja največji svetovni onesnaževalec, ki porabi polovico vse pitne vode, v atmosfero pa izpusti več toplogrednih plinov, kot ves svetovni promet. Poslanci tega problema NISO želeli obravnavati.

Je poslancem vseeno za zdravje ljudi?

Mesec je v parlamentu navedel še eno dejstvo, in sicer, da smo Slovenci – glede na porabo mesa na prebivalca – dvakrat nad svetovnim povprečjem, prekomerno uživanje mesa pa je dokazano eden glavnih vzrokov za nastanek srčno-žilnih bolezni, raka črevesja in debelosti. Če dejstvo Luke Meseca povežemo z besedami Mihe Kordiša, se lahko vprašamo: Kdo je torej kriv in kdo sokriv umora, če vzamemo v obzir, da je živinoreja največji onesnaževalec okolja in da je prekomerno uživanje mesa eden glavnih vzrokov za nastanek srčno-žilnih bolezni, raka črevesja in debelosti? Je to Minister Židan, ki prodajo živalskih izdelkov še pospešuje oz jo financira z davkoplačevalskim denarjem? So to živinorejci, ki vzgajajo živali? So to ljudje, ki te izdelke uživajo? So tisti, ki podpirajo živinorejo, sokrivi umora, poslanec Kordiš?

Levica je sicer za sedaj edina politična stranka, ki je omenjeno problematiko, ki ne grozi le Sloveniji, temveč tudi svetu, izpostavila v parlamentu, a poslanci o njej, kot že rečeno, niso želeli razpravljati. Jim je vseeno za zdravje ljudi ali se zgolj ne zavedajo, za kakšen problem gre?

Levici, ki je pred nekaj dnevi praznovala svoj 4. rojstni dan, tri mesece pred volitvami sicer dobro kaže in prav lahko se zgodi, da bodo tudi nadaljnja štiri leta soodločali o usodi slovenskega naroda. Vprašanje je le, če v poziciji ali opoziciji, kot so bili v minulem obdobju.

Nagovor poslancem poslanca Mihe Kordeša:

Miha Kordiš (Levica) – Onesnaževalec naj plača

Poslanec Levice Miha Kordiš recitira Engelsov Položaj delavskega razreda v državnem zboru ob obravnavi zakona o nujni sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline. V Levici zakon podpiramo, prizadevamo pa si tudi za sprejem amandmaja, ki bi finančno odgovornost po principu "onesnaževalec plača" pravično razporedil tudi na Cinkarno Celje.

Objavil/a Levica dne 20. februar 2018

 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE