Zdravje

VPR., ODG.: Kako si pomagati pri Chronovi bolezni?

Vprašanje:

Prijateljica ima Chronovo bolezen/kolitis. Zdravnica ji svetuje intergralni kruh, meso, natančneje piščančje, kuhano le na vodi, ter strogo brez sadja in zelenjave, pa tudi brez stročnic. Dala ji je tudi neka zdravila. Kaj svetujete vi?

Odgovor:

Pozdravljeni, vaši prijateljici svetujejo meso, ker so se tako učili na fakulteti. Učili so se tudi, da se je potrebno, ko pride do vnetja črevesja, vlaknin izogibati v velikem loku. Res škoda, da zdravniki ne spremljajo, kaj se dogaja v njihovi stroki, kajti izkazalo se je, da je pravilno ravno obratno. Ravno vlaknine so tisto, kar manjka bolnikom s Chronovo boleznijo. Tisto, kar bi jaz ‘pod nujno’, pod številko 1 vrgla iz prehrane, je mleko in mlečni proizvodi v vseh oblikah, ker obstajajo indikacije, da so ravno mleko in mlečni produkti (oz vse, kjer se nahaja mleko) vzrok za nastalo stanje. Niste napisali, kako se prijateljica sicer prehranjuje, a v vsakem primeru potrebuje antiinflamatorno prehrano, to je – celovita rastlinska prehrana. Dokler je bolezen v akutni fazi, bi bilo dobro, da ne je veliko surove hrane, celo sadje je bolje, če je pokuhano. Lahko uživa krompir in riž, tudi sladki krompir, bučke, na začetku naj se izogiba glutenskim žitaricam. Prilagam še malo gradiva (1, 2), a vse je odvisno od njene konkretne faze bolezni. S pravilno prehrano se lahko Chronova bolezen zelo dobro kontrolira. Srečno!

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja (vprašanje za Cajtng.net svetovalko) v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE