KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #008: Če je malo dobro, je več še boljše

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #008: Če je malo dobro, je več še boljše

Ustrezna količina kakšnega živila je koristna, večja pa lahko povzroča težave. Dober, vsakomur jasen primer so začimbe: neslana hrana ni užitna in preslana hrana ni užitna. Enako je z vsemi živili.

Pogosto je razlika med koristnostjo in škodljivostjo le v količini. Ničesar ni dobro zaužiti preveč.

Naše telo je modro. Če zaužijemo preveč vitaminov, to še ne pomeni, da bomo zaradi tega imeli več koristi. Lahko je nasprotno, kot je recimo v primeru hipervitaminoze pri vitaminu A ali beljakovinah. Malo maščobe je dobro, veliko škodi. Nekaj presežnih snovi telo z manjšimi težavami sproti izloči, druge nas lahko trajno poškodujejo.

Malo soli ne škodi oz je celo priporočljiva, a mora biti – prava! To pa pomeni NEmleta, NEjodirana in NErafinirana. V vseh živilih, ki jih kupite v trgovini, seveda ni uporabljena prava (zdrava) sol, ampak predelana, ki je nekakovostna in škodljiva. Seveda pa tudi z zdravo soljo ne smemo pretiravati. Če je malo dobro, več tega NE pomeni še bolje.

To, kar vnašamo vase, ni enako tistemu, kar se bo v procesu presnove vsrkalo. Telo vzame tisto, kar potrebuje, a le če jemljemo celovito hrano v naravni obliki in v normalnih količinah. Telo bo v določeni meri tudi absorpcijo nekaterih hranil prilagodilo našim prepričanjem, ciljem in srčnim željam, vendar se na to dejstvo ni koristno zanašati.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE