IntervjujiRevija 5DZdravjeŽivimo zdravo z Jeleno

Jelena Dimitrijević: »Očitno je marsikdo v teh čudnih časih pozabil na primarne postulate zdravja.«

Jelena Dimitrijević je certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo življenje in intuitivna terapevtka. Vodi predavanja, izvaja osebna svetovanja in piše članke o zdravi prehrani. Tokrat se je za revijo 5D, na našo željo, osredotočila na vse prevečkrat prezrto povezavo med dobrim delovanjem imunskega sistema in načinom prehranjevanja ter stilom življenja na splošno. Čas, v katerem živimo, je ravno pravi, da ponovimo pravila zdravega življenja …

  • Socialna distanca, razkuževanje rok, nošenje mask, testiranje in cepljenje trenutno veljajo za sodobne imperative boja proti virusom. Te ukrepe nam predstavljajo kot rešilno bilko in edino pametno izbiro za zdravo in srečno življenje. Ali naša naravna obramba nič več ne deluje? Je res tako preprosto in 100 % varno priti do optimalnega zdravja in dobrega delovanja imunskega sistema, kot nas prepričujejo?

Seveda ni. Očitno je marsikdo v teh čudnih časih pozabil na primarne postulate zdravja, kot so polnovredna, ekološka in predvsem bazična rastlinska prehrana, veliko sezonskega sadja in zelenjave, gibanje, bivanje v naravi, na soncu, svežem zraku, pitje čiste vode, kakovostno spanje, občasno razstrupljanje telesa, druženje, sproščanje, reševanje destruktivnih podzavestnih vzorcev in travm, hvaležnost, brezpogojna ljubezen itd. Zdravje ni samoumevno. Odnos do lastnega telesa in način življenja, ki ga izberemo, bosta najbolj vplivala na našo obrambno moč.

  • Kako to mislite?
Jelena Dimitrijević: »Zdravje ni samoumevno. Odnos do lastnega telesa in način življenja, ki ga izberemo, bosta najbolj vplivala na našo obrambno moč.«

Polni vozički procesirane hrane, živil živalskega izvora, sladkarij, alkohola in drugih stimulativnih pijač (načeloma praznih kalorij in mrtve hrane, oropane hranil, z zelo nizko vibracijo), kajenje, življenje v stresu, strahu, jezi, žalosti, zamerah, občutku nezadostnosti in z nepredelanimi travmami, dnevno izpostavljanje toksičnim snovem v hrani, vodi, zraku, okolju, bivalnem prostoru, oblekah, zdravilih, cepivih, elektrosmog, pretirano sedenje ter na splošno nezdrav način življenja – vse to so dejavniki, o katerih je treba razmišljati, če želimo ohranjati dobro zdravje in močan imunski sistem.

  • Kaj je druga resnica o živilih živalskega izvora?

Živila živalskega izvora nas zakisajo in ustvarijo okolje za razvoj različnih sodobnih bolezni, bohotenje patogenih mikroorganizmov, aktivirajo vnetne procese, zmanjšajo delovanje imunskega sistema, negativno vplivajo na pomembne organe v telesu, nekateri delujejo tudi alergeno in nas zasluzijo.

  • Pa sladkor?

Že 100 gramov rafiniranega sladkorja na dan zmanjša sposobnost belih krvnih celic za uničevanje bakterij za 50 %.

  • Kje vidite rešitev?

Rešitev ni v umetni obrambi in strahu, ki dolgoročno naredita več škode kot koristi, temveč v razumevanju človeške narave in njegovih resničnih potreb. Človek od začetka svojega obstoja živi v simbiozi z mikroorganizmi. Učinkovitost imunskega sistema, ki je ključen za obrambo pred virusi, bakterijami, paraziti, glivicami, toksini in drugimi nevarnimi snovmi, je direktno odvisna od ravnovesja naše mikrobiote, ki komunicira s celotnim organizmom. Znotraj človeškega prebavnega trakta živi pester ekosistem, sestavljen iz približno 500–1000 bakterijskih vrst in iz skoraj 100-krat več genov, kot jih ima človeški genom. Iz tega razloga se osredotočimo na vzrok in ne na posledice.

  • Spomnimo se gradiva iz osnovnih šol – kako že okrepimo imunski sistem?

Imunski sistem okrepimo tako, da uživamo polnovredno rastlinsko hrano z velikim deležem sadja in zelenjave (vsaj 60 do 70 %), nekaj polnovrednih žit, stročnic, semen in oreščkov (rastlinska prehrana vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo pri ustvarjanju večje biodiverzitete bakterij in krepitvi imunskega sistema, saj je to hrana za dobre bakterije, poleg tega pa dobimo tudi veliko antioksidantov, vitaminov, bazičnih živil …), rastlinska živila z več vitamina C, E, B kompleksa, beta karotenov, cinka, selena, železa, beta glukanov, omega 3, vitamina D, probiotikov in posebne rastline, kot so: ameriški slamnik, črni bezeg, mačji krempelj, astragalus, ginseng, kurkumin, camu camu, acerola, baobab, moringa, spirulina, žitne trave v prahu, noni sok, aloe vera, sladki koren, ingver, kurkuma, česen, čebula, čemaž, regrat, koprive, jagodičevje, zeleni čaj …

  • In stres??

Ja, zniževati je treba stres, ki supresira delovanje imunskega sistema, in se držati večine zgoraj omenjenih koristnih nasvetov za zdravo življenje. S pravimi odločitvami in z zavestnim življenjem na višjih vibracijah bomo aktivirali samozdravilne sposobnosti telesa in končno prevzeli odgovornost za lastno dobro zdravje in počutje.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE