Zdravje

Eno jabolko na dan, prežene zdravnika stran. Kaj pa ena pomaranča?

Že dolgo velja, da eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran, a vse te teze oz teorije je potrebno na vsake toliko časa preveriti in jih – bodisi potrditi, bodisi zavreči. Večina do sedaj znanih študij je pokazala, da je jabolko še vedno zelo kakovosten sadež in da dobro dene vašemu zdravju, so pa ameriški znanstveniki preverili, koliko je jabolko zdravo v primerjavi s pomarančo.

In kaj so ugotovili?

Še bolje kot eno jabolko na dan, je ena pomaranča (ali grapefruit) na dan!

Sadje, zelenjava, temna čokolada in črno vino so bogat vir spojin, imenovanih flavonoidi, ena izmed študij pa je pokazala, da lahko ženske, ki pojedo večje količine flavonoidov, močno zmanjšajo tveganje za možgansko kap.

Študija, ki je bila narejena na 69.000 ženskah, je pokazala, da ni pomembna količina zaužitih flavonoidov, temveč količina točno določenih flavonoidov, največ kakovostnih pa se nahaja v citrusih, ki so zmanjšali možnost možganske kapi za 19%.

Torej, morda je dandanes bolje reči – ena pomaranča ali grapefruit na dan, odžene zdravnika stran … A tudi z jabolkom ne boste ravno “zgrešili”!

Ali je pomembno, kdaj se sadje – bodisi pomaranča, bodisi jabolko – zaužije?

O, pa še kako pomembno. Vso sadje je potebno zauživati le in izključno v dopoldanskih urah, na tešče. Takrat se telo čisti in ob sadju je zelo priporočljivo popiti tudi čim večje količine vode. Če jeste sadje kasneje, torej v popoldanskih ali večernih urah, bo v želodcu končalo na ostali že pojedeni (a še ne prebavljeni) hrani, kjer se bo začel proces vrenja (kot pri alkoholu), kar ustvarja sladkorje, ki pa (na kratko povedano) negativno vplivajo na naše telo. Od tod tudi razne ciroze jeter pri ljudeh, ki niso nikoli v življenju zaužili alkohola.

(Foto: vir)

In še nasvet, kako olupiti pomarančo?

 

 

CLOSE
CLOSE