Zanimivosti

Človek, ki je svoje najboljše dosežke v maratonu začel dosegati šele s prehodom na presno prehrano, konkretneje – na sadje

Michael Arnstein je 40-letni Američan, ki se med drugim ukvarja tudi s tekom. V želji za boljšimi rezultati je preskusil razne vrste prehran in diet, a najboljše rezultate je začel dosegati, ko je postal frutarijanec (sadjejedec). Njegov rekord v klasičnem maratonu znaša 2:28:12, katerega je dosegel v New York Cityju leta 2012, 100 milj pa je pretekel v času 12:57:45. V 24 kilometrov oddaljeno službo ne gre z avtom, niti ne z avtobusom, niti ne z vlakom. Teče, kakopak …

Michael je atlet, ki uživa predvsem sadje. Rojen je 15. janaurja 1977 in že od nekdaj rad teče maratone. V želji po napredovanju, kar je seveda želja in cilj vsakega športnika, je preskušal raznovrstna živila, dodatke in diete. Želel je preteči maraton pod dvema urama in pol, kar je za maraton zelo dobro (svetovni rekord je 2:03:23, postavljen leta 2013 v Berlinu, drži pa ga Kenijec Wilson Kipsang; slovenski rekord znaša 2:11:50, lastnik je Roman Kejžar, Torino, 2000; med dekleti je slovenska rekorderka Helena Javornik, 2:27:33, Amsterdam, 2004).

“Seveda tudi zaradi etike, a prvenstveno je bil moj cilj prehoda na frutarijanstvo želja po boljšem rezultatu v maratonu”, pove Michael Arnstein o vzrokih prehoda na vegansko oz frutarijansko prehrano …

Američan pravi, da je poskusil domala vse – tudi z vitaminskimi bombami, z uporabo raznih nadomestkov, pa s povečanim vnosom beljakovin, a napredka ni in ni bilo. Nato je prebral tudi nekaj knjig o presni prehrani in poskusil še s tem. Prišlo je do neverjetne spremembe v njegovem življenju, pa tudi pri rezultatih. Prehod na surovo prehrano je njegovo življenju obrnilo na glavo in po zaslugi tega se dandanes počuti kot – nadčlovek. Uživa sadje in zelenjavo. Predvsem sadje.

Skeptiki in zagovorniki raznih poživil in beljakovinskih dodatkov so skeptični, a Michael odgovarja s: “Tu sem, preučite me!”

“Poskusite, četudi samo za dva tedna”, pravi Michael. Prepričan je namreč, da boste že v tem, tako kratkem času občutili vse prednosti, ki jih prinaša ta prehrana in tak način življenja.

40-letnik ima popolnoma bistre misli, njegova koža ni suha, izboljšal se mu je vid, nima polnega nosu, zaspančkov, masla v ušesih, nikoli ni poškodovan, nikoli bolan. Michael se počuti – absolutno zdrav in kipi od energije. Tudi po 150 km dolgem teku je njegovo telo še vedno v dobrem stanju.

Ker njegov način življenja ni v skladu z večino ljudi, redno hodi na preglede krvi. Edino, kar ima ‘nizko’, je vitamin B12. Michael temu ne posveča prevelike pozornosti, niti ga to pomanjkanje ne skrbi. Odgovarja, da vitamina B12 primanjkuje tudi vsejedcem, le da tega ne vedo, ker imajo veliko težav z drugimi boleznimi. Kar je še pomembno je, da ima vse drugo perfektno. Zgolj z uživanjem sadja in nekaj malega zelenjave.

“Izkaže se, da sadje sicer res vsebuje malo beljakovin, a je bogato s številnimi aminokislinami. In ker tako učinkovito recikliramo lastne aminokisline ter imajo tudi naše črevesne bakterije sposobnost sinteze določenih aminokislin, ki nam jih morda manjka v danem trenutku, so aminokisline iz sadja vse, kar potrebujemo za delovanje telesa.” (Odlomek iz knjige Proteinoholik)

Michael dnevno vnese v telo 6.000 kalorij. Že za zajtrk zna pojesti po 15 pomaranč. Kar ga še loči od ‘večine’ je to, da ima doma kar štiri hladilnike. Hrano namreč nabavlja v večjih količinah, zato jih tudi potrebuje. Sicer pa se prehranjuje tako, kot večina rastlinojedih živali v naravi. Njegov delež telesne maščobe je od 3 do 5%.

“Poskusite, četudi samo za dva tedna”, pravi Michael. Prepričan je namreč ,da boste že v tem, tako kratkem času občutili vse prednosti, ki jih prinaša ta prehrana in tak način življenja.

Več o Michaelu Arnsteinu:

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE