Aktualno

VPR., ODG.: Kakšen način prehranjevanja je – znanstveno dokazano – koristen pri raku dojke?

Vprašanje:

Spoštovana, zanima me, kakšen način prehranjevanja je – znanstveno dokazano – koristen pri raku dojke. Razumem, da veganski, toda katere surovine, sestavine, živila so najprimernejša za dvig imunitete oz. delujejo najbolj blagodejno pri odpravi tovrstne težave. Kako se boriti pri pomanjkanju apetita, kar mi hkrati predstavlja tudi eno od največjih težav. Vnaprej hvala!

Odgovor:

Pozdravljena, popolna in celovita rastlinska hrana je največ, kar lahko storite zase v tem obdobju. Kot posebej učinkoviti v prehrani so se pokazali lignani, katerih je največ v lanenem semenu, zatem folati, katere najdemo v zelenolistnati zelenjavi, pa križnice (še posebej brokoli) in soja. Kar se tiče pomanjkanja apetita, predlagam, da uvedete malo drugačen način prehranjevanja, večkrat na dan po malem, naj pa vsak obrok vsebuje beljakovine. Rastlinske, seveda. Torej stročnice, tofu, ali pa beljakovine konoplje, sončnice, kokosa, lana, kar lahko dodate recimo tudi v smuti.

Navadno ne priporočam smutijev, za vaš primer pa ga priporočam zato, ker bi lahko, glede na to, da nimate teka, na tak način še najlažje dobili/zaužili beljakovine. To je tudi eden od razlogov, zakaj zdravniki priporočajo meso rakavim bolnikom – ker vedo, da je potrebno veliko jesti, da bi človek dobil beljakovine, meso pa jim je najlažja rešitev. Ne bom posebej omenjala, da meso za seboj potegne druge probleme, saj je nenazadnje tudi prepoznano kot kancerogeno, a tako daleč (nekateri) zdravniki očitno še niso prišli. Ne bi škodilo tudi, če bi jemali dodatek prehrani v obliki vitamina D. Torej, rastlinske beljakovine – vsak dan in v vsakem obroku.

Pošiljam še seznam videov na to tematiko (povezava). Vse najboljše želim in veliko sreče in dobrega zdravja!

 

NA SLIKI: Brokoli (Brokoli je že tisočletja izredno cenjena rastlina, danes pa ga uvrščamo med super živila. Ima visoko prehransko in nizko energijsko vrednost. Poleg tega, da je zdrav, je tudi zelo okusen.)

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano (info@cajtng.net – za svetovalko). Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE