KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #012: O nujnosti uživanja prehranskih dopolnil

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #012: Nujno potrebujemo prehranska dopolnila

RESNICA: Resnica je, da je prst zaradi načina pridelave na velikih plantažah osiromašena in da rastline vsebujejo manj hranil, kot so jih imele prej. Vendar obstaja resnica, da brez potrebne količine hranil rastlina ne zraste. Ljudje, ki uživajo celovito rastlinsko hrano in z njo zadovoljijo potrebe po kalorijah, ne čutijo pomanjkanja mineralov in vitaminov.

Razen že opisanih vitaminov D3 in B12 (morebiti še joda), katerih pomanjkanje ni posledica inferiornosti rastlinske hrane, temveč sodobnega načina življenja, ni potrebno jemanje nobenih prehranskih dopolnil.

V situacijah, ko nekaterih potreb ne moremo zadovoljiti s hrano (sezonski značaj, povečane potrebe ipd.), lahko sežemo po prehranskih dopolnilih. V kategorijo prehranskih dopolnil sodijo tudi pripravki, ki so bolj zdravstveni dodatki in jih z običajno hrano sploh ne vnašamo oziroma ne vnašamo v zadostnih količinah. To so zeliščni pripravki, izvlečki zdravilnih rastlin (ameriški slamnik ipd.).

Razen že opisanih vitaminov D3 in B12 (morebiti še joda), katerih pomanjkanje ni posledica inferiornosti rastlinske hrane, temveč sodobnega načina življenja, ni potrebno jemanje nobenih prehranskih dopolnil.

V primeru, če nočemo spremeniti prehranskih navad, je bolje jemati minerale in vitamine v obliki prehranskih dopolnil, kot trpeti njihovo pomanjkanje.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE