ZanimivostiZdravje

Juhice v le nekaj minutah … so dejansko strup – zaužit v le nekaj minutah!

Naj tale zapis zveni kot poziv vsem dedkom in babicam, pa seveda tudi vsem očkom in mamicam … Juhica v le nekaj minutah. Izgleda impresivno, kajne?! Voda zavre, vanjo se vsuje vsebina vrečke, malo se premeša … in goveja juhica za vaše najdražje je pripravljena …, nikogar pa ne zanima, kaj dejansko je v tej čarobno hitri juhi? Pa poglejmo, dragi starši, stari starši in ostali, kaj strežete svojim malčkom …, pa nenazadnje tudi samim sebi.

Vsebina takšnih jedi nima prav nobenih nobenih zdravstvenih koristi niti za starejše, predvsem pa ne za najmlajše. Ravno nasprotno – obstaja samo ogromna škoda za človeško telo. Poglejmo konkretneje:

 • TESTENINE (zdrob in jajca)
 • KUHINJSKA SOL (rafinirana)
 • OJAČEVALEC AROME (mononatrijev glutamat, dinatrijev inozitat, dinatrijev gvanilat)
 • PALMINA MAST (v resnici rafinirana margarina)
 • MALTODEKSTRIN
 • SUŠENA ZELENJAVA (2,7%)
 • SLADKOR (beli rafinirani)
 • KORUZNI ŠKROB
 • KVASNI IZVLEČEK
 • GOVEJI LOJ
 • UMETNE AROME
 • HIDROLIZIRANE KORUZNE BELJAKOVINE
 • ZAČIMBE
 • GOVEJI IZVLEČEK (0,3%)
 • BARVA (navadno karamela)
 • PETERŠILJEV LIST

Kot vidite, se v tako na videz preprosti juhi najde – vse in marsikaj. Ne potrebujete kakšnega večjega znanja, da bi ugotovili, da sta edini zdravi sestavini v tej vrečki posušena zelenjava in listi peteršilja. Pa še to ni najbolj zdravo. Bomo na koncu zapisali – zakaj …

Razčlenimo sestavine …

Začnimo, kot je navedeno po vrsti, s testeninami. Prepričan sem, da se spomnite, da smo v šoli namesto lepila (ali kot lepilo) uporabljali moko in vodo. Zakaj mislite, da moka in voda v tvojem telesu ne delujeta kot lepilo?! Predvsem moka, ki vsebuje gluten (skoraj vsaka). Takšna masa se lepi na žile in poleg živalskih maščob tvori obloge. Kasneje pride do srčnih infarktov, kapi, itd. … V tem primeru je bilo v moko vrženo celo tudi jajce, tako da imamo še dodatno možnost za razvoj srčnih bolezni. Dve lepili v enem. Holesterol iz jajc in gluten iz moke.

Naslednja sestavina je rafinirana sol, sledijo pa ji ojačevalci arome, kar tri vrste. Že samo dejstvo, da je nečemu potrebno izboljšati okus, bi vas moralo prepričati, da tega ni dobro zaužiti. Če bi bilo tako dobro za naše telo in tako okusno, čemu potem ojačevalec okusa?! Eden najbolj toksičnih dodatkov – mononatrijev glutamat E621 – je tihi morilec vašega telesa. Deluje na receptorje okusa v ustih in povzroči možgansko reakcijo, posledično pa izdelki kot so čips, bonboni, mesni izdelki itd., postanejo občutno okusnejši. Od njega lahko dobite le razne oblike raka (predvsem možganskega), astmo, Alzheimerjevo bolezen, depresijo, hiperaktivnost, hormonsko neravnovesje, demenco itd. … Podobno stanje povzročata druga dva ojačevalca dinatrijev inozitat E631 in dinatrijev gvanilat, E627… Preverite po internetu, kaj ti dodatki delajo s človeškim organizmom, sploh z otrokovim.

Naučite se brati tekst na embalažah ali še bolje – izogibajte se VSEH sestavljenih, predpakiranih jedi, ker prav vse vsebujejo škodljive substance.

Palmovo olje je najhujša smet za naše telo. To je ‘vaša’ klasična margarina, torej trans maščoba. Pridobiva se s hidrogenizacijo palmovega olja. Čim bolj se izogibajte trans-maščobam. Z njihovo uporabo boste razvili zamašitev krvnih žil, angino pektoris, srčni infarkt, možgansko kap, sladkorno bolezen in razne oblike raka.

Naslednja neumnost iz vrečke je maltodekstrin (sladkor). Je tudi eden od ojačevalcev okusa in teksture živil. Prav tako podaljša rok uporabnosti. Pridobivajo ga s postopkom hidrolize z uporabo kislin in visokih temperatur. Zaradi njega lahko dobite sladkorno bolezen, Crohnovo bolezen, gastroenteritis, alergije.

O rafiniranem sladkorju, ki je naslednji na vrsti, ne bomo izgubljali besed. Gre za eno od takoimenovanih belih smrti, o škrobu pa tudi ne bom pisal, še posebej o škrobu, izločenem iz rastline. Bežite od takih stvari čim dlje. Ekstrakt kvasa je tudi dodatek, ki v tej vrečki služi za izboljšanje okusa, tako kot E621. Mnogi proizvajalci skrivajo uporabo mononatrijevega glutamata pod imenom ‘ekstrakt kvasa’.

Tudi goveji loj ne sodi v vaše želodce, ampak v goveje želodce. Naslednja postavka v juhi so arome oz. ‘okusi’ … kateri, tega pa niso povedali. Lahko si mislite, kaj vse se je tam uporabljalo, česar niso smeli napisati.

Nato imamo hidrolizirane koruzne beljakovine. Ali je sploh treba pisati o izoliranem proteinu iz neke rastline? Naše telo ima koristi samo od polnovrednih živil, to je celega sadja ali zelenjave, orehov, mandljev itd … Kemično pridobivanje določenih snovi iz njih je noro in ima koristi samo za industrijo, finančno seveda.

Za ‘piko na i’ v tej vrečki sploh ne dobite ‘mesa’, dobite le mesni ekstrakt. To je zgoščena vod(e)na vsebina brez maščobe in proteinov, ki se s pomočjo toplote koncentrira iz v vodi stopljenega ekstrakta mesa. Čudež za naše telo, kaj pravite?

Smo čisto na koncu in dosegli smo – barvo. Da bi bile te smeti privlačne za naše oči, jim je dodana še – barva. Ne glede na to, ali je umetna ali naravna, barva služi za barvanje materiala, ne pa za barvanje hrane. Ustvarjalec je plodove obarval s tistimi barvami (antioksidanti), ki so ‘idealne’ za človeka.

In ja, v vrečki imamo še posušeno zelenjavo, kar 2,7%, uj. Od te zelenjave pa nimamo nobene koristi, če jo kombiniramo z vsemi temi strupi, sploh če pri kuhanju dvignemo temperaturo do stopnje vrelišča.

Zaključek …

Skratka – nič koristnega od te juhe. Tako isto velja tudi pri drugih pridelovalcih, ne samo pri Podravkini juhi …, zato sprejmite topel nasvet: izogibajte se vseh mesnih jedi in izogibajte se vseh predpakiranih (v naprej pripravljenih, procesiranih, v trgovinah kupljenih) jedi. Tako boste največ naredili zase (za svoje zdravje), pa seveda tudi za svoje otroke ali vnučke.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE