Revija 5DZdravjeŽivimo zdravo z Jeleno

Jelena Dimitrijević: Razstrupljanje telesa in uma … v 15 korakih

Sodobno življenje prinaša veliko izzivov. Če želimo ostati v ravnovesju in se izogniti različnim boleznim, je ključno, da poskrbimo za čiščenje telesa in uma. Polnovredna rastlinska prehrana (sadje, zelenjava, stročnice, polnovredna žita, kalčki, mikrozelenje, nekaj semen in oreščkov), primerno gibanje, zadostna količina vode, počitek, zadostno spanje, kontakt z naravo, dihalne tehnike, sproščanje, reševanje notranjih vzorcev … bi morali postati naša vsakodnevnica in ne le novoletna zaobljuba.

Piše: Jelena Dimitrijević, certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo življenje in intuitivna terapevtka

Razstrupljanje, ki vam ga svetujem (lahko ga nadgradite v različne postne kure za hitrejše in globlje razstrupljanje telesa in uma), lahko traja nekaj tednov ali več, odvisno od potreb vsakega posameznika. Čeprav se telo razstruplja samo, je zelo pomembno, da ustvarimo okolje, ki bo omogočilo nemoteno delovanje tega procesa.

Če vas pestijo: pogosti prehladi in gripe, prebavne težave, slab zadah, kronična utrujenost, različne bolezni, pekoč občutek pri uriniranju, glavoboli, alergije, če imate težave s kožo, pogoste bolečine v mišicah, preveliko telesno težo, če uživate zdravila, se cepite, ste v toksičnem okolju, ste pogosto vznemirjeni, jezni, depresivni … je skrajni čas, da omogočite svojemu telesu počitek in regeneracijo.

Vsak dan si vzemite čas zase, začnite ga v miru, s hvaležnostjo in odprtostjo do vseh novih izkušenj, ki so vam namenjene.

Program razstrupljanja

 1. Po prebujanju in obisku stranišča spijte 0,5 l mlačne vode (lahko dodate še nekaj kapljic limoninega soka ali po 1 čž svežega soka ingverja in kurkume).
 2. Če boste imeli čas, lahko naredite še suho krtačenje telesa, kratko samomasažo, in se stuširate po principu kneippanja. Obvezno opravite krtačenje jezika s strgalom za jezik, potem sledi umivanje zob pred zajtrkom. Proces razstrupljanja se konča, ko jezik postane normalne barve (rožnat brez oblog). Lahko dodate še klistir, posebej, če boste zaprti ali če boste imeli glavobole, pa tudi čiščenje nosu (nasya), žvrkljanje olja, karna purano (oljenje ušes), meditacijo, dihalne tehnike, jogo, sprehod v gozdu …
 3. Potem lahko zajtrkujete – zajtrk je vedno isti – sezonsko sadje v obliki monoobrokov (le ena vrsta sadja naenkrat in obvezno zrelo in sezonsko sadje).
 4. Za dopoldansko malico lahko dodate še sveže stisnjen zelenjavni sok z ingverjem (to je še posebej pomembno v zimskem času).
 5. Za kosilo boste imeli različne sezonske solate (poletni čas) ali zelenjavne juhe/enolončnice brez dodane maščobe in zgoščene z nekaj brezglutenskih žit ali gomoljne zelenjave. Lahko so tudi zelenjavni polpeti brez maščob z omako iz kuhane in zmiksane zelenjave.
 6. Za popoldansko malico je lahko nekaj kuhanega sadja ali zelenjave ter sveže stisnjen zelenjavni sok.
 7. Za večerjo bo gosta zelenjavna juha brez maščob (lahko se ji doda nekaj krompirja ali brezglutenskih žit za zgostitev).
 8. Če se boste počutili preveč lačno ali če boste imeli veliko simptomov razstrupljanja (glavobol, vrtoglavice, močna utrujenost, vročina, težave s prebavo, bruhanje, bolečine v mišicah, bolečine v grlu …), lahko dodate še nekaj več brezglutenskih žit za kosilo (riž, kvinoja, amarant, proso, ajda, tef, sorgum).
 9. V fazi razstrupljanja boste izločili: vsa živila živalskega izvora (meso, izdelki iz mesa, mleko in mlečni izdelki, ribe, jajca …), predelana živila, sladkor v kakršnikoli obliki, sladkarije, kruh, alkohol, gazirane pijače, industrijske sokove, kavo, kakav, kvas, fermentirana živila, koruzo, glutenska žita (pšenica, pira, enozrnica, kamut, rž, ječmen, oves), stročnice in kakršnekoli maščobe. Hrana bo izključno polnovredna rastlinska in čim manj predelana, z velikim deležem sadja in zelenjave.
 10. Če boste imeli težave z nizkim pritiskom, potem dodajte malo ingverja, anisa, čaj iz sladkega korena, gvarane, malo več soli, pijte več tekočine, izogibajte se hitremu premikanju telesa.
 11. V času razstrupljanja lahko poleg veliko vode pijete različne čaje, posebej tiste, ki so namenjeni razstrupljanju telesa.
 12. Če vas preveč zebe in ne prenašate dobro mraza in vetrovnega vremena, zaužijte več kuhane kot presne hrane. To posebej velja v času jeseni in zime. Nekaj presne hrane (sadje, sokovi) je lahko v tem primeru kot malica ali obroki v dopoldanskem času, preostali del dneva pa uživajte čaje, juhe, enolončnice. Dodajte tudi začimbe s toplim učinkom na telo (cimet, klinčki, (zvezdasti) janež, ingver, česen, peteršilj, origano, rožmarin, zelena, žajbelj, gorčična semena, pehtran, timijan, bazilika, lovorjev list, kumina, drobnjak, kardamom, kurkuma, asafoetida in začimbni mešanici Garam Masala in kari).
 13. Tudi kopeli so zelo koristne (vsaj dva- do trikrat tedensko), če nimate venskega popuščanja.
 14. Priporočam še razstrupljevalni zvarek, ki se uživa eno uro po zajtrku in eno uro pred večerjo po 1 čž mešanice z malo tekočine. Naredimo ga iz enakih delov Zeolita, triphale, moringe, spiruline in indijskega trpotca.
 15. Po zaključenem programu nadaljujemo s polnovredno rastlinsko prehrano in obdržimo nekaj koristne dnevne prakse, ki nam pomaga pri sprotnem čiščenju in balansiranju telesa na psihofizični ravni.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE