AktualnoGeopolitika

Putinov mirovni načrt – zadnja priložnost za človeštvo, da se izogne apokalipsi

Malo verjetno je, da bo Zahod sprejel Putinov mirovni načrt za Ukrajino in zdi se, da človeštvo nima razloga za optimizem, ker smo bližje stopnjevanju vojne, ki vodi v apokalipso, kot premirju, meni režiser Dragoslav Bokan.

“Zahod je povzročil prelivanje krvi v Ukrajini, v državi, ki ne obstaja več, ampak je ostanek ostankov kijevskega režima, in ker je že storil prelivanje krvi, je edini, ki ga lahko ustavi”, je dejal Bokan in nadaljeval, da je ravno zato od Zahoda odvisno, ali bo naredil ta korak, Rusija pa bo zagotovo sprejela vse, kar je seveda razumno glede na okoliščine.

Ni isto, če je bil sporazum z Rusijo sklenjen leta 2014, leta 2020 ali 2022 ali zdaj, ker okoliščine se spreminjajo in Rusija ne more, ne more in ne sme pozabiti svojih žrtev. Ne sme pozabiti svojih razkošnih, nesorazmernih ponudb, na primer med sporazumi iz Minska, kjer je bila Rusija pripravljena veliko dati zavoljo nečesa, da bi se izognila temu, čemur se, zdaj vidimo, žal ni dalo izogniti, in to zdaj doživljamo kot posebno vojaško operacijo v Ukrajini in strašno vojno z Zahodom. Obrambno vojno.”

Pogoj za mir – popoln poraz Washingtona

Bokan meni, da do mira v klasičnem smislu ne more priti, dokler se politični Zahod ne porazi, ki – kot vsak požigalec – ves čas neti nove požare in dokler se ne zlomi ta “hegemonska, globalistična hrbtenica Zahoda”. Brez popolnega poraza Washingtona lahko pridemo le do začasnih premirij, poudarja Bokan.

“Američanom ni nemogoče, da sami rešijo ta problem. Zato ni nujno, da Rusija ali svobodni svet premaga Ameriko ali izstreli rakete v Washingtonu, da bi umiril razmere. Dovolj je, da Amerika na novembrskih volitvah ali kakšen pooben način sama premaga svoje požigalce, ‘nore jastrebe’ iz Pentagona in bankirje, ki upravljajo finančne procese in spremljajo vojne operacije. Dovolj je, da se to zgodi in da se vse spet umiri na način, da ne bo prenehanja konflikta, niti Kantovega večnega miru, ki je ostal le na papirju, ampak je možnost, v kateri bi bil mir, čeprav začasen, nekaj drugega, za razliko od današnjih razmer, ko vsak dan izzivamo hudiča.”

Putinov mirovni načrt

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dejal, da se mnogi zahodni politiki niso hoteli niti poglobiti v bistvo novega ruskega predloga za ureditev razmer v Ukrajini, čeprav bi ta pobuda realno lahko ustavila vojno. Pred tem je Putin predstavil nove mirovne predloge za rešitev konflikta v Ukrajini, ki predvidevajo priznanje statusa regij Krim, Donjeck, Lugansk, Herson in Zaporožje kot delov Rusije, vzpostavitev neuvrščenega in brez jedrskega statusa Ukrajine, njeno demilitarizacijo in denacifikacijo ter odpravo protiruskih sankcij. Ukrajinska stran je to pobudo zavrnila.

Tekst | Foto: Vladimir Sudar | Sputnik

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE