DružbeniIntervjuji

IZREDNA ODDAJA: Poberite denar z bank, ne imejte gotovine pri sebi in ne kreditirajte se. Menda ne bo celo pokojnin!

Branko Dragaš je eden izmed največjih strokovnjakov na področju financ, ne le s področja nekdanje Juge, temveč tudi na evropskem in svetovnem nivoju. Če imate čas (in razumete srbski jezik), si oglejte dobri dve uri dolg video (spodaj), saj zna biti zelo poučen in koristen.

Dragaš v videu med drugim predlaga, da čim prej poberite denar z bank (dokler še lahko), tega pa ne imejte doma v nogavici (ker vam ga bo ‘pojedla’ (beri: izničila) prihajajoča inflacija), ampak ga investirajte. Kot najboljše investicije finačni strokovnjak predlaga nakup investicijskega zlata ali srebra, lahko pa ga vložite tudi v nakup nepremičnine, obdelovalne zemlje ali gozda. Lahko ga vložite tudi v druge materialne dobrine, ki ne propadejo (ki imajo daljši rok trajanja) in se da z njimi trgovati.

Denar lahko investirate tudi v posel … V kakšnega? V takega, ki vam bo prinesel denar tistih, ki ga bodo imeli. Postanite biznismen, začnite trgovati. Dragaš omenja (zgolj kot primer) restavracijo, jaz pa menim, da če bo res taka kriza (pa ne vidim razloga, da ne bi verjel takemu strokovnjaku), ljudje ne bodo imeli denarja za v restavracije, ker jim (nam) bo, vsaj na začetku, najbolj pomembno – preživeti … Torej, prav vam bo prišlo vse in vsakršno znanje, katerega imate, saj boste lahko tako vnovčili (prodali) svoje znanje v zameno za drugo dobrino …

Seveda zveni nemogoče, a opozorite starejše, da se zna zgoditi, da ostanejo celo brez pokojnin. Pokojninski skladi naj bi bili prazni, kar pomeni, da se zna zgoditi, da bodo ljudje, ki so pošteno oddelali svojih 40 let, ostali celo brez zasluženih pokojnin! Ne spomnim se (morda sem tudi preslišal), če je omenil kakršen koli nasvet za starejše, a starejšim (katerim se je uspelo izogniti cepljenju) bomo morali pomagati mi, ki smo še sposobni kaj narediti. Kdor misli, da so starejši nekoristni (kot to mislijo politiki in drugi zaegoirani paraziti), se moti … Mislim, da sem pred meseci v tej skupini (FB Revija 5D) objavil en video, kako lepo in v sožitju lahko živijo stari in mladi – če le zmaga volja (in ne napuh, ego!)

Kar se tiče kreditov … Če ni nujno, ne jemljite kredita. Če ga že jemljete, vzemite takega, ki nima spremenljive obrestne mere in ki ni vezan na tujo valuto (to velja za Srbijo, ki ima še svojo nacionalno valuto, dinarje). Če kdo računa na to, da mu bo kredit ob propadu banke propadel (torej, da mu ga zaradi propada banke ne bo potrebno vrniti), pravi Dragaš, da se moti, saj bodo tudi propadle banke kupile določene firme, skupaj z njimi pa tudi vaše terjatve. Ne bodite presenečeni, če se zaradi vašega neodplačanega kredita na vaših vratih nekoč pojavi čudna (morda tudi nasilna) oseba. S krediti torej previdno, še enkrat – če je le možno, ga ne dvigujte.

To je nekaj stvari, kar sem se jaz zapomnil in za katere menim, da bi znale koristiti tudi vam. Seveda pa priporočam ogled videa vsakemu posamezno in še bolj podrobno … Če sem kje kaj narobe razumel (ali imate vi drugačne informacije), mi pišite na zs.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE