Globalno

Sodišče blokira odločitev Bidnove administracije o kaznovanju necepljenih letalcev

Zvezno okrožno sodišče v Ohiu je Bidnovi administraciji začasno preprečilo uveljavitev odredbe o obveznem cepljenju proti COVID-19 za tisoče pripadnikov ameriških zračnih sil, ki so ostali necepljeni, potem ko so nasprotovali cepljenju iz verskih razlogov, vendar je bila njihova prošnja za izjemo zavrnjena.

Sodnik ameriškega okrožnega sodišča Matthew McFarland, ki ga je konec leta 2019 imenoval nekdanji predsednik Donald Trump, je izdal začasno odredbo, vloženo v četrtek, s katero je Bidenovi administraciji za najmanj 14 dni preprečil kakršno koli ukrepanje proti kateremu koli pripadniku letalskih sil, ki se odloči, da ne bo prejel cepiva proti COVID-19.

Sodnica daje zadevi tudi “razredni status”, kar pomeni, da bo začasna prepoved olajšala vse pripadnike letalskih sil, ki so zaprosili za versko izvzetje iz odredbe o cepljenju proti COVID-19 od 1. septembra 2021 do danes in so bili odobreni prek kaplanov letalskih sil, ki imajo iskreno versko prepričanje, vendar so bile njihove prošnje zavrnjene ali pa še niso bile obravnavane. Tožilci so trdili, da bi tak razred vključeval več kot 12.000 letalcev.

Tožba izhaja iz primera, vloženega februarja 2022, ki izpodbija ukaz Bidenove administracije o cepljenju proti COVID-19. Tožnike sestavlja 18 aktivnih pripadnikov letalskih sil, ki služijo v letalski bazi Wright-Patterson v Ohiu; Hurlburt Field na Floridi; letalska baza Randolph v Teksasu; in Dobbins Air Force Reserve Base v Georgii ter vsi člani, ki so podobno ogroženi.

“Sodišče je že izdalo predhodno odredbo proti našim 18 tožnikom,” je za Epoch Times povedal odvetnik v zadevi Tom Bruns iz odvetniške pisarne Siri & Glimstad. “Sodišče je zdaj podelilo certificiranje razreda – in to je nekakšen zgodovinski trenutek – v celotnem letalstvu, v celotni službi, ker zajema vsakega člana letalstva. In zdaj pravi: ‘Zakaj ne bi izdal začasne odredbe vsem tem ljudem?'”

McFarland je v svojem ukazu o podelitvi statusa razreda zapisal:

“Soočajo se z ločitvijo od letalskih sil in drugimi disciplinskimi ukrepi.” Ena sama prepoved bi olajšala celoten razred. Dejansko je glavni namen tožbe zagotoviti pomoč s prepovedno ali ugotovitveno sodbo. Ker so obtoženci enotno vzdrževali letalčevo politiko verskih ugovorov glede cepljenja proti COVID-19, so ravnali “na podlagi razlogov, ki so splošno veljavni za razred”.

“Poleg tega definicija razreda zahteva, da kaplan potrdi, da so verska prepričanja letalcev iskreno izražena.” Navsezadnje bi sodna prepoved predlaganemu razredu zagotovila olajšavo, ki jo zahtevajo od škode, ki jo bodo utrpeli.

McFarland je uradnikom letalskih sil dal čas do 21. julija, da vložijo odgovor, “v katerem je opisano, zakaj to sodišče ne bi smelo izdati začasne odredbe za celoten razred”. Prav tako je tožilcem dal čas do 25. julija, da vložijo odgovor.

Po podatkih zračnih sil so bile od 11. julija več kot 6800 pripadnikom zavrnjene prošnje za izvzetje iz verskih razlogov. Samo 104 so bile odobrene za izvzetje. 834 članov je medtem “administrativno ločenih”. Po podatkih je 97,1 odstotka letalskih sil popolnoma cepljenih, 0,1 odstotka pa delno cepljenih.

McFarlandov ukaz je za nekatere letalce prišel v zadnji minuti. Številni so v zadnjem tednu prejeli obvestila z datumom roka, je za Epoch Times povedal letalec v letalski bazi Offutt v Nebraski.

Letalske sile so želele, da se primeri letalcev obravnavajo posamično, vendar je McFarland v svoji odločitvi, ki dovoljuje razredni status, opozoril, da letalske sile niso obravnavale vsakega primera posebej, ko so zavrnile prošnje za verske izjeme.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE