Presni (surovi)Rajko OrishaReceptiZdravje

18 sokovnih tretmajev zoper bolezni, slabosti ali le za boljše počutje + RECEPTI

Sveže iztisnjeni sokovi sadja in zelenjave so odličen način pridobivanja hranil, zato so kot taki najbolj zdravi(lni), kar človek lahko zaužije. Za vas smo pripravili razredelnico posameznih obolenj ali težav ter ob teh še seznam posameznega sadja in zelenjave, ki koristi(jo) pri sanaciji težav(e). Iz surovin (živil), ki so navedena, iztisnite (izcedite) svež sok in ga popijte, lahko pa jih tudi le zblendate. V kolikor jih boste sočili (izcedili iz njih sok), lahko pulpo (trdi del sadja ali zelenjave, ki ostane po sočenju, izcejenem soku) zavržete, lahko pa jo (u)porabite tudi pri kakšni drugi jedi, saj jo zna zelo obogatiti – bodisi z okusom, bodisi z vonjem, bodisi z voluminoznostjo le-te …

Z uživanjem sokov boste svojemu telesu zagotovili hitrejši in najučinkovitejši način absorpcije hranil, ki krepijo imunski sistem, ki jih naravno najdemo v celem sadju in zelenjavi. Sok omogoča dostop do prebavnih encimov, ki so običajno zaklenjeni v matrici vlaken celega sadja in zelenjave, hkrati pa tudi neguje prebavni trakt in zagotavlja tudi nekatere fitohranila in spojine, ki nam običajno niso na voljo preprosto z žvečenjem.

Potrebno je poudariti le še, da v trgovini kupljeni sokovi (četudi piše ‘100% sadje’ in ‘brez sladkorja’) NISO primerni za omenjene terapije (niti za nobeno drugo zdravljenje) in NE delujejo zdravilno, saj v njih ni živih encimov, niti vitaminov in mineralov. Povečini je v tistih ‘sokovih’ le ekstrakt določenega sadja in veliko ‘taškodljivega’ sladkorja.

Spodaj je 18 različnih receptov za sok (napitke) za različne bolezni, ki vas (morda) pestijo. Vsak recept je 1 porcija – če ne morete spiti vsega naenkrat, razdelite recept na pol ali shranite ostalo za kasneje. Sokove je najbolje piti na prazen želodec, zato jih – po možnsti – zaužijte pred morebitnim zajtrkom! Pa poglejmo, katera živila torej blagodejno učinkujejo na posamezne organe oz zdravijo posamezne težave:

 1. prehlad – 4x korenje, 2 skodelici ananasa, 2 palca ingverja, 2 stroka česna, 1 olupljena limona
 2. depresija – 3x korenje, 2 jabolki, 2 skodelici špinače, 1 pesa (olupljena)
 3. glavobol – 2 jabolki, 1 velika kumara. 4 listi ohrovta, 2 palca ingverja, 5 reber zelene
 4. sladkorna bolezen (diabetes) – 2x korenje, 1 jabolko, 2 palca ingverja, 1 limona, 1 skodelica grenke buče, 2 skodelici špinače
 5. razjede – 4 skodelice zelja, 4x korenje, 5 reber zelene
 6. astma – 2 pastinaka, 2 jabolki, 1 limona (olupljena), 2 palca ingverja
 7. visok krvni pritisk – 1 velika pesa (olupljena), 2 jabolki, 5 reber zelene, 1 velika kumara, 2 palca ingverja
 8. artritis – 2 skodelici ananasa, 5 reber zelene, 1 velika kumara, 2 palca ingverja, 2 palca korena kurkume
 9. razstrupitev ledvic – 4x korenje, 2 skodelici lubenice, 1 velika kumare, 1 ščep koriandra
 10. ledvični kamni – 2 pomaranči, 2 jabolki, 2 skodelici lubenice, 1 limona (olupljena)
 11. težave z očmi – 4x korenje, 5 reber zelene, 1 rdeča paprika
 12. stres – 2 banani, 2 skodelici jagod, 2 hruški
 13. zaprtje (neodvajanje blata) – 4x korenje, 2 jabolki, 2 skodelici svežega zelja, 2 palca ingverja
 14. utrujenost – 3x korenje, 1 pesa (olupljena), 2 zeleni jabolki, 1 limona (olupljena), 1 skodelica špinače
 15. prebavne težave – 2 skodelici ananasa, 2x korenje, 1 limona, 1/4 skodelice svežih listov mete
 16. “maček” (alkoholni) – 2 jabolki, 3x korenje, 3 rebra zelene, 1 pesa (olupljena), 1 limona (olupljena), 2 palca ingverja
 17. pozabljivost – 2 skodelici semen granatnega jabolka, 2 pesi (olupljeni), 2 skodelici grozdja
 18. živčnost – 3x korenje, 5 reber zelene, 2 skodelici svežih semen granatnega jabolka

Pomembno je vedeti še nekaj … Uživanje teh sokov oz napitkov vam res da zna izboljšati počutje, še vedno pa ne more rešiti vaših težav, v kolikor boste vi še naprej zastrupljali svoje telo z vnašanjem vanj škodljivih živil, ki zakisajo telo. Tu so mišljena predvsem živila živalskega izvora ter predelana oz predpripravljena, ‘trgovinska’ (v trgovini kupljena) hrana, podrobneje, katera vsa živila so to, pa smo pisali v članku Jelene Dimitrijević z naslovom Bazično ravnovesje ključ do optimalnega zdravja.

Za konec le še nasvet, da se je vredno držati navodil zdravega hranjenja, ker ravno nezdrava živila zakisajo telo, ki privede do vseh obolenj, vključno z rakom.

Na zdravje – z gornjimi napitki!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE