AktualnoNoviceRajko OrishaZanimivosti

Srb Đole s partnerko že 11 let živi v gozdu … in prav nič ga ne mika, da bi se vrnil v civilizacijo

Piše: Rajko Orisha

Srb je pred leti v Trstu spoznal bodočo ženo, s katero sta se nato poročila in se skupaj odločila, da bosta zaživela izven civilizacije. Ona je predlagala Mehiko, Đole pa jo je, ker ima raje štiri letne čase kot mehiško podnebje, prepričal, da se odločita za Srbijo.

Danes Đole s svojo partnerko že 11 let živi v gozdu in prav nič ga ne mika, da bi se vrnil v civilizacijo. Največji stres mu predstavlja, ko se mora po karkoli odpraviti v mesto, že pol urni obisk mesta, kot pravi, ga tako izmuči, kot bi ves dan delal.

Ko sta z ženo iskala primerno lokacijo za življenje, sta iskala gozd z reko ali v bližini reke, in pa stran od civilizacije. Našla sta jo v okolici Smederevske Palanke (kje je Đole tudi rojen) v osrednjem oz V delu Srbije, kjer sta si postavila leseno hišo. Preden sta zgradila hišo, sta živela v kamp prikolici, sedaj pa uživata v pravi hiši.

Đole pravi, da tudi pri življenju v gozdu naletita na težave, a so te neprimerno manjše kot tiste, s katerimi se moraš ubadati, če živiš v mestu. Ena od teh je občasni hrup mimovozečih kamionov, odmetavanje smeti, … ali pa npr. napravljanje drv, katerih porabita 12 m3 na sezono, a sta si naredila tako, da zdaj tudi pozimi ne rabita hoditi ven po drva, temveč jima sama ‘pridejo’ v hišo. Poglejte v videu, kako …

Đole je partnerko spoznal v Italiji in jo pripeljal v Srbijo …

Bližnjo reko sta izkoristila za pridobivanje elektrike, skupaj s strešnimi paneli pa jima daje še več elektrike, kot jo potrebujeta. Če priklopi ‘težje’ porabnike (delovne stroje, npr cirkular), je sicer ni za več kot nekaj ur, a se potem akumulatorji spet napolnijo …, sicer pa, kot še pove, porabniki niso toliko obremenjujoči, da bi je kadarkoli zmanjkalo.

Srb ima tudi otroke in vnuke, z njimi se tudi videva, a kot odkrito pove, se z njimi nima kaj veliko pogovarjati, ker njega ne zanimajo, kakšne imajo ure, telefone, avtomobile (če so te stvari tudi za vas ‘passé’, je v vas nekaj primernega za življenje v divjini), njih pa ne zanima njegovo življenje. Sicer pa, če kdo pride na obisk, mu vsi pravijo: “Blagor tebi”, a se hkrati nihče ne odloči, da bi ta korak naredil tudi sam … in se osvobodil civilizacijskih verig.

Zakaj nam je (vsem) tako težko narediti ta korak – iz cone udobja (napišite to v komentar, pogovarjajmo se o tem)? Nam bo na ‘smrtni postelji’ žal, da nismo poskusili, da smo celo življenje živeli (monotono) življenje, tâko kot 99,99% ljudi? Smo zato na Zemlji?

Da vam ne zaupam vsega – vas zanima, kako so Đoleta sprejeli okoličani? To MORATE slišati … Poglejte si njegovo zgodbo v videu, morda pa tudi vas zamika življenje izven ‘zlate kletke’, … kjer tudi vi ne boste vedeli – niti kateri dan je, niti koliko je ura. Niti vas to ne bo zanimalo …

VIDEO: Pogovor z Đoletom

 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE