Slikovna križankaUgankarstvo

Slikovna križanka #017

Sadež s slike je bogat z železom, fosforjem in vitamini A, B1, B2, B6 in C. Približno sto gramov tega sadeža ima 67 kalorij, sicer pa spodbuja prečiščevanje ledvic in izločanje strupov, v kombinaciji s semeni pa uravnava raven krvnega sladkorja in podaljša občutek sitosti.

Če jih letos še niste jedli, je skrajni čas, da jih poiščete …


Čudežna moč češenj

Že od nekdaj je znano, da so češnje koristne. Temu slastnemu sadežu lahko pripišemo več zdravilnih lastnosti; učinkovit je za zdravljenje protina in artritisa, znan pa tudi kot živilo, ki pripomore k boljšemu spancu.

Čeprav so češnje zelo dober vir vitaminov, ne vsebujejo veliko vitamina C, kot na primer jagode, vendar pa so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg omenjenega vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino, antocianine in melatonin. Te sestavine pomagajo v boju proti raku, pri preprečevanju bolezni srca, lajšanju bolečin in še bi lahko naštevali. Našemu telesu na varen in zdrav način pomagajo proizvajati melatonin ter okrepiti fiziološke in duševne funkcije. Sveže češnje so dobre za odpravo telesne in duševne izčrpanosti, medtem ko kisle češnje pripomorejo k boljšemu razpoloženju. Podobne zdravilne lastnosti imajo tudi višnje.

Pozitiven učinek na zdravje

Številne raziskave so pokazale, da lahko uživanje češenj pomaga pri preprečevanju bolezni srca in rakavih obolenj, za lajšanje bolečin in izboljšanje zdravja kosti. Za to so najverjetneje odgovorni antioksidanti, ki so v njih prisotni.

Preprečevanje bolezni srca

Po znantvenih raziskavah ima flavonoid, ki ga najdemo v češnjah (kercetin) protirakave učinke, pomaga pa tudi pri preprečevanju bolezni srca. Češnje so namreč v prehrambenem smislu zelo pomemben vir kercetina, saj ga glede na porcijo vsebujejo izjemno veliko.

Preprečevanje rakavih obolenj

V koščici češenj je majhna količina amigdalina (imenovan tudi vitamin B17), za katerega velja, da pozitivno vpliva na zmanjšanje tumorja in prepreči nadaljnje širjenje raka ter pomaga pri lajšanju bolečin, ki jih povzročajo rakotvorni procesi. Nekatera ljudstva, denimo Hunza v Pakistanu, so v svoji prehrani vedno uporabljali živila, bogata z amigdalinom in niso obolevali za rakom, zato številni znanstveniki domnevajo, da je za to odgovoren prav amigdalin.

Lajšanje bolečin

Antocianini, ki so prisotni v teh rdečih sadežih, blokirajo vnetne encime in na ta način lajšajo bolečine. Sicer pa je precej zgovoren tudi naslednji podatek: ameriško združenje kemikov je sporočilo, da lahko 20 češenj na dan ublaži bolečino podobno kot zdravilo za lajšanje bolečin, kot sta denimo aspirin ali ibuprofen.

Lajšanje izločanja ledvičnih kamnov

Pri češnjah ni zdrav le sadež, temveč tudi pecelj. Iz njih lahko pripravite čaj za lajše izločanje urina pri pojavu ledvičnih kamnov: litru vrele vode dodajte pest pecljev, kuhajte dve minuti in pustite odstati 15 minut. Čaj precedite in ga pijte po požirkih skozi ves dan.

Za zdrave kosti

Češnje so odličen vir bora, ki v kombinaciji s kalcijem in magnezijem zelo ugodno vpliva na zdravje kosti.

Nepogrešljive pri hujšanju

Češnje vsebujejo nizko energijsko vrednost, malo maščob in veliko vode. Študije so pokazale, da povečan vnos vode poveča raven energije in pospešuje presnovo. Veliko ljudi izkorišča prednosti uživanja sadja, bogatega z vodo (kar češnje so) med shujševalnimi kurami. Češnje imajo tudi veliko kalija in natrija, ki pomagata pri izločanju vode iz telesa.

(vir članka: Bodi eko)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE