Zdravje

ŠČITNICA: Kaj jesti ob težavah s ščitnico?

To, kar jemo, zelo vpliva na vsako od naših telesnih celic, vključno s ščitnico, pa tudi na njeno sposobnost proizvajanja hormonov, zato pri vsaki bolezni ni pomembno le, kaj smemo jesti, še bolj pomembno je, česa ne smemo jesti.

Meso vsebuje hormone in maščobe, ki neposredno vplivajo na zdravje ščitnice. Ko uživamo hormone (ali uporabljamo hormonsko terapijo), jih naše žleze prenehajo proizvajati, kar vodi do neaktivne ščitnice oz do njenega premajhnega delovanja (hipotireoza). Prav tako na to vplivajo zdravila za uravnavanje telesne temperature, ki jih večinoma vsi uporabljamo skoraj od rojstva. Le-ta sčasoma izklopijo ščitnico in nas pripeljejo v stanje hipotireoze. Vedimo, da če z eno roko jemo hormone ali uporabljamo hormonske terapije, z drugo pa solate – to ni pot do zdravja.

Sami se odločamo, ali bomo zdravi ali bolni

Bolezni na srečo niso izven našega nadzora, saj ima prehrana pomembno vlogo, a se ljudje tega premalo zadevamo, saj nas zdravniki in mediji (za obojimi stojijo farmacevtski lobiji) učijo drugače. Ker se vsak od nas lahko odloči, kaj bo danes jedel, to pomeni tudi, da se odločimo, ali bomo bolni ali zdravi.

V primeru bolezni ni dovolj, da zmanjšamo količino hrane, ki povzroča bolezen, ampak da jo popolnoma opustimo. Vemo, da so številne življenjske navade, kot so kajenje, alkohol ali sladkor, škodljive, vendar se jim posamezniki ne odpovedujejo niti za ceno zdravja in celo življenja. Popolno ozdravitev lahko pričakujete le, če ste pripravljeni popolnoma spremeniti svoj življenjski slog.

Zelena in zeljna solata vsebujeta potreben jod, ki je pomemben za ščitnico, a to ne velja, če gre za kuhano hrano. Gluten je beljakovina v pšenici, ječmenu, rži in drugih žitih in bo sčasoma poškodoval tanko črevo in preprečil izrabo joda iz sadja in zelenjave. Ravno zaradi tega se celiakija in težave s ščitnico pojavljata skupaj. Čeprav je za vaše zdravje koristno, da izločite žitarice in gluten, vas brezglutenska dieta sama po sebi še ne bo pozdravila, saj je za okrevanje ščitnice potreben tudi jod iz sadja in zelenjave.

Ni dovolj, da zavržemo le ocvrto hrano …

Tudi maščoba moti sposobnost ščitnice, da proizvaja hormone. Ni dovolj, da zavržemo le ocvrto hrano, ampak tudi meso, mleko, mlečne izdelke, maslo, majonezo, margarino in jajca. Sladkor lahko telo spremeni tudi v stroj za proizvodnjo maščob. Premalo delujoča ščitnica poveča tveganje za visok krvni tlak, sol pa stanje le še poslabša. Ni dovolj, da v trgovinah iščemo živila z nizko vsebnostjo soli, ampak jo popolnoma izločimo. Tudi kofein in alkohol preprečujeta, da bi ščitnica proizvajala hormone, zato je za popolno zdravje potrebno izločiti tudi to.

Težave s ščitnico so dandanes (žal) postale nekaj povsem običajnega. Odstotek obolelih se vsako leto povečuje in trenutno ima skoraj 15% ljudi v življenju težave s ščitnico, dodatnih 15% pa jih sploh ne ve, da jih imajo, saj ne prepoznajo simptomov. Spremenite svoj življenjski slog, bodite zdravi.

(A.D.)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE