KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #015: O prehranski verigi

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #015: Obstaja prehranska veriga, …

Ljudje smo obsedeni s sistemiziranjem, urejevanjem, postavljanjem pravil. Tako smo si izmislili, da obstaja pravilo prehranjevanja v obliki prehranske verige, na vrhu katere ponosno in zmagovalno stoji človek. Dejstvo, da ene ribe jedo alge in da druge ribe jedo prve, ne pomeni, da mora kdo pojesti druge ribe. Če antilopa je travo in lev antilopo, ne pomeni, da mora nekdo pojesti leva. Če prašiči ali zajci jedo zelenjavo, ne pomeni, da mora nekdo pojesti prašiče in zajce.

Dejstvo, da je neka biološka vrsta hrana za drugo vrsto, ne pomeni obstoja prehranjevalne verige. Ta izmišljotina je uradno sprejeta kot biološka zakonitost, kot naravni zakon, kateremu je koristno slediti in proti kateremu smo nemočni. Resnica je popolnoma drugačna: človek lahko jé tisto, kar jedo ribe, antilopa in prašiči in zajci ter druge živali. Še naprej: vsak naslednji člen v verigi »prispeva« nekaj, kar ni dobro za tretji ali naslednji člen. Naše telo je prilagojeno za izkoriščanje hrane iz primarnih (prvinskih, izvornih) virov, torej iz ničtega člena verige. Čim višje se postavljamo v namišljeni prehranski verigi, tem slabše je za nas.

Namišljena prehranska veriga je bila »odličen dokaz«, da imamo pravico jesti vse, kar je v verigi pod nami. Resnica je, da smo tudi ljudje zgolj del ekosistema (del narave, glej krog na sliki desno) in kot taki enakovredni živalim. Ljudje smo namreč tudi le ‘živa bitja z očmi, srcem in dušo’, le z drugačnimi karakteristikami, različnimi Božjimi (Kreatorjevimi) danostmi in znanji. Egoisti, egocentriki pa so mnenja, da so oni najvišje v verigi (piramida na levi) in da lahko zato ubijajo, koljejo in izkoriščajo ostala bitja s srcem in dušo.

Namišljena prehranska veriga je bila »odličen dokaz«, da imamo pravico jesti vse, kar je v verigi pod nami. In ne samo jesti, ampak izkoriščati tudi za druga zadovoljstva (zabavo). Ta neobstoječi dokaz smo sprejeli kot resničen, o tem se učimo pri urah biologije v osnovnih šolah, zato smo celo življenje prepričani, da je tako prav in da nam to koristi. Kako tragična zabloda, predvsem za človeka.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE