KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #009: Malo ne more škoditi …

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #009: Malo ne more škoditi

Določena hrana ali posamično živilo v majhnih količinah ne povzroča nobenih težav ali opaznih sprememb v kratkem obdobju. Vprašati pa se je treba, ali smo lahko tudi brez tega malega. Morda res cigareta na dan ali jetrna pašteta na teden ne povzroča težav, pravo vprašanje pa je, zakaj pa bi to uživali, če nam ne koristi.

Ljudje pogosto nimamo prave mere in se odločamo po občutku ugodja. Dober način, da se izognemo skušnjavi in tisto, kar nam škodi, zreduciramo na nič, je, da se naučimo spraševati, “ali nam koristi”, namesto “ali nam škodi”. Škoda nastane že s tem, če namesto koristne uživamo nekoristno hrano.

Tako (na primer) jetrna pašteta kot tudi navaden kruh (ali pa pivo, cigareti, zdravila, itd, itd) nam isti dan ne bosta povzročila težav, sčasoma pa bosta naredila telesu več škode kot koristi, zato se vprašajmo – zakaj bi to uživali, če nam odganja zdravje?

Ljudje nismo zmerna bitja. Le redki premorejo dovolj samodiscipline in samokontrole in se ustavijo pri malem. Čeprav je morda res, da malo nečesa ni škodljivo, pa je bolje ne preizkušati lastne volje in vztrajnosti. To najbolje vedo bivši odvisniki: le en požirek alkohola, ena cigareta in smo spet na istem.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE