KolumnePolona AjdičRevija 5D

Polona Ajdič: 5 najpogostejših napak pri investiranju v kriptovalute

Polona Ajdič je diplomirana ekonomistka in magistra znanosti z dolgoletnim stažem v javni upravi, od leta 2017 pa se aktivno ukvarja s kriptovalutami, financami, njihovimi zakonitostmi in izobraževanjem ljudi s tega področja. Od leta 2016 je članica OneLife, globalnega podjetja, ki deluje po vsem svetu, od marca 2020 pa tudi »country manager« za spletno oglaševalsko globalno platformo DealShaker. Piše članke za različne spletne strani, revijo Internet, organizira webinarje, ima tudi svojo spletno stran www.polona-ajdic.si, ki bo v kratkem doživela tudi prenovo. 

Za otvoritveno revijo, ki se rojeva ravno v času kripto-mrzlice, članek na temo kripto-valut, saj želimo bodoče investitorje opozoriti na napake, nevarnosti oz. pasti, ki se skrivajo za velikimi obljubami raznih prodajnikov, pa tudi prevarantov.

Piše: mag. Polona Ajdič

1. Nepoznavanje programskih orodij ali digitalna/računalniška nepismenost

Največja past za posameznika pri investiranju na sploh je pohlep. Če to združimo z neznanjem s področja uporabe programskih orodij, ki so nujna za vstop v svet kriptovalut, potem dobimo idealno kombinacijo za katastrofo na področju investiranja v kriptovalute. Pri vse večji digitalizaciji vseh področij poslovanja, se vse premalo zavedamo področja varnosti in vse preveč zanemarjamo lastni angažma pri pridobivanju znanja s tega področja.

2. Kam naj investiram?

Mediji delajo svoje. Toda ali nam dajo prave informacije? Naše izkušnje kažejo, da ne. Mediji zagotovo niso pravi naslov, na katerih bi slonela vaša odločitev za investiranje. Boste rekli, da se zdaj pa ja splača investirati v BitCoin, saj vsi govorijo o njem. Mar res VSI mediji govorijo samo o njem? Tu imam v mislih predvsem tuje medije, katere morate obvezno spremljati sami, poslušati različne poglede na vsak projekt, v katerega bi investirali in se šele na to odločite, kam in koliko. Tisti, ki seveda morebiti ne znate angleškega jezika, imate tu seveda še kup dodatnih nevarnosti, saj v slovenskem jeziku nimate dovolj različnih pogledov in zato tvegate še veliko več. Na trgu je veliko priložnosti, samo raziskovati je potrebno.

3. Varnost je na prvem mestu

Trg kriptovalut je še vedno nereguliran,  zato je vsa odgovornost na posamezniku. Če trg ni reguliran, je podvržen špekulacijam. In teh je ogromno in verjemite, da posameznik v tej igri ni pomemben. Vedno vlagajte samo toliko, da vas ne bo bolela glava, če nek projekt enostavno izgine iz tržišča.

Varnostni mehanizmi, o katerih se podučite pred prvo izvedbo nakupa, ali vsaj pred izvedbo resnega nakupa so:

  • Kaj je dvojna verifikacija?
  • Kaj pomeni hladna hramba kriptovalut, izven okolja borz?
  • Kode za verifikacijo hranite stran od vstopnih podatkov.
  • Uporaba shranjenih povezav posameznih borz.
  • Nikomur ne zaupajte vstopnih podatkov ali ključev.

4. Razpršitev investiranja

En velik izziv je tudi, ko se »novi investitorji« dobesedno zapičijo v en projekt, za katerega so slišali po radiu ali prebrali na prvi strani najbolj branih slovenskih strani in jih noben protiargument ne prepriča v nasprotno. Verjetnost, da kakšnemu kripto kovancu ne uspe ali propade, je izjemna. Razpršitev je nujna tako med različnimi kovanci, kot tudi med različnimi borzami. Dogaja se, da tudi borze napadejo hekerji, lahko so začasno ali za dalj časa nelikvidne, lahko vam zaprejo račun idr.

5. Čustva

Pri investiranju je potrebno ohranjati hladno glavo. To pomeni, da vas ne zagrabi panika, ko vrednost neke kriptovalute začne padati in se ne odločite za prodajo. V takšnem primeru je vedno priložnost za dokup kriptovalute, ki jo hranite po bolj ugodni ceni.  Hladno glavo definitivno pomagajo ohranjati izkušnje, ki si jih sami pridobivamo, z vsemi vzponi in padci. Padce nikoli ne obravnavajte kot poraz, ampak kot pomembno izkušnjo, iz katere ste se nekaj naučili.

Živimo v sila razburljivih časih t.i. »stoletne krize« in to obdobje bo prineslo še marsikaj na vseh trgih, tudi na trgu kriptovalut. S prihodom regulacije se lahko ta trg popolnoma spremeni.

Najboljša investicija v kriptovalute je zato najprej investicija v znanje. Vsem bralcem revije 5D podarjam bon v vrednosti 10 EUR, ki ga lahko izkoristijo pri 1-urnem svetovanju investiranja v kriptovalute (redna cena 50 EUR) do 30. 6. 2021

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE