OsmerosmerkaUgankarstvo

Osmerosmerka #015

V spodnjem liku poiščite in prečrtajte (ali obkrožite) spodaj navedene besede, na preostalih (neprečrtanih) poljih pa boste dobili zdravilno rastlino na sliki.

AARON, AJDNIK, ALTANA, ARGUMENTIRANJE, ARUBA, BARCA, BRENCELJ, CANNES, CEPIN, DAVEK, EAGLES, EVROČEK, FAJFA, GANCA, GODBA, ICIKA, INNAUER, IZGOREK, KANELON, KAZALO, KOMNA, KOTAR, KOZAK, KSENON, KVINTET, LAKTAT, LJUBEK, LOKIN, LOPUD, NARVA, NEIZPOLNLJIVOST, OCONNOR, ODEJA, OSAMA, OTOČAN, PANDA, SPOJINA, TLAČENKA, TRIAS, UDINE, VRATCA, ZLOBA, ZMEDA, ŽENIN.

Rastlina, ki je rešitev oz geslo, deluje predvsem na kožo in sluznico. Vsebuje več snovi, ki delujejo kot zdravilne učinkovine. Na primer čreslovine, ki izboljšajo izločanje sluzi in izkašljevanje ali pa glikozid aukubin, ki deluje protibakterijsko in protivnetno. Na ta način ščiti sluznico, predvsem sluznico dihalnih poti, na koži pa zelo dobro pozdravi rane, sončne opekline in pomaga blažiti pike žuželk.

Tako se ta rastlina uporablja predvsem za bronhitis, kašelj, astmo in rane na prebavilih.

Med zeliščarskimi pripravki se najbolj uporablja kot sirup ali čaj, pri tem v kombinaciji z lapuhom, lučnikom in vijolico. Za občasno pripravo je priporočljiv tudi sveže iztisnjen sok, ki deluje razstrupljevalno in poveča koncentracijo. Najbolj priročno pa je uporabiti sveže nabranega, ki ste ga prinesli iz sprehoda in ga takoj lahko dodaste svojemu kosilu.

Stranski učinki pri uporabi te zdravilne rastline niso znani. Verjamem, da če bi pretiravali, bi imeli pospešeno prebavo, drugače pa gre za varno rastlino, ki jo lahko redno vključujete v svoj jedilnik.

Lahko ga tudi sami posušite za čaj. Listi se bodo lepo posušili le, če jih boste nabirali v suhem vremenu. Liste, ki so počrneli, pa zavrzite.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE