Aktualno

VPR., ODG.: Ob prehodu na veganstvo težave s starši, financami in psiho

Vprašanje:

Lep pozdrav! Potrebujem pomoč vegana, veganov, kakšne skupine, kogar koli, ker želim v roku enega meseca preiti na veganstvo. Že dve leti sem vegetarijanka, a imam že od nekdaj željo postati veganka, pa nikakor ne zmorem. Predvsem zaradi staršev, financ, pa tudi psihe. Starši bi se še sprijaznili s tem, finance in psiha pa mi zaenkrat predstavljata največjo težavo. Pri financah se razume, kaj je problem, kar pa se tiče psihe, je tako … Kadar sem pod še tako majhnim stresom, ne jem ničesar ali pa jem preveč sladkega, zato imam, predvidevam, pogosto težave z želodcem. Pred enim tednom sem imela 44 kg, zdaj raje ne stopim na tehtnico, ker sem zaradi stresa zadnjih nekaj dni spet jedla zelo malo. Ne počutim se dobro, predvidevam, da sem še bolj shujšala. Želim se potruditi maksimalno, vem tudi, da mi bo ta sprememba prinesla koristi, ker bom ponosna, da delam nekaj koristnega, a se hkrati tudi ne spoznam ravno v vitamine, katere potrebujemo. Meni je grozno potreben B12 in kalcij (zaradi diskus hernije), za ostalo pa ne vem. Tako da, če mi lahko kdo pomaga z nasveti, česa bi morala največ jesti, kako in v kolikšnih količinah (recimo že to, če 3x na dan ali …), bi bila zelo vesela. Hvalaaaa!

Odgovor:

Zdravo, čestitam za pametno odločitev. Niste napisali, koliko imate let, niti koliko ste visoki, pa bom predvidevala, da je omenjena teža premajhna za vas. Kakšne probleme imate z želodcem konkretno? Kar se tiče psihe in neuživanja hrane v obdobju stresa, v zvezi s tem bi se bilo dobro pogovoriti s kakšno strokovno osebo, ki se spozna na motnje v prehrani. Priporočam recimo blog Angele Liddon (Oh, she glows), ki je uspešno prebrodila motnjo s prehranjevanjem, sedaj pa pripravlja recepte in odlično svetuje na svojem blogu. Poglejte njeno zgodbo.

Kar pa se tiče vaše prehrane, priporočam, da jeste stročnice (fižol, lečo, čičeriko, grah, sojo, tofu, tempeh, …) in namaze iz njih, integralne žitarice, integralni kruh, sadje, zelenjavo ter oreščke in semena oz. namaze iz njih. Od nadomestkov potrebujete le B12, okoli 2.500 mikrogramov tedensko. Kalcij boste dobili iz brokolija, ohrovta, brstičnega ohrovta, sezama, tahinija, maka, suhih fig, rastlinskega mleka, itd. Ne rabite jesti več kot trikrat na dan, v vašem primeru pa tudi ne manj kot tolikokrat. Kar se tiče financ, veganstvo je verjetno najcenejši način prehranjevanja, ki obstaja, ker edino, kar je (zaenkrat še) drago, so rastlinska mleka (če jih, seveda, želite uporabljati) in pa oreščki. Vaše kosilo bi naj izgledalo približno takole: polovica krožnika naj bo zelenjava (katerakoli), četrt krožnika naj bodo stročnice, četrtina pa integralne žitarice. Za zajtrk poskusite z ovsenimi kosmiči (lahko jih tudi potopite v vodi preko noči), v to dodajte žlico zdrave maščobe (recimo kokosova maščoba, kikirikijevo maslo, sončnično maslo), beljakovine in še kaj kaloričnega. Na You Tube pa je kar nekaj kanalov, ki ponujajo predloge za veganske obroke … Srečno!

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE