Andrej BrečkoKolumne

Zobozdravstvena štorija ali tragedija. Skrbimo vsaj za zobe otrok, če smo že mi prepozni …

Piše: Andrej Brečko

Lansko leto sredi novembra me je zaskelelo v zobu in seveda je bil (zadnji) čas, da grem zobarju. Prej sem hodil privat, zdaj pa sem rekel – pa grem k javnem zobozdravniku, zakaj bi zapravljal denar, če imam zavarovanje …

Nisem še imel zobozdravnika, se odločim za lokalno zobozdravnico in napišem e-mail, da bi imel za pogledat oziroma popravit zob. Nazaj dobim e-mail: “Pozdravljeni, nove paciente sprejemamo šele drugo leto. Pokličite oziroma pišite v začetku novega leta in se bomo takrat dogovorili za termin. Lep pozdrav.”

Ok, ker ni bilo tako strašno (kar se tiče bolečine), si rečem, bom že potrpel. Po novem letu takoj pišem ponovno e-mail in dobim samo “31.1.2024 ob 8.30”.

A je bilo tako težko napisati: “Pozdravljeni, vaš termin je 31.1.2024 ob 8.30. Lp” …?? Čutila se je ne preveč prijetna energija, mogoče še novoletni ‘maček’, pa premala plača in verjetno par cepiv, pa si robo-zobozdravnik (robot-zobozdravnik)…

Pridem k zobarju, spet ‘robo-zobo sprejem’. Sedem na stol in ker sem bil prvič pri njej, mi pregleda, kako je stanje. In v njenem pregledu se je čutilo takšno neprijetno težko energijo, sarkazem, obema, zdravnici in pomagaču, je bilo kar težko pregledat.

Nisem angelček, priznam, stanje zob bi lahko bilo bolje, ampak njena izjava – “ja lepo so vam zaflikali zobe” – ni bila ravno na mestu. Potem pravi – “ja, preden začnem karkoli delat, rabim rentgen …” … in mi da naročilnico, pa ‘adijo mare’.

“Za otroke se moramo potrudit, da bodo bolj zdravo jedli, živeli in skrbeli zase, ker drugače jih bo sistem pohrustal, ko kosi majske češnje …”

Pokličem večkrat številko rentgena, katero mi je dala, a se v celem dnevu nihče ne oglasi.

Napišem e-mail in se zvečer ob šestih eden oglasi, da rabi delovni nalog. Ga pošljem … in ništa. Drugi dan sem bil ravno v Zdravstvenem domu, kjer je tudi rentgen. Grem do njih in povem, da me boli zob in da rabim slike, da mi lahko dela. Pogleda nalog in reče – “ja, vam pošljemo termin po pošti”.

Debelo pogledam in povem, da me boli zob … in še nekaj ljudi v čakalnici reče – pa zob ga boli!? “Ja”, pravi ‘robo-zobo’, “saj ni napisala, da je urgentno”.

Nimam druge in grem. Od tistega pregleda pa me zob vedno bolj boli. Napišem mail ‘robo-zobo’, a nobenega odziva. Danes, po skoraj enem tednu, sem spet v v mestu in skočim na rentgen. Popolnoma prazna čakalnica in ko pride sestra ven, povem štorijo in ona spet – “ja, ‘robo-zobo’ ni napisala urgentno, smo vam v petek poslali termin, danes bi morali dobiti.”

Jaz pa ji povem, da me ful boli zob in ona – “ja, je proti zakonu, da vas vzamemo, če ni delovni nalog na urgentno.”

Pridem domov in v nabiralniku pismo iz rentgena … In me skoraj dol vrže. Datum 18. 4. 2024.

Pa kaj ste normalni?? Mi dvigne tlak, do takrat mi bo zob že sam ven padel. Da jim JEB* VSE PO SPISKU!! Važno jim je samo, da so na šihtu, efektivnost in za ljudje pa – boli jih k***. Mater, ej, mi kar vre … In seveda grem na privat rentgen in tudi zobozdravniku, te pa bom poslal v 3PM.

In razmišljam: tazadni cajt, da gre vse v maloro. To je pa res žalostno. Če pa bi dal krajcarje, pa bi vsi leteli okoli tebe, kaj še lahko naredijo. Vem, da bom pač moral trpeti svojo neumnost za zobe, ampak otroke bom pa naučil, da si redno krtačijo zobe in jedo minimalno ‘cukra’, da ne bodo rabili skakat okroh takih ‘robo-zobarjev’ kot jaz. Za nas je že marsikaj prepozno, imamo slabe zobe in tudi druge probleme, ampak za otroke se pa moramo potrudit, da bodo bolj zdravo jedli, živeli in skrbeli zase, ker drugače jih bo sistem pohrustal, ko kosi majske češnje.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE