Dušan JambrošičKolumne

When money talks, bullshit walks. 95 miljard dolarjev kasneje

Tekst: Dušan Jambrošič

ZDA, ta samozvana zibelka demokracije ima v svojih zaporih več ljudi, kot ima Slovenija prebivalcev. Krepko več kot 2 miljona ameriških državljanov in državljank pa tudi onih brez državljanstva svoje dneve preživlja za rešetkami. Zna bit, da jih je precej med njimi nedolžnih, kar se bo sicer izkazalo šele čez mnoga leta, a to niti ni bistveno. Ne gre za pravico. Za posel gre. Za razliko od dežele podalpske, kjer so zapori v Kopru, Celju, Mariboru, Ljubljani (Povšetova ter Ig) in na Dobu v državni lasti, so v deželi kavbojev lastniški. Finančnim skladom, ki so lastniki zaporov je kakopak v interesu, da so čim bolj polni ves čas. When money talks, bullshit walks.

ZDA, ta svetilnik razvoja in dežela v kateri lahko izpolniš vse svoje sanje, če si le dovolj priden, sposoben in deloven (tovrstne pravljice za male otroke hudo radi prodajajo folku na oni strani luže), ima več brezdomcev kot ima Zagreb prebivalcev. Nekje sem ujel podatek, da približno 800.000 Američanov živi na ulici. Tisti z malce več sreče živijo v prikolicah, ostali v šotorih ali pod mostom. Prava cifra teh nesrečnih ljudi, ki jim je neusmiljen sistem zlomil hrbtenico in jih oropal dostojanstva, je v resnici najbrž dosti višja. Ampak kdo jim je kriv, kajne? Mar bi delali po tri šihte. Če hočeš doseči ameriške sanje, se moraš le malo potrudit. Kar tema mi na oči pade, ko to slišim.

Ko ti Američani rečejo, da ti bodo pomagali… veš, da si ga najebal. Ne verjamete? Vprašajte Nemce …

ZDA, ki počasi a zanesljivo izgubljajo status svetovnega policaja in največje svetovne velesile, kar vemo vsi razen njih samih, ki še vedno živijo v nekem svojem mehurčku imajo razpadajočo infrastrukturo. V svoje elektro omrežje, železniško omrežje, obnovo jezov, cest in mostov niso zadnjih 50 let vložili skoraj nič. Je bilo treba denar koristneje porabit nekje drugje.

Včeraj je predstavniški dom ameriškega kongresa izglasoval nov sveženj 95 miljard dolarjev finančne pomoči Ukrajini, Izraelu in Tajvanu. Ko ti Američani rečejo, da ti bodo pomagali… veš, da si ga najebal. Ne verjamete? Vprašajte Nemce. Njim so Američani pomagali ob koncu druge svetovne vojne (Marshallov plan), na račun česar jih še danes držijo za jajca. In, če držiš za jajca Nemčijo, držiš za jajca celo Evropo. Tako preprosto je to.

Vidim, da se nekateri ki vojno dojemajo kot nogometno tekmo na kateri vsak navija za svoje, te novice veselijo. Zdaj pa bo, vpijejo. Seveda. Samo što nije. Naslednjih 14 dni je ključnih, naslednja protiofenziva bo uspešna. Tako uspešna kot tista lanska? Ruska vojaška industrija je odlično delujoč ustroj, ki zaposluje več kot 3 miljone ljudi. Gre za zelo cenjena in dobro plačana delovna mesta.

Igre nekih velikih plejerjev, mi pa kmetje na šahovnici

Nekatere firme proizvajajo letala, druge helikopterje, tretje tanke, četrte brezpilotne letalnike oziroma drone, pete granate, šeste obleke in obutev. Enostavno premočni so. Pa lahko Američani Ukrajini pošljejo še 950 miljard pomoči. Zadev na terenu to bistveno spremenilo ne bo. Le tisto kar je neizogibno, bo podaljšalo za nekaj mesecev. Pa nekaj dodatnih sto tisoč mladih fantov bo mrtvih. Lahko pa seveda še naprej verjamete nebulozam, da se Rusi borijo z lopatami, da kradejo čipe iz pralnih strojev in so tik pred tem, da se zlomijo. Rusov ti ne moreš zlomit. Dejstvo, ki je bilo v zgodovini že večkrat potrjeno.

Gre pač za stanje, ki ameriškim finančnim skladom (BlackRock, Vanguard, State Street) – to so pravi gospodarji sveta – ustreza.

Veste, kdo so lastniki teh skladov? Židje. Kako prikupno.

Pa pejmo še en krog. Do zadnjega Ukrajinca, do zadnjega Palestinca. Ko gre za vpliv, moč, naravne resurse in denar, so življenja ljudi strahotno nepomembna. Sporočilo je jasno. To je kristalna slika sodobnega sveta. Igre nekih velikih plejerjev, mi pa kmetje na šahovnici. Kakšna jebena žalost!

When money talks, bullshit walks.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE